Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МАШТАМ О ДАНУ КАДА ЋЕМО СЕ ВРАТИТИ У НОРМАЛАН РАД" Исповест доктора из Ургентног центра Србије

04.12.2020. 14:57
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

У доба короне прилив пацијената се повећао, а лекари немају времена да бирају ко је позитиван а ко негативан.

- Маштам о дану када ће се све моје колеге вратити уобичајеном раду, било да су оне у Београду или у унутрашњости Србије, јер притисак је велики. У овом тренутку неопходно да свако од нас подигне личну одговорност на највиши ниво и тако свесни опасности, као да је ратно стање, будемо сложни и дисциплиновани. Док чекамо вакцину, хајде да радимо оно што сигурно можемо, да славља и скупове одложимо како бисмо сузбили ширење вируса - каже хирург др Владимир Арсенијевић, начелник пријема у Ургентном центру Клиничког центра Србије.

Где можете да изађете викендом, а да вас не казне? Иако су кафићи затворени, ипак можете чак и на "дејт"

Где можете да изађете викендом, а да вас не казне? Иако су кафићи затворени, ипак можете чак и на "дејт"

ХИТНА КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Данас у 15 часова обраћање грађанима Србије

ХИТНА КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Данас у 15 часова обраћање грађанима Србије

НАСТАВЉА СЕ ЦРНА СЕРИЈА У ЧАЧКУ: Преминуло још шесторо!

НАСТАВЉА СЕ ЦРНА СЕРИЈА У ЧАЧКУ: Преминуло још шесторо!

Епидемија корона вируса уздрмала је цео свет, док је здравствене раднике ставила на можда најтежи испит током радне каријере.

Иако се и даље боримо са вирусом, знање и жеља да се спасе нечији живот на првом је месту сваког медицинара. Ургентни центар у Београду под константним је притиском и када владају регуларне околности, од саобраћајних несрећа, хитних интервенција, пуцњава, на њихова врата куцају сви.

У доба короне прилив пацијената се повећао, а лекари немају времена да бирају ко је позитиван а ко негативан – збрињавају се сви.

- Ургентни центар функционише уиграно, тимски, сложно, вероватно је то оно што нас је научило претходних деценија. Не својом вољом, али лако смо научили да решавамо неке немогуће задатке. Оно што је био први задатак још у првом таласу од почетка епидемије "не, никако не дозволити инфекцији да уђе у болницу". Пацијенти који су за Ургентни центар, то су пацијенти који захтевају хитно збрињавање, људи који су повређени у саобраћају, у пуцњави, шта год се десило, ви не можете знати да ли су они позитивни или негативни. У зависности од стања да ли је потребна операција или нешто друго, сваки пацијент се третира као позитиван док не стигне тест. До тада они су у посебној изолацији, сами, ако нису позитивни, иду међу оне пацијенте који нису позитивни, ако су пак заражени вирусом, иду у ковид болнице - објашњава др Арсенијевић.

Иако су спречили да се у Ургентном центру шири инфекција, међу медицинским особљем има заражених, што је очекивано, јер се вирус не може у потпуности контролисати ван болнице. Притисак је енорман, каже др Арсенијевић, а од велике важности је то што постоји добра комуникација у тиму, али и с леакрима у оквиру Клиничког центра, али и са осталим болницама и клиничким центрима у унутрашњости Србије.

koronavirus Hrvatska
коронавирус Хрватска / Извор: Реутерс

- Пратимо и примењујемо све савремене протоколе, оне које СЗО прописује, и то је исто за све и код нас и свуда у свету. За добро обављен посао важна је коминикација са свима и у болници и ван њених оквира. Ако има превише пацијената у Ургентном центру, онда они по водећем протоколу који постоје могу у друге болнице, што зависи да ли су ковид или нису ковид. И трећи ниво комуникације је са свим осталим болницама у Србији. Ми имамо и ту комуникацију за пацијенте које они не могу да збрину, те их најаве и ми их дочекамо спремни. Ако имате добру сарадњу, јасну комуникацију, план, ви превазилазите многе препреке, тимски рад је неопходан и значајан - објашњава др Арсенијевић.

Према речима доктора, дешавало се да оперишу пацијента који је позитиван, али и "негативан" па се испостави касније да је ипак позитиван, али за њих нема изненађења, такве замке искусни лекари избегавају и сваког пацијанта третирају као позитивног.

- Ми не гледамо само тестове, него посматрамо целу клиничку слику, покушамо да извучемо максимум података о његовом кретању до моменту доласка код нас. Има читав низ болести у хирургији које прати температура, зато је потребно шире сагледавање јер је јако, јако важно добро сагледати све аспекте и извући прецизан податак где тај пацијент треба даље да лежи са ковид или не ковид пацијентима. То је под сталним мониторингом тимских искусних лекара и ми то успешно решавамо - додаје лекар.

"Црни петак" шокирао све лакаре у Србији

И док се медицинари даноноћно боре да спасу свачији живот, док се тражи "кревет више", многи су пре неколико дана обилазили тржне центре и бутике како би купили робу по нешто сниженој цени правећи велике гужве. Таква слика забележена је штром Србије.

- Пороажавајуће је оно што смо видели у петак, шта рећи након онаквих слика које смо видели. Период слава је ту, обележите је у кругу породице, како и доликује, а за веће скупове биће времена када ово прође. Мислим да је много лепше прескочити славље него причати на задушницама зашто га нисмо прескочили - каже др Арсенијевић.