Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МАРИНКОВИЋ: КОНТИНУИТЕТОМ АМЕРИЧКИХ ИНВЕСТИЦИЈА РАСТЕ МЕЂУСОБНО ПОВЕРЕЊЕ И САРАДЊА СРБ И САД

28.02.2022. 15:22
Marinković
Маринковић / Извор: Фото: КСАП

Интервју Владимира Маринковића, народног посланика и оснивача Конгреса српско-америчког пријатељства

1.    Како оцењујете подршку коју је Србија добила од америчких конгресмена и какви су тренутни односи две земље?

Писмо подрске чак 16 америчких конгресмена јасно говори о томе да Србија данас у Америци има озбиљне и посвећене пријатеље и партнере који су спремни да раде на оснаживању билатералних односа између две земље и који препознају колико је Србија у сваком смислу напредовала у протеклих неколико година. Јако је значајна чињеница да се ради о подршци која долази од конгресмена из обе партије, што је јасна порука администрацији да обрати посебну пажњу на нашу земљу и да настави са политиком сарадње, посебно на пољу економије и инвестиција где смо заједнички остварили одличне разултате. Сматрам да ће ово писмо председнику Бајдену отворити нове могуцности за Србију и ојачати нашу позицију код кљуцних људи у администрацији. Охрабрује и чињеница да су САД остале при ставу да се имплементира Вашингтонски споразум и да Америчка међународна развојна корпорација настави активности у Србији и региону сто ће дати потпуно нови тон и динамику нашим односима упркос другим спољнополитичким приоритетима коју тренутно заокупљају Америку, а пре свега мислим на кризу у Украјини и веома затегнуте односе са Народном Републиком Кином. За нас је најзначацајније да и даље имамо континуитет америцких инвестиција и да на тај нацин расте међусобно поверење и сарадња у другим областима.

2.    Да ли очекујете да ће наша дијаспора у САД гласати на предстојећим изборима? 

Очекујем да наша дијаспора гласа у већем броју него што је то било раније. Постоји јасан и видљив тренд да када је наса држава постала проактивна у Америци, када су се почели да се развијају динамични односи са конгресменима, сенаторима, Стате департментом, think-thank организацијама, утицајним појединцима, пробудила се и наша дијаспора која је данас веома активна и почиње да ствара један врло озбиљан утицај на нивоу целе Америке. Председник Вучић је за само неколико година успео да промени слику Србије у Америци и проактивном политиком успео у томе да Америка сматра Србију данас за веома поузданог партнера у овом делу Европе, са којим заједнички ради на регионалној стабилности и економском развоју. За Србију и наше грађане су суштински важни резултати који проистичу из ове сарадње а они се конкретно огледају у 25.000 људи који данас раде у америчким компанијама, америчкој подршци регоналним економским иницијативама, пре свега иницијативи „Отворени. Балкан“ али и инвестицијама из земаља које су кључни савезници САД, а које пажљиво прате где инвестирају америчке компаније. Ова сарадња је била јасан сигнал компанијама из Јапана, Јужне Кореје, земаља Блиског Истока, Израела да је Србија једна од најповољнијих дестинација за улагање у Европи и да свој капитал треба дугорочно да уложе управо у насој земљи. Све ово је подстакло и нашу дијаспору да интензивно ради са свим америцким институцијама и појединцима и да помогне матици у процесу јачања позиције Србије у америчким политицким структурама, али и у јавном мњењу уопште. Мислим да је дијаспора препознала ко је унео ове промене и нови пристуо сарадњи са САД и да неце имати дилему да подржи управо Александра Вучића и Српску напредну странку.

3.    Какав ће, према Вашем мишљењу, бити исход избора у априлу? 

Српска напредна странка на ове изборе излази са конкретним резултатима и делима која говоре о свему сто је урађено у претходним годинама. Грађани имају јасан избор између политике Александра Вучића која се огледа у посвећеном раду, изградњи инфраструктуре, инвестицијама, бескомпромисној борби против криминала и корупције, заштите виталних националних интереса и политичко-тајкунске алијансе предвођене тајкунима Ђиаласом и Шолаком који на Србију гледају као на плен који би желели поново да користе за свој лични и интерес малобројне свите око њих, ту нема политике, нема ни дрзавотворности, код них постоје само голи интерес и похлепа. Наш народ добро препознаје чињеницу да је Александар Вучић персонификација модернизације и просперитета наше земље, човек који брине о интересу свих друштвених група, посебно о оним најугроженијим. Стварајуци повољан амбијент за улагања успео је у томе да Србија буде шампион у инвестицијама и привредном расту који је омогућио да се значајно унапреди квалитет живота грађана наше земље. И поред свих резултата и јасне, видљиве подршке грађана, ми ћемо водити једну озбиљну кампању каква и приличи најбројнијој и највећој странци у овом делу Европе, приказујуци шта смо конкретно урадили и шта нам је план за наредне четири године и на конто тога оцекујем маестралну победу наше странке и добијање мандата од народа да наредне четири године унапређујемо Град Београд и да водимо нашу дрзаву онако како то наши грађани и заслужују. Свима је јасно да Вучић има плебисцитарну подршку грађана Србије и да ће његова победа у првом кругу председничких избора бити најбриљантнија у модерној историји Србије.

4.    Конгрес српско-америчког пријатељства покретач је бројних пројеката и истраживања која за циљ имају побољшање односа Србије и САД. Какви су даљи планови, да ли ћете наставити са истом праксом и у наредном периоду?

Конгрес је од свог оснивања 2018. године покренуо читав низ иницијатива и пројеката, организовали смо доста важних конференција које су за циљ имале да унапредимо билатералне односе између Србије и САД. Сматрамо да је стратешки интерес наше земље да има динамичне односе са САД и да је ова сарадња кључна за развој Србије и целог региона. Поред тога, чињеница је да је Васингтон управо адреса на којој се решавају и од којег зависе исходи решења великих политичких питања и проблема. За четири године успели смо да се позиционирамо као кључна организација која доприноси унапређењу односа и која има конкретне резултате по овом питању. Посебан квалитет конгресу даје и то сто су чланови конгреса кључни људи из разлицитих области, од политике, бизниса, невладиног сектора до младих људи који це бити у будућности носиоци ове сарадње.
Зато посебну пазњу посвећујемо сарадњи и раду са младим, образованим људима. Нашу српско-америчко лидерску академију похађало је 180 младих људи који ће са новим знањима и приступом бити спремни да сарадњу између Србије и САД подигну на стратешки ниво.

5.    Приметна је подршка корпоративног сектора и великих америчких компанија КСАП-у. Колико то доприноси раду Конгеса и реализацији његових циљева? 

Веома нам је значајна подршка корпоративног сектора који препознаје да рад нашег конгреса веома позитивно утиче на унапређење односа Србије са САД имајући у виду чињеницу да то представља огроман бенефит за земљу у којој послују. Висок ниво односа са САД не представља само добре политичке и економске односе већ са собом носи читав корпус вредности које су важне за унапређење укупног друштвеног амбијента који је наравно јако важан великим компанијама. За нас углед је од стратешког значаја то што имамо у свом чланству један Пхилип Морис, Цоца Цолу, Трипле Јумп, али и представља велику одговорност и мотив да оправдамо поверење и да конкренто радимо на модернизацији насег друштва кроз стратешко партнерство са најснажнијом светском политичком, економском и војном силом у најбољем интересу насих грађана и наше државе.