Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИСТЕРИЈА "ДЕЛТАКРОН": Да ли је корона демонстрирала сву своју МОЋ или је у питању једна велика грешка?

12.01.2022. 18:13
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Shutterstock

Неколико стручњака одбацила тврдње до Кострикиса

Научник који је пријавио постојање нове варијанте корона вируса која комбинује карактеристике делте и омикрона инсистира да су његови налази тачни, након што су их стручњаци одбацили као резултат контаминације лабораторијских узорака.

"УСЛОВИ СУ НЕХУМАНИ" Овај српски град жестоко захваћен короном - нимало наивна ситуација, отварају се нове ковид амбуланте

"УСЛОВИ СУ НЕХУМАНИ" Овај српски град жестоко захваћен короном - нимало наивна ситуација, отварају се нове ковид амбуланте

ЗАКАЗАНА ХИТНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА! Рекордне корона бројке забринуле струку - чекају нас нове мере?

ЗАКАЗАНА ХИТНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА! Рекордне корона бројке забринуле струку - чекају нас нове мере?

ОВАЈ ДАТУМ ЈЕ КЉУЧАН, ТАДА ЋЕ СЕ "ЛОМИТИ КОПЉА" Др Кочовић објаснио када нас чека пад броја оболелих

ОВАЈ ДАТУМ ЈЕ КЉУЧАН, ТАДА ЋЕ СЕ "ЛОМИТИ КОПЉА" Др Кочовић објаснио када нас чека пад броја оболелих

Др Леонидос Кострикис, професор биолошких наука на Универзитету Кипра, рекао је кипарском каналу Сигма ТВ да су он и његове колеге идентификовали 25 случајева такозване "делтакрон” варијанте, што је резултирало хоспитализацијом у 11 случајева, а своје податке су предали глобалној бази података ГИСАИД.

Вест је изазвала забринутост током викенда након што се појавила на друштвеним мрежама, што је навело неколико стручњака да одбаце тврдње др Кострикиса.

- Делтакрон није стваран и вероватно је последица артефакта секвенционирања (лабораторијска контаминација фрагмената секвенце омикрона у узорку делте). Немојмо спајати имена заразних болести и препустити то славним паровима - твитовала је др Крутика Купали, истраживачица заразних болести при Светској здравственој организацији (СЗО).

На подизање панике је реаговао др Том Пикокс са Империјал колеџа у Лондону.

- Секвенције кипарских "делтакрона" о којима је извештавало неколико великих медија изгледа сасвим јасно као контаминација - твитовао је виролог.

Infektivna Zagreb
Инфективна Загреб / Извор: Профимедиа

Др Богума Кабисен Титањи, глобална здравствена стручњакиња, такође је твитовао да је делтакрон највероватније резултат контаминације узорка, али је додао: "С обзиром на то да су нивои преноса САРСЦоВ2 у сваком тренутку глобално високи, вероватно је да се рекомбинације дешавају и да могу порасти до нивоа да почнемо чешће да их примећујемо. Да ли ће ово довести до више забрињавајућих варијанти? То је могуће, али нико не зна.”

Како је додала, мајбоља ствар коју можемо да урадимо, осим што бринемо о томе и "смишљамо имена сојева која звуче као негативци из Трансформерса", јесте да обезбедимо да вакцине буду доступне свима и да комбинујемо вакцинацију са другим стратегијама које дају вирусу мање могућности за ширење.

Међутим, др Кострикис је од тада учврстио свој став, рекавши "Блумбергу" у недељу да случајеви које је идентификовао "указују на еволутивни притисак на претходни сој да добије ове мутације, а не на резултат једног догађаја рекомбинације“.

Рекао је да је његов тим дошао до својих налаза након што су узорци обрађени у вишеструким процедурама секвенцирања у више од једне земље и да најмање једна секвенца из Израела показује генетске карактеристике "делтакрона".

Др Кострикис је додао да је инфекција "делтакроном" виша међу пацијентима хоспитализованим због ковида-19 него међу пацијентима који нису хоспитализовани, што би искључило хипотезу о контаминацији.

- Ови налази побијају недокументоване изјаве да је "делтакрон" резултат техничке грешке - инсистирао је он.

Шта је рекомбинација?

Корона вируси, као што је САРС-ЦоВ-2 , имају еволуциону "супермоћ" звану "рекомбинација“ која омогућава да два блиско сродна вируса помешају и споје своје геноме у нове комбинације. За разлику од обичне мутације, која се одвија полако, промену по промену, рекомбинација може да произведе велике промене у геному корона вируса у једном потезу.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Како се два различита вируса срећу и рекомбинују? Једном речју, коинфекција. На местима где су у оптицају две различите варијанте, поједини људи могу бити заражени обема у исто време. Ако појединачне ћелије домаћини на крају нападну две варијанте, ствара се погодно тло за рекомбинацију.

Она се дешава зато што је ензим корона вируса који реплицира његов геном склон да "склизне" са ланца РНК који копира, а затим се поново придружи тамо где је стао. Ако ћелија домаћина садржи два различита генома корона вируса, ензим може више пута да скаче са једног на други, спајајући мозаични геном. Вероватније је да ће се ово догодити тамо где су два вируса блиско повезана, али су документовани и случајеви између прилично удаљених корона вируса. Дакле, није немогуће да се САРС-ЦоВ-2 рекомбинује са вирусом корона који изазива обичну прехладу, са непознатим последицама. То, међутим, још није виђено.