Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКО СРЦЕ ПРИПАДНИКА САЈ ДОНЕЛО ЈЕ БАТАЈНИЦИ НОВИ СЈАЈ: Захваљујући њиховој вољи и жељи насеље 13. мај добило је цркву Светог Стефана Дечанског

24.04.2022. 10:59
Пише:
Србија Данас
Crkva svetog Stefana Dečanskog
Црква светог Стефана Дечанског / Извор: Фото: МУП Србије

Ово је прва црква после II светског рата коју су изградили припадници полиције И Војске.

На сам помен Специјалне антитерористичке јединице, буди се осећај сигурности, одлучности, безбедности, доследности, осећај дисциплинованости, заштите... Осећај нечега чему се дивимо и у шта верујемо. Баш о једном таквом колективу говорићемо и у овом тексту, где ћемо поред дисциплине, организованог рада и низа успеха које је САЈ у Батајници остварио, говорићемо и у њиховом хуманом делу у коме су насеље 13.мај обогатили за једно, велико, духовно благо и саградили цркву Светог Стефана Дечанског.

ЧУДО НА ВАСКРС: Икона Василија Острошког пала са зида током земљотреса, лик свеца остао неоштећен

ЧУДО НА ВАСКРС: Икона Василија Острошког пала са зида током земљотреса, лик свеца остао неоштећен

ТРАДИЦИЈА И ОБИЧАЈИ ЗА ВАСКРС: Узмите црвено јаје и њиме дотакните дете - ево зашто је то јако важно

ТРАДИЦИЈА И ОБИЧАЈИ ЗА ВАСКРС: Узмите црвено јаје и њиме дотакните дете - ево зашто је то јако важно

ХРИСТОС ВАСКРСЕ: Срећан Ускрс!

ХРИСТОС ВАСКРСЕ: Срећан Ускрс!

Наиме, Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Специјална антитерористичка јединица поново је расписала интерни конкурс за пријем осам специјалаца. Конкурс је отворен од 4.4.2022. до 30.4.2022. године. "Све наше колеге које желе да постану део ове елитне јединице више информација могу пронаћи на интранет страници МУП-а. Понављамо, овај конкур је отворен само за припаднике Министарства који испуњавају опште и посебне услове" пише на конкурсу, а више о правилима, пријављенима, осталим активностима које организују припадници САЈ-а у својој бази као и самом интерном конкурсу објаснио је мајор полиције Жељко Лештанин за портал SrbijaDanas.com.

На самом почетку разговора, када је реч о конкурсу, мајор Лештанин открива да је број пријављених на интерним конкурсима који су већ организовани и реализовани био изузетно велики и за понос.

- Све критеријуме који су били на претходном интерном конкурсу, 64 пријављена кандидата, у првом кругу физичких провера тестирани су у бази САЈ-а, а само дан након физичких провера, уследили су психолошки тестови у одељењу за психолошку делатност у Сектору за људске ресурсе, где је предвиђене критеријуме задовољило 24 кандидата. Од тих кандидата, сви су рангирани на листи након које су упућени на селекциону обуку у трајању од три месеца - објашњава мајор Лештанин и додаје да први месец нових припадника одвија се у теренским условима, а друга два месеца у бази САЈ-а.

Како даље истиче, одмах након селекционе обуке у трајању од три месеца, од 64 пријављених на интерном конкурсу, само осам кандидата је задовољило све критеријуме, положило све тестове, након чега су трајно распоређени у САЈ. Како наводи мајор Жељко Лештанин, главни циљ ових интерних конкурса јесте подмлађивање припадника и попуњавање слободних радних места у оперативним тимовима.

На питање који су услови неопходни за саму пријаву на интерни конкурс САЈ-а, мајор Лештанин објашњава:

- Када кажем "подмлађивање" то значи да кандидат није старији од 28 година, да су грађани са држављанством Републике Србије, са најмање једном годином ефективног радног стажа на полицијским пословима у статусу овлашћеног службеног лица, односно да су полицајци најмање годину дана, да имају најмање возачку дозволу за управљање моторним возилом "Б" категорије и да су на последњим проверама знања, вештина и способности имали најмање просечну оцену врло добар 4 - ових шест услова, како објашњава мајор Лештанин, основни су услови за пријављивање на селекциону обуку и интерни конкурс.

Физичке провере, како наводи мајор Лештанин, спадају у мало тежу категорију.

- Када су физичке провере у питању, ту имамо неколико дисциплина. Први је Куперов тест, тачније, за 12 минута се мора претрчати што дужа стаза, затим следи спринт, односно трчање на 100 метара, потом згибови на вратилу, склекови, следећа дисциплина је отклон трупа, то су популарни леђњаци, након тога следе претклон трупа-трбушњаци, треба урадити што више трбушњака без мерења времена, након тога иде пењање уз конопац у дужини од 5 метара, уз мерење времена, без ногу, само уз помоћ руку, и на крају скок у даљ из места - како објашњава мајор, ово су базичне дисциплине, а поред њих, кандидати имају још две дисциплине на базену, то су пливање на 100 метара, без мерења времена и роњење на дах, где је горња граница 25 метара за 5, односно 13 до 15 метара за позитивну оцену.

značka policije
значка полиције / Извор: Србија Данас

Када је реч о самој атмосфери у оквиру ове јединице, али и при примању нових кандидата као новим равноправних чланова САЈ-а, мајор Лештанин одговара да се све гледа, испочетка, са дозом предострожности, али касније се те ствари регулишу, а нове колеге су и те како добро прихваћене, јер, како наводи мајор, довођење младе крви је увек добро и од њих се увек очекује пуно, а за свако питање, додатно учење и помоћ, на располагању су им увек старије и искусније колеге.

Поред интерног конкурса који организују, САЈ је познат и по хуманитарном, духовном и добротворном раду. Заједничким снагама, вредним рукама, вољом, жељом и пре свега уз благослов блаженопочившег патријарха српског Иринеја, сазидали су и малу цркву којом је оживело цело насеље 13. мај, али и која је постала део САЈ-а.

Како објашњава мајор Жељко Лештанин за портал SrbijaDanas.com црква је од темеља до крова сазидана само од добровољних прилога, као и комшија - припадника Војске Србије која се гранични са нашом базом.

- Ми смо заједничким снагама и средствима, не само материјалним, већ и добровољним радом. Тачније, наши припадници, и припадници војске су помагали мајсторима у физичким пословима колико год су могли и умели у радовима на почетку, тако да је ова црква од темеља до крова изграђена од средстава САЈ-а и Војске Србије - говори мајор Лештанин.

На идеју да се прикупе новчана средства и подигне ова црква, како објашњава мајор Жељко Лештанин дошли су уз благослов блаженопочившег патријарха Иринеја који је дао благослов за изградњу, а идеја за изградњу је била од стране команданта САЈ-а пуковника Спасоја Вулевића.

Како истиче мајор Жељко Лештанин, црква је још увек млада, још увек није до краја завршена да би се сада рекло да припадници САЈ-а и Војске Србије имају традицију обележавања празника у истој, као и других окупљања, унутар цркве треба завршити иконописање, у току су и спољни радови на облагању зидова каменом, а треба завршити и звоник који је изграђен али још увек није завршен, тако да је, према речима мајора рано за традиционалне ствари, али с обзиром на то да целокупно насеље 13. мај није имало цркву, ово је и њихова црква, зато се за све већ верске празнике организује литургија и служба. Иначе, ово је прва црква после II светског рата коју су изградили припадници полиције И Војске.

- За Васкрс ће бити литургија, а пошто наши припадници дежурају и за овај велики празник, сигурно ће неки од њих бити присутни на служби - рекао је мајор Жељко Лештанин.

Као поруку за сам крај мајор Жељко Лештанин упутио је свим младим припадницима полиције да, ко год се осећа психо-физички спремним, способним и здравим, да се пријави на интерни конкурс САЈ-а и да окуша своје знање и вештине.

- Наша јединица прима само најбоље. Велика је конкуренција, велико је интересовање и зато позивам све кандидате да се пријаве и окушају своје способности и постану наши припадници баш након ових лепих и великих празника - поручио је мајор Жељко Лештанин.