Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Мејкерс празник у Врњачкој Бањи: Отварање лаба у Гимназији увод у прву Мејкерс конференцију

25.10.2023. 17:35
Пише:
Промо
vrnjačka banja
врњачка бања / Извор: Фото: Милош Д. Живојиновић

Све више школа у Србији добија своје Мејкерс лабове, а сада својим може да се похвали и Гимназија у Врњачкој Бањи. Мејкерс лаб отворен је у самој завршници Наставничке конференције у Врњачкој Бањи, али и као увод у прву Мејкерс конференцију, која је окупила наставнике и директоре школа Мејкерс мреже.

Након Ниша, следећа станица Групе за образовање јесте Врњачка Бања.

ДАНАС СЕ ПУШТА У РАД СИСТЕМ "ПРОНАЂИ МЕ" Ево како ће све функционисати у случају нестанка дететаsistem Pronađi me

ДАНАС СЕ ПУШТА У РАД СИСТЕМ "ПРОНАЂИ МЕ" Ево како ће све функционисати у случају нестанка детета

ДРАМА У РАКОВИЦИ! Куља црни дим из погона некадашње фабрике: Чека се долазак ватрогасних екипа (ВИДЕО) pozar

ДРАМА У РАКОВИЦИ! Куља црни дим из погона некадашње фабрике: Чека се долазак ватрогасних екипа (ВИДЕО)

Амбер алерт сутра званично почиње са радом у Србији: "Само породице несталих знају колико је значајан овај систем"Amber alert

Амбер алерт сутра званично почиње са радом у Србији: "Само породице несталих знају колико је значајан овај систем"

У њеној Гимназији, отворен је једанаести по реду Мејкерс лаб, који представља надоградњу рада школе која већ располаже модерном опремом, савременим приступом настави и иновативним пројектима. 

На отварању Мејкерс лаба, о школи, њеним постигнућима и плановима говориле су Дојна Стодић, директорка школе, и Данијела Брђовић, координаторка Мејкерс лаба и наставница српског језика и књижевности. Поред представника школе, присутнима се обратио Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања, као и део тима Групе за образовање - Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији, др Марјана Бркић. в.д. директора Центра за промоцију науке, Небојша Бјелотомић, извршни директор Иницијативе “Дигитална Србија”, Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус Фондације. 

Присутни су имали прилику да упознају и чују утиске о раду школе и Мејкерсу и од ученица специјализованог ИТ одељења Гимназије у Врњачкој Бањи, Ленке Манојловић и Ене Лопичић.

vrnjačka banja
врњачка бања / Извор: Фото: Милош Д. Живојиновић

Одмах пошто је постала домаћин новог лаба, Врњачка Бања угостила је и прво окупљање тимова свих 15 школа које ће до краја године постати део мреже Мејкерс лабова. Прву Мејкерс конференцију, Група за образовање организовала је како би се наставници из целе земље повезали, разменили своја досадашња искуства у раду са Мајкерс лабовима,  стекли нова савремена знања и вештине, као и  како би  заједно планирали будуће програме и пројекте. 

Од мале школе са великим амбицијама до савремене школе по мери ученика

Гимназија у Врњачкој Бањи од својих почетака има мисију да својим ученицима омогући да праве велике кораке у школовању и даљој каријери, да не буду само конзументи знања, већ да иновирају, а све то у модерном и савременом окружењу и простору.

У свом вишедеценијском раду кроз Врњачку гимназију прошло је неколико стотина изузетно даровитих ученика, који су имали и имају врхунске каријере, остваривши се као научници, професори факултета, књижевници, сликари, правници, глумци, новинари, директори привредних друштава и установа, једном речју, постали су угледне личности.

Свесни потреба које намећу занимања и тржиште 21. века, у овој Гимназији отварају се могућности за ученике да развијају своју креативност и идеје, и то кроз рад на различитим модерним пројектима.

Тако су ученици у сарадњи са својим наставницима развили систем за праћење података на метеоролошкој станици, али и велики број видео игара и других креативних производа.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ове, и друге иницијативе, попут кутка за природњачки тренутак, калиграфске секције и радионице сапуна, представљене су на отварању Мејкерс лаба у школи.

Поред тога, школа је одличан пример успешне повезаности сегмената образовног система са остатком локалне заједнице - привреде, медија и других државних институција и грађанских иницијатива. 

- Имамо част и задовољство да први Мејкерс лаб у Рашком округу буде отворен баш у нашој Гимназији. Наша мисија да имамо самосталну зграду реализована је кроз пројекат Моденизације школа, Министарства просвете, од 01.09. 2022. године ми наставу реализујемо у новој савремено опремљеној сколи. Наша визија иде корак даље, Дигитална школа, отварамо учионицу будућности у којој желимо да код ученика негујемо креативност, иновативност, критичко мишљење да приближимо науку широј заједници „Оком гимназијалца". Кроз обогаћен једносменски рад, слободне активности и изборне програме нови Мејкерс лаб ће омогућити да се ученик у школи осећа што боље и да део слободног времена проводи у том окружењу - изјавила је Дојна Стодић, директорка школе. 

Развој креативних иницијатива кроз Мејкерс лаб

Мејкерс лаб представља додатну подршку наставницима у раду са ученицима и модернизацију различитих приступа настави.

Планира се реализација изборних програма (језик, медији и култура, образовање за одрживи развој, здравље и спорт, уметност и дизајн, примењене науке) обогаћеног једносменског рада и vannastavnih активности које ће се заокружити сарадњом са локалним медијима. Такође је планирана и реализацјиа огледних часова свих предмета.

Како би наставници и ђаци свих школа у Мејкерс мрежи радили у квалитетном и савременом окружењу без обзира на старост или профил школе, Мејкерс мрежу подржава и све више компанија које се удружују за подршку образовању несебично стављају своје ресурсе на располагање. 

Прва Мејкерс конференција доноси наставницима доноси знања светских компанија и универзитета

Око 50 наставника и директора школа које су већ добиле, или ће до краја године, добити своје Мејкерс лабове, окупило се у Врњачкој Бањи како би се по први пут повезали на једном месту, разменили искуства и стекли нека нова знања и вештине које ће им помоћи у настави у што квалитетнијем коришћењу Мејкерс лабова. 

У радној и отвореној атмосфери, представљени су програми, такмичења и пројекти за нову школску годину, које ће Група за образовање, заједно са школским тимовима, спроводити у текућој школској години.

vrnjačka banja
врњачка бања / Извор: Фото: Милош Д. Живојиновић

Посебну пажњу заокупила су предавања и радионице које покривају савремена знања која су до скоро била доступна светским компанијама или великим универзитетима и институтима, попут десигн thinking-a или неуронаучних експеримената.

- Као и до сада, све радимо у сарадњи и договору са наставницима. Сваку идеју, иницијативу и програм, замишљали смо и стварали заједно. То је принцип којег ћемо се држати у будућности и који је обликовао ову конференцију, на којој ће тим од 50 људи из свих школа и организација које су део Мејкерс иницијативе, заједно договарати и одлучивати о програмима који ће у овој школској години бити имплементирани у школама - истакао је Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације. 

До краја школске године Група за образовање ће отворити још четири Мејкерс лаба и то у Краљеву, Бујановцу, Крагујевцу и Београду. Паралелно се у постојећим Мејкерс лабовима реализују програми који су планирани у складу са потребама и жељама школа које су се до сада укључиле у мрежу.