Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИСТЕРИОЗНИ НЕСТАНАК ДВА МЛАДИЋА ДИГАО РЕГИОН НА НОГЕ: Матеја и Луку веже ЈЕДНА СТВАР, сестра открила БОЛНЕ ДЕТАЉЕ

03.02.2022. 10:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
Matej i Luka
Матеј и Лука / Извор: Фото: Printscreen/Nestali Србија/Фацебоок/Никола Градиц

За Матејем Перишем трага се већ више од месец дана.

Потрага за несталим Матејем Перишем (27) из Сплита ушла је у други месец, а тешко је и помислити кроз какве муке пролази његова породица.

Животни стандард НА ВИСОКОМ НИВОУ: Привреда Србије једна од НАЈБРЖЕ РАСТУЋИХ у Европи

Животни стандард НА ВИСОКОМ НИВОУ: Привреда Србије једна од НАЈБРЖЕ РАСТУЋИХ у Европи

ЗБОГ "ЈЕДНОГ ПАПИРА" ВРАТИЋЕ ВАС СА ГРАНИЦЕ: Нова правила скоро сваки дан, ево шта вам све треба за путовање

ЗБОГ "ЈЕДНОГ ПАПИРА" ВРАТИЋЕ ВАС СА ГРАНИЦЕ: Нова правила скоро сваки дан, ево шта вам све треба за путовање

"ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО СУ ДЕЦА АСИМПТОМАТИЧНА" Др Милићевић открива како да знате да малишани имају ковид и КАДА ТРЕБА ХИТНО РЕАГОВАТИ

"ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО СУ ДЕЦА АСИМПТОМАТИЧНА" Др Милићевић открива како да знате да малишани имају ковид и КАДА ТРЕБА ХИТНО РЕАГОВАТИ

За породицу несталог Луке Алексића из Никшића, чији је нестанак мистериозан попут Матејевог, агонија траје већ годину и четири месеца.

Поред тога, двојицу младића повезује што су обојица радили на броду – Периш као скипер, Алексић као електричар.

- Ужасно је будити се и ићи у кревет с мишљу где вам је брат, да ли је жив - овако говори Анђела Рођеновић, сестра Луке који је нестао са прекоокеанског брода где је био запослен као електричар.

- Знате, ми ниједног тренутка нисмо помислили да није жив. Не знамо шта се десило, не знамо ни шта да мислимо. Човек, здрав, прав, нормалан, има 24 године. А ви се ујутру пробудите и неко вам каже да га нема. И притом вам не даје никакву информацију, да нема једног трага. Једноставно га нема, није дошао на посао. Кревет нераспремљен, телефони, технологија све на свом месту као да није ни легао - рекла је она. 

Luka Aleksić
Лука Алексић / Извор: Фото: Facebook/Nikola Градиц

Лука Алексић (24) нестао је са брода МСЦ Маева у водама Индијског океана, код Шри Ланке 28. септембра 2020, неколико дана након прославе свог рођендана.

Услови под којима је нестао, и даље су неразјашњени, јер, сем цигарета и упаљача, све остале његове ствари су стајале тамо где их је оставио. Тог дана, започела је животна агонија у којој мајка, отац, две сестре и брат имају само једно питање – шта се десило са Луком и како је могуће да баш нико на броду који је бројао више од двадесеторо људи на себи, не чује и не зна ништа о његовом нестанку.

Као породица помораца, везани су комуникацијски више него било која друга, због чега је нестанак најмлађег члана фамилије, још болнији.

- Нас је четворо, две сестре и два брата, тата поморац две деценије, само је он за разлику од Луке, живот провео на крузерима. Већина мушких глава уже и шире породице је у тој компанији, од мазача до капетана, па мање више, позната нам је већина бродова и јако велики број запослених. А одговорнију особу од Луке никад нисам срела - каже Анђела.

Лука је годинама радио на броду, када је дошао до позиције електричара. На пут на којем му се губи сваки траг, пошао је у јулу 2020. заједно са још неколико мореполоваца из Црне Горе.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- То му је био четврти укрцај, уговори су му били девет месеци на броду, пар месеци кући и тако у круг. Лука је пошао на брод са њих пар из Црне Горе комбијем. Био је јако узбуђен, напредовао је на послу, био је срећан са том екипом - прича Анђела.

Враћајући се у прошлост и у разговоре које је водила са братом, сетила се да је имао сукоб са једним од колега на броду, али, како јој је рекао, то је било изглађено.

- Пре него што ће нестати, неких десетак дана, причао нам је како на броду не раде камере и да му требају делови да поправи. Он је нестао у септембру, они су у јануару ставили камере. Тата је сваке вечери са њим чешљао радни дан, волео је и желео да буде у току са његовим напретком - додала је сестра несталог момка. 

Огроман прекоокеански брод, на себи је имао преко двадесетак људи, од чега девет са наших простора, седморица која су се укрцала и двојица се накнадно, као обезбеђење док брод пролази преко вода Ирака и Ирана.

- На броду их је у том тренутку било 23, седам из Црне Горе, плус два момка из Србије која су се укрцала као обезбеђење. Њихов посао је такав да буду на броду само у водама где има пирата, нису стална посада и на бродовима су свега пар дана. У водама око Ирака и Ирана, они су били ту да их штите док не прођу тај део. Један живи у Грчкој, други у Аустрији и били су ту са њима транзитно, десет дана. Они су били ту и када је Лука нестао, искрцали су се после пар дана. Поред њих, остатак посаде су чинили Италијани. Месец дана пре него што ће нестати, Лука је имао сукоб са једним од њих, ал то је било кратког маха, изгладили су то, дошао му је на рођендан. Споречкали су се нешто око посла, али ништа страшно. Није се жалио на услове рада, а и да је било нешто, не би ми рекао преко телефона, у то сам убеђена, јако је обазрив тип особе - закључује сестра Анђела.