Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МЕТЕОРОЛОЗИ НАЈАВЉУЈУ ВЕЛИКИ ОБРТ! Ево шта нас очекује након суперћелијске олује која је разорила регион

22.07.2023. 15:02
Пише:
Србија Данас/Блиц
vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Фото: Shutterstock/meteoalarm.rs/Printscreen

Прама временској прогнози, прво, и данас нас очекује суперћелијска олуја

Паклене температуре које нам је донео топлотни талас, према страним стручњацима и ауторима, такозвани "Луцифер", прекинуће над Србијом суперћелијска олуја од које многи стрепе, јер колико може да буде снажна и непредвидљива показала је и ове и прошле седмице.

Европљани све више купују српски тоалет-папир: Ево и због чега

Европљани све више купују српски тоалет-папир: Ево и због чега

НАЈСЛОЖНИЈИ КАД ЈЕ НАЈТЕЖЕ! Комшијама се срушило дрво на кућу, а активисти одмах пришли да помогну

НАЈСЛОЖНИЈИ КАД ЈЕ НАЈТЕЖЕ! Комшијама се срушило дрво на кућу, а активисти одмах пришли да помогну

СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА РАЗАРА СРБИЈУ И РЕГИОН: Погледајте како ће се данас невреме кретати из сата у сат (ФОТО)

СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА РАЗАРА СРБИЈУ И РЕГИОН: Погледајте како ће се данас невреме кретати из сата у сат (ФОТО)

Она нам прети и данас, за када су најављени олујни ветрови, пљускови, муње, громови и град... Доноси нам и благо захлађење, али не рачунајте на то да ћете лакше дисати после ње, напротив.

Јер, киша, значи влагу, а влага са великом врућином, које су најављене за наредне дана, значе спарину. А на спарини се тешко дише.

Прама временској прогнози, прво, и данас нас очекује суперћелијска олуја.

Данас ће у неким деловима Србије бити мало хладније, са температурама од око и испод 30 степени колико је рецимо предвиђено за Београд, али ће зато на југу Србије бити и до 35, где је због тога упаљен црвени метеоаларм.ж

У наредном периоду иначе важи упозорење на високе врућине. Дакле имаћемо несносне спарине, а најгоре ће бити у источној и југоисточној Србији и на КиМ, јер ће тамо бити и најтоплије. 

vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Фото: Screenschot/Meteoalarm.rs

Спарина је и претходних дана, након прошлонедељне олује правила највише проблема јер се јавља приликом наглог преласка из кишног у вруће време.

Ваздух пун влаге почиње изнова да се загрева и тада нас, а посебно хроничне болеснике и метеоропате муче влага и спарина.

Влажност ваздуха скоро 100%

Рецимо, јуче се око 15 часова влажност ваздуха се у Србији кретала углавном око 40 одсто, негде мање, негде више у зависности од делова земље.

Али зато данас и наредних дана, биће знатно већа - скоро 100 одсто! Према метеоролошким сајтовима, највиша прогнозирана вредност за Београд у наредних недељу дана износи 97 одсто!

Препорука биопрогностичара

- Задржавају се релативно неповолјне биометеоролошке прилике. Опрез се саветује особама са срчаним, цереброваскуларним и респираторним тегобама. Поремећај сна, болови у костима и раздражлјивост су могуће метеоропатске реакције. Препоручује се максимална опрезност у саобраћају - наводи се у биометеоролошкој прогнози за Србију за суботу.

Свима се препоручује боравак у хладовини или климатизованим просторијама, нарочито у периоду од 11 до 17 часова, као и примена адекватних мера заштите од УВ зрачења.

Током врућих и влажних дана кожа може да се осећа лепљиво и прегрејано, а ваздух може да буде толико тежак да дисање постаје тешко.

Одговор је да се због високе влажности можемо осећати вруће него што је у сушним данима.

То је зато што влага, количина влаге у ваздуху, може отежати одбацивање вишка телесне топлоте путем зноја.

Обично, док зној цури на површини коже, топлота из тела испарава тај зној у ваздух, чиме хлади нашу кожу.

Влажност, међутим, спречава да зној лако испарава, јер околни ваздух већ има висок садржај влаге и не може да упије много више.

И што мање влаге испарава са наше коже, то нам је непријатније топло.

Најтеже је астматичарима и срчаним болесницима

Када се створе услове за спарину најчешће су ординације пуне астматичара и срчаних болесника, али ни здравим особама није добро.

Савет лекара је да се обавезно узимају лекови за основну болест, да се избегава боравак и физички напор у најтоплијем делу дана, и бујна вегетација управо због влаге.

Како је недавно објаснио др Бранислав Јовановић, начелник Службе за здравствену заштиту одраслих у ваљевском Дому здравља, влага ремети здравствено стање многих пацијената и највише утиче на респираторни и кардиоваскуларни систем.

Тако су приликом недавног пораста температуре и влаге у ваздуху тегобе највише имали пацијенти који се лече од хроничне опструктивне болести плућа, пацијенти који се лече од бронхијалне астме и хипертоничари, односно људи који се лече од високог крвног притиска.

Код свих се јавило погоршање основне болести, једни се јављају са симптомима гушења, плитког даха, тахикардије, замарања и малаксалости, док се хипертоничари јављају са осцилацијама крвног притиска, улазе у хипотензију или имају нагле скокове притиска.

vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Профимедиа/илустрација

Савет лекара злата вредан

Основни савет за пацијенте угрожене скоком температуре и влажности ваздуха своде се на то да остану код куће, не планирају пут, не замарају се физички или психички и да узимају прописане лекове.

- Избегавати и боравак на сунцу у најтоплијем делу дана. Редовно користити прописану хроничну терапију, са што више течности, хидрирања и поливитаминске терапије. Нипошто не искључивати терапију за основну болест, већ у случају било какве недоумице треба се јавити изабраном лекару. За астматичаре је посебно важно да прате прогнозу, јер астматичар осети и реагује у периоду од 3 до 48 сати пре него што уследи нагла промена температуре и зато је добро знати биопрогнозу, на основу које лекар даје савет – саветује др Јовановић.

Ни здравима није лако и добро

Наиме, кад спољна температура нагло скочи, као што је случај након кишног и хладнијег таласа, организам покушава да се прилагоди хлађењем, односно, знојењем.

И то је могуће ако у организму постоји довољна количина течности.

Чувајте се колапса

Међутим, уколико је воде мало, а при томе је влажност ваздуха висока, од знојења нема ништа што је ризик за стварање топлотног удара.

Типични знаци овог колапса због прегрејаности, узрокованог дехидрацијом и великом влагом, су успорени пулс, пад крвног притиска, хладна, бледа и влажна кожа.

– Код симптома прегрејаности, сместа прекинути сваку активност, потражити свеже место и у малим гутљајима пити нехлађену течност. Све то доприноси смањењу телесне температуре. Најбоље је пити воду, док кофеин треба избегавати. Опасност од колапса већа је ако се у најтоплијем делу дана, а то је 14 часова, излажете интензивном физичком напору, без обзира да ли је у питању рад или спорт, или ако је у међувремену дошло до дехидрације. Напици не смеју бити ледени, јер то ствара још већи проблем по организам – упозорење је и савет лекара.