Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИЛАНУ ЈЕ ПОТРЕБНО ЈОШ САМО 1.000 ПОРУКА! То би значило последњу операцију и још једну победу - УЈЕДИНИМО СЕ ЗА МИЛАНА (ФОТО)

30.03.2022. 15:30
Пише:
Србија Данас/Павле Ивковић
Milan Šolaja
Милан Шолаја / Извор: Фото: Србија Данас

Тренутак непажње, велика брзина и не коришћење појаса у аутомобилу Милану Шолаји (41) из Куцура, пременио је живот за 360 степени. Он није посустао, наставио је напред. Данас широм света, Милан осваја медаље у посебном спорту за људе са инвалидитетом, и пркоси свим препрекама.

- Радио сам као возач обезбеђења у једној компанији, те године 2014. одржавао се Куп Србије у Београду. Преко фирме сам добио неколико карата, које сам одлучио да поделим пријатељима. Отишао сам да им однесем карте, и у повратку кући журио сам да стигнем на посао.

Појас нисам везао, брзину нисам прилагодио путу и наишао сам на кривину која није изгледала толико опасно. У једном тренутку, скренуо сам поглед како бих променио песму на радију, и одједном сам се нашао на супротној страни пута. Ауто је био на крову, а ја сам био заробљен у њему - сећам се само да ноге нисам осећао - почиње своју причу за "Србија Данас" Милан Шолаја.

ПРОГРАМ "БУДУЋНОСТ ЕВРОПЕ" - Признати уметници из 30 земаља на "даскама које живот значе" у Новом Саду

ПРОГРАМ "БУДУЋНОСТ ЕВРОПЕ" - Признати уметници из 30 земаља на "даскама које живот значе" у Новом Саду

ПОМОЋ ЗА НАШЕ НАЈМЛАЂЕ: Неонатални скрининг почиње наредне недеље у ГАК "Народни фронт"

ПОМОЋ ЗА НАШЕ НАЈМЛАЂЕ: Неонатални скрининг почиње наредне недеље у ГАК "Народни фронт"

ВЕЛИКА НОВИНА У ОБРАЗОВАЊУ - СВАКИ ЂАК ДОБИЈА СВОЈУ ШИФРУ: Ево шта ће се мењати и шта ће бројеви значити

ВЕЛИКА НОВИНА У ОБРАЗОВАЊУ - СВАКИ ЂАК ДОБИЈА СВОЈУ ШИФРУ: Ево шта ће се мењати и шта ће бројеви значити

Операција у Новом Саду

- Људи који су ме нашли у преврнутим колима позвали су Хитну помоћ, они су ме превезли до болнице у Новом Саду, где сам имао операцију. Тада ми је речено да сам повредио кичму, и да се од те повреде никада нико овде али и у свету није опоравио. Неко би на мом месту клонуо духом, али ја нисам!

После боравка у болници отишао сам у бању на рехабилитацију. У Сланкамену сам остао два месеца, а потом сам се на месец дана вратио кући. Током тих месец дана, мог боравка кући, власник фирме за коју сам радио платио ми је приватан рехабилитациони центар у Београду, на чему сам му јако захвалан - присеће се Милан.

Целог живота волео је спорт, а Црвена Звезда му је омиљени клуб

- Тринаест година сам се бавио рукометом, спорт обожавам. Сваки спорт са лоптом, ја волим, У рехабилитационом центру у Београду, доктор који је радио, приватно се бавио спортом и нашао ми је тренера. Почео сам да тренирам бацање копља, које издискује, велики напор и константне тренинге. Током тренирања, имао сам фиксаторе у кични, који су од прекомерног тренирања попуцали, онда је уследила и друга операција - објашњава човек.

Штипаљка за веш као главни реквизит

- Почетком јануара 2019. године, уз помоћ Бранка који ме је створио као спортисту, и савеза Параолимпијских игара, добио сам позив да учествујем на првом Европском такмичење роњења особа са инвалидитетом у Словенији.

Нисам имао никакву опрему, вежбао сам у кревету. Руком запушим нос и колико издржим, ја нисам знао да за то постоји штипаљка, када сам сазнао ја сам узео штипаљку за веш и њу стављао на нос. Црвена кожа, иритације и ожиљци били су ми небитни, ја сам имао циљ. Рекорд који сам направио у свом кревету био је три и по минута - поносан је Шолаја.

Након свега, нова мука - наша помоћ је неопходна

- Након бројних операција и помоћи грађана, ја опет имам проблем. Наиме, сада сузио ми се Спинални канал и мораћу да идем на операцију, десна рука ми атрофира и нема је пола у односу на леву. Због тога ћу исто морати на операциони сто, вратни део кичме и за то сутра радим магнетну. Болест када крене нема краја - прича Милан за Србија Данас.

Milan Šolaja
Милан Шолаја / Извор: Фото: Фондација Буди Хуман/Александар Шапић

После две теске операције које је Милан имао у прослој години изазване Аспрегилус гљивом, нису решени сви проблеми и потребни смо Милану у даљој борби. Већ после празника у овој години Милан би требао да уради Операцију вратног дела кичме јел је дошло до атрофије мишића на деснон руци и губитка снаге у истој. Да напомемо да је Милан Параплегија и трајно непокретан.

Крајем децембра је поцела акција прикупљања новцаних средстава преко Фондације Буди Хуман. Да би се заказала операција потребно је јос 200 000 дин или 1000 порука. Да подсетимо Милану це ово бити трећа операција за непуних годину дана да би се спрецила атрофија и пропадање десне руке, потребна је операција вратног дела кичме. Милан је Параплегија- трајна одузетост ногу, тако да су му руке неопходне за његово самостално функционисање.

Моле се сви хумани људи да помогну слањем поруке или уплатом на постојеце рацуне

Помозимо Милану!

Слањем СМС поруке: Упишимо 1013 и пошаљимо СМС на 3030

Слањем СМС поруке из Швајцарске: Упишимо хуман1013 и пошаљимо СМС на 455

Уплатом на динарски рачун: 160-6000000856719-04

Уплатом на девизни рачун: 160600000085727679
ИБАН: РС35160600000085727679
SWIFT/BIC: ДБДБРСБГ