Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОДГОВОР НА СВЕ НЕДОУМИЦЕ О MMR ВАКЦИНИ: Др Лазетић ОТКРИЛА шта би могло да буде ФАТАЛНО! Колико су нас до сада коштали АНТИВАКСЕРИ?

25.03.2021. 18:10
Пише:
Србија Данас/Српски Телеграф
koronavirus
коронавирус / Извор: СД/илустрација

Паралелни ток две епидемије - вируса корона и морбила би, према речима педијатара, могао да буде фаталан.

Због пандемије вируса корона, у 2020. години у Србији је смањен број деце која су примила редовну MMR вакцину.

ОВО СУ НАЈВЕЋА ЖАРИШТА У СРБИЈИ: Београд и даље предњачи, још четири града троцифрена - погледајте пресек по градовима!

ОВО СУ НАЈВЕЋА ЖАРИШТА У СРБИЈИ: Београд и даље предњачи, још четири града троцифрена - погледајте пресек по градовима!

"БАБА МАРТИ" ЈЕ ДОШАО КРАЈ! Пролеће куца на врата - следеће недеље нас очекује ПЛУС 20 (ФОТО)

"БАБА МАРТИ" ЈЕ ДОШАО КРАЈ! Пролеће куца на врата - следеће недеље нас очекује ПЛУС 20 (ФОТО)

"МИСЛИЛА ЈЕ ДА ЈЕ КОРОНА ОБИЧНА ПРЕХЛАДА" Није желела да прими вакцину па преминула, језива ИСПОВЕСТ Јелене из Београда!

"МИСЛИЛА ЈЕ ДА ЈЕ КОРОНА ОБИЧНА ПРЕХЛАДА" Није желела да прими вакцину па преминула, језива ИСПОВЕСТ Јелене из Београда!

Страх родитеља да одведу дете на вакцинацију због корона вируса је, чини се, присутан и сада, а ако стопа имунизације буде и даље ишла силазном путањом могла да доведе до епидемије морбила.

На ово су упозорили стручњаци из Удружења педијатара Србије, напомињући да би то био пораз за јавно здравство.У Црној Гори ситуација је још алармантнија - тек свако пето дете у 2019. добило је MMR вакцину.

Тамошњи епидемиолози изразили су велику забринутост због могуће епидемије морбила. Реаговао је и представник УНИЦЕФ-а у Црној Гори, апелујући на родитеље да децу обавезно одведу на вакцинацију.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

Педијатар и имунолог др Невенка Ракетић, која има вишедеценијско искуство када су у питању научни радови и пракса, подсећа родитеље на важност имунизовања деце MMR вакцином.

- Истина је да сада имамо додатну компликацију због појаве ковида. Али, имунизација MMR вакцином је неопходна, да нам се не би догодила епидемија малих богиња - каже др Ракетић.

С обзиром на то да се код деце чешће јавља асимптоматски облик заразе корона вирусом, др Ракетић саветује да дете пре одласка на MMR вакцину прође детаљнији педијатријски преглед.

- Моја је препорука да се дете пре сваке вакцинације, посебно што деца могу да не испоље симптоме ковида, подвргну детаљном прегледу педијатра. Ми радимо чак и комплетну крвну слику (KKS) како бисмо били апсолутно сигурни да је дете пре примања редовне вакцине здраво - истиче докторка.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Опасне епидемије у Србији у не тако давној прошлости

У Србији је више пута до сада регистрована епидемија малих богиња. Ова опасна заразна болест се, да подсетимо, успешно превенира MMR вакцином. Да би се дошло до колективног имунитета, неопходно је да 95 одсто деце буде вакцинисано.

Највећа епидемија малих богиња у Србији била је 1997. године када је оболело око 4.000 људи и умрло седам особа. Десет година касније у Србији се јавила још једна епидемија која се у Војводини прелила из маргинализованих група у општу популацију и када је заражено око 380 људи.

Последњи пут епидемија морбила забележена је 2017. и 2018. године и делом је била производ деловања антиваксерског лобија.

- У том периоду људи су одбијали да вакцинишу своју децу, што је за епилог имало епидемију малих богиња у Србији, а која је однела 15 живота. Међутим, већ након првог смртног случаја вакцинација је настављена, а епидемија је завршена 2019. године и ситуација се, срећом, стабилизовала - подсећа.

Колико су нас коштали антиваксери

Према речима др Ракетић, од проналаска вакцина у XVIII веку па до данас владају недоумице и страх од вакцина, иако су оне највеће достигнуће у здравству које је апсолутно променило ток медицине.

- Проналазила сам у неким старим часописима да су антиваксерски лобији постојали још у XIX веку - напомиње имунолог Ракетић и додаје да је исконски страх код човека страх од нечег новог.

vakcine
вакцине / Извор: Профимедиа

Докторка истиче да је компликовано објаснити како делује вакцина где се уноси узрочник, али да тај исти узрочник не изазива болест, већ имунски одговор.

- Неки људи не могу то да прихвате из простог незнања. Најгори "бум" антивакциналног покрета десио се када је лондонски хирург Ендрју Вејкфилд објавио у угледном медицинском часопису Лансет, на малом узорку одраслих, како MMR вакцина има везе са појавом аутизма - објашњава др Ракетић.

Према њеним речима, то је допринело ширењу антивакционалног покрета и на друге земље, док се у међувремену спроводило више различитих истраживања која нису потврдила његове теорије. Лансет се оградио од његове тврдње, јер је уредништво овог угледног часописа схватило да се ради о лажирању резултата.

- Вејкфилду је одузета лекарска лиценца, али ланац ове теорије завере већ је био покренут - навела је докторка и објаснила због чега се ово највише тиче вакцине против малих богиња.

- Аутизам се не може установити код бебе, дијагноза се у овом случају успоставља у другој години живота, а то је управо време примања прве дозе MMR вакцине - одговорно тврди докторка која скоро 30 година прати развој деце од рођења и свих даљих развојних фаза.