Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Младића из Ниша, Дзонија, Кинези ОБОЖАВАЈУ: Одбио је евакуацију из ЕПИЦЕНТРА вируса и остао са "својим Кинезима"

23.02.2020. 13:36
Пише:
Србија Данас/Информер
Kina
Кина / Извор: Профимедиа

- Примио сам се, тачно је. Примио сам се и пре него што су сада почели да ме обожавају. Просто, немам речи да опишем колико је овај народ захвалан када си са њима у тешко време. -

Да се понови дан кад сам могао да одем, исту бих одлуку донео. Да, одбио сам евакуацију. Родитељи и сестра су били у шоку. Пријатељи у неверици. Моје кинеске колеге ћутале су. Сад разумем ту њихову тишину. Био је то дан кад су сви одлазили. Ко год је могао отишао је. Разумем их, али сада боље разумем и ћутање мојих кинеских колега. Ни трунку се не кајем што сам остао, свестан тога да, можда, ризикујем и живот.

Три по поноћи, петак уочи овог викенда. Звонио је сат, лудило једно. У Кини је - десет. У Вухану сат више. Тамо, у главном граду провинције Хубеј, епицентру вируса корона - за који, кажу, још лека нема, а можда и има само га крију - позвонили смо момку Н. М., кога у кинеском комшилуку сви знају као Џонија, који је одбио евакуацију и остао међу "својим Кинезима".

"Тражили смо неко лепо и чисто село" Монголи одабрали Србију за наставак живота

"Тражили смо неко лепо и чисто село" Монголи одабрали Србију за наставак живота

Са брода правац у КАРАНТИН! Двоје српских држављана под надзором због коронавируса

Са брода правац у КАРАНТИН! Двоје српских држављана под надзором због коронавируса

УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА: Прети нам епидемија малих богиња, рубеола и других болести, а ево ШТА ЈЕ РАЗЛОГ

УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА: Прети нам епидемија малих богиња, рубеола и других болести, а ево ШТА ЈЕ РАЗЛОГ

- Како буде њима, нека буде и мени - одговорио је из прве, уз осмехе, као да смо га затекли на одмору. - Шта да нагађам шта ће бити?! Биће све у реду, ја тако размишљам. Зашто не би било? Уз овакве мере заштите, уз овакву дисциплину народа коме се дивим, зашто не би било све у реду? Маске су обавезне. На сваком кораку у кварту у коме живим медицински радници нам мере температуру. Све је дезинфиковано, све мирише, мислим да је ово данас најчистији град на свету... Ни у чему не оскудевам. На адресе курири допремају воду, хлеб и све што је потребно, у продавницама има свега. Цене су исте као пре избијања епидемије. Зато ме понекад зачуде вести да је све поскупело, чак и заштитна средства. Ево, на пример, пре неки дан сам у апотеци купио два паковања од по десет маски и то ме коштало 32 јуана, што је око 400 динара.

У Кину се наш саговорник, из околине Ниша, упутио у септембру протекле године. Одабрали су га на конкурсу за Вухан, да тамо, у једној интернационалној школи, предаје енглески. У кофер је спаковао само своје 33 године, знање и сву младалачку енергију. Циљ му је био да заради толико да не само да не буде терет родитељима, већ и да им помогне.

- Дочекао ме је прелепи град Вухан на реци Јангце. Град из три дела, а сваки део на реци. Хањанг, Hanghou и Вучан. У Вучану ми је школа, у којој, у три разреда у којима је по 40 ђака, предајем енглески и математику. Још пре доласка, обезбедили су ми стан: две спаваће собе, велики дневни простор, купатило, оставу... Све то је школа платила, а уз то гарантовала месечно примање од целих хиљаду и по долара. Сасвим довољно и за мене и да помогнем родитеље. Они су у сталном страху. Поготово мајка, стално зове. Пре неки дан каже: "Сине, у Хонгконгу нестало маски!" Не знам да ли да се насмејем или да заплачем... "Мајко, да ли ти знаш колико је одавде удаљен Хонгконг, није то ко Сићево од Ниша." - прича саговорник.

Kina
Кина / Извор: Профимедиа

Због родитеља овај млади човек не жели да му се наведе пуно име и презиме. Они су стално на удару. А тек како би било да му се име и фотографија у новинама објаве. Сви би, каже, нагрнули и сви копали по сумњама његових најдражих - да ли је њихов син тамо добро или их само теши. Сви би опет нагрнули да питају - да ли је луд кад се не враћа, и шта још чека? Много је времена требало да протекне да његова мајка огугла на оваква и слична питања. На све лажи о масовном помору народа о којима слуша углавном из западних извора.

- Наша посла. Од тога сам се ја удаљио. Ово овде, где сам сада, друга је прича. Овде је невероватна солидарност међу људима. Посебно поштовање је према нама, који смо остали. А није нас много остало. Моја колегиница из Африке са породицом, супругом и двоје деце. Јака је као земља. Друга је из Казахстана, са супругом и дететом. Четворо нас је, заправо, остало. То Кинези цене. Донесу ми воду, неће да наплате, дотуре цигарете, неће да наплате. Кажу: "Ви сте остали са нама кад је најтеже." Ја им онда узвратим, и право да вам кажем, стално истичем да сам Србин и да сам поносан на своје порекло и своју отаџбину. Не говорим то само због себе, већ и због других младих људи који би, можда, када се све ово слегне, дошли у Кину да зараде за егзистенцију. Више ће и њих ценити - рекао је он.

Овај младић је детаљно пренео шта види са свог прозора. Описује пејзаж преподнева у петак уочи викенда.

- Видим да су кренули и аутобуси, шпартају курири са разним пошиљкама, али видим и чујем да прелећу и авиони преко зграде у којој станујем, то су авиони за снабдевање - рапортира из Вухана Нишлија који се, као садница пиринча, примио у долини Јангцеа.

- Примио сам се, тачно је. Примио сам се и пре него што су сада почели да ме обожавају. Просто, немам речи да опишем колико је овај народ захвалан када си са њима у тешко време. Нисам калкулисао, овоме се нисам надао, али ми њихова пажња и брига намећу обавезу да ја будем одговоран. Да узвратим поштовањем закона и дисциплине како би се епидемија зауставила - додао је он.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Како процењује да ће се живот у Вухану и провинцији Хубеј нормализовати?

- Реално, а то закључујем на основу разговора са пријатељима и колегама, до нормализације би могло да дође тек средином или крајем марта. Што се мене тиче, за мене је ово све нормално и ја остајем.

На крају, порука: - Када бисмо ми као Кинези барем донекле били овако дисциплиновани, када бисмо поштовали законе, рад и ред, где би нама и нашој лепој Србији био крај...

- Желим да у Србији поздравим све, посебно оне који имају предрасуде према овој ситуацији која је погодила диван кинески народ. Такође, био бих неправедан уколико не бих захвалио Амбасади Србије у Пекингу, чије је особље показало невероватну бригу према нама који смо остали у Вухану и посебан труд за оне који су желели да буду евакуисани. Наша амбасада је прва кренула са евакуацијом оних који су желели да оду, док су дипломатска представништва других земаља још била у дилеми да ли да се њихови држављани евакуишу или не. Нама је све било доступно, а, на пример, амерички држављани су плаћали по хиљаду долара карте за евакуацију до прве сигурне дестинације - рекао је саговорник. 

- Док траје карантин, сви ми који смо остали, а који смо везани за школу у којој смо радили пре епидемије, која на нас рачуна да ћемо остати и после, примамо половину плате. Могуће је да од 15. марта почнемо са онлајн-наставом, а такву могућност имају и наше колеге у другим деловима Кине - прича Н. У

У СРБИЈИ ТРИ ВРСТЕ ГРИПА: Подаци са "Батута" забрињавајући, највише погођена ДЕЦА!

У СРБИЈИ ТРИ ВРСТЕ ГРИПА: Подаци са "Батута" забрињавајући, највише погођена ДЕЦА!

Двоје Срба са "КОРОНА КРУЗЕРА" стигло у Београд: ХИТНО упућени на тестирање (ВИДЕО)

Двоје Срба са "КОРОНА КРУЗЕРА" стигло у Београд: ХИТНО упућени на тестирање (ВИДЕО)

Српског држављанина евакуишу са крузера: Био је члан посаде међу зараженима коронавирусом, а сада га транспортују у Италију

Српског држављанина евакуишу са крузера: Био је члан посаде међу зараженима коронавирусом, а сада га транспортују у Италију

КАД МЕ ВИДЕ У ГРАДУ, ВИЧУ МИ "ЕНО ГА КОРОНАВИРУС": Вијетнамац Хоан открива како је Србија постала ЊЕГОВА КУЋА

КАД МЕ ВИДЕ У ГРАДУ, ВИЧУ МИ "ЕНО ГА КОРОНАВИРУС": Вијетнамац Хоан открива како је Србија постала ЊЕГОВА КУЋА

У ТОКУ МАСОВНО ИСКРЦАВАЊЕ: На овом броду забележен је највећи број оболелих од коронавируса

У ТОКУ МАСОВНО ИСКРЦАВАЊЕ: На овом броду забележен је највећи број оболелих од коронавируса