Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МУП СРБИЈЕ ДОНЕО ВАЖНУ ОДЛУКУ: Уводи се ново правило у ОШ "Владислав Рибникар", ситуација је специфична

23.05.2023. 08:11
Пише:
Танјуг
OŠ Vladislav Ribnikar
ОШ Владислав Рибникар / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Однос полиције и ученика задовољавајућ

Јасмина Пухача из Службе за сузбијање криминала МУП Србије, изјавила је синоћ да ће у наредном периоду у ОШ "Владислав Рибникар" бити распоређено по шест полицајаца у обе смене.

ДОК СЕ ЧУЈУ ЗВОНА ИЗ "РИБНИКАРА", ЈЕДАН МАЛИШАН СЕ БОРИ ЗА ГОЛИ ЖИВОТ: Жртва крвавог пира дечака убице у тешком стању - пола тела не осећа!

ДОК СЕ ЧУЈУ ЗВОНА ИЗ "РИБНИКАРА", ЈЕДАН МАЛИШАН СЕ БОРИ ЗА ГОЛИ ЖИВОТ: Жртва крвавог пира дечака убице у тешком стању - пола тела не осећа!

УВАЖЕНЕ ПРИМЕДБЕ РОДИТЕЉА: Министарство здравља хитно послало инспекцију у Универзитетски клинички центар

УВАЖЕНЕ ПРИМЕДБЕ РОДИТЕЉА: Министарство здравља хитно послало инспекцију у Универзитетски клинички центар

ЕВО ЗАШТО ЈЕ САСЛУШАЊЕ МАЈКЕ ДЕЧАКА-УБИЦЕ КЉУЧНО: Да ли је масакр у "Рибникару" могао да буде спречен?!

ЕВО ЗАШТО ЈЕ САСЛУШАЊЕ МАЈКЕ ДЕЧАКА-УБИЦЕ КЉУЧНО: Да ли је масакр у "Рибникару" могао да буде спречен?!

- С обзиром да је био први дан наставе после трагедије, појачано је присуство полицајаца у ОШ "Владислав Рибникар", јер је ситуација прилично специфична, па је процењено да је безбедност школе и ученика нешто најважније међу приоритетима МУП Србије - рекла је Пухача.  

Додала је да је јако важно да се оствари добра сарадња са наставницима и ученицима школе, да присуство полицијских службеника створи утисак сигурности код деце и наставног особља. 

Pucnjava na Vračaru
Пуцњава на Врачару / Извор: Србија Данас

- Полицијски службеници, поред тога што су тамо физички, они су у обавези да, уколико им се обрати ученик или неко од чланова наставног особља, да реагују тако што ће предузети одређене мере и радње које су у опису посла полицијских службеника. Уколико се деси некакав догађај који је између ученика у школи  у обавези су да о томе обавесте педагошку службу школе које има своје механизме за решавање насиља у школама - навела је Пухача.

Нагласила је да, уколико инцидент излази из домена и поступања надлежне школе, полицијски службеници предузимају своје мере и радње које су у њиховом опису и о сваком догађају обавештавају Центар за социјални рад, који је незаобилазна карика у заштити деце од насиља. 

- У овом периоду док трају мере Владе, у 1.832 државне и приватне школе у Србији и у 4.180 објеката, ангажовано је више од 3.500 полицијских службеника и то је довољно да покрију све школе. Свака школа имаће једног до два полицијска службеника који ће бити задужени за одређену школу - навела је Пухача.

Policija, Hitna pomoć
Полиција, Хитна помоћ / Извор: Србија Данас

Додала је да је у ранијем периоду била нешто другачија ситуација, јер је један полицијски службеник покривао једну и више школа. Што се тиче односа ученика и полиције, Пухача каже да је сасвим задовољавајући и врло коректан.

Што се тиче кампање за предају оружја коју спроводи МУП, Пухача каже да је то најуспешнија акција до сада, да јој раније акције нису биле ни близу и да ју је похвалила и ЕУ.

- Процена је да ће бити предато више од 90 одсто које је илегално у поседу грађана. Према последњим подацима, од 8. маја до 21. маја до 19 часова, предато је нелегалног, нерегистрованог и оружја које је остало после смрти власника 26.731 комада оружја, 1.362.242 комада муниције и  6.848 минско-експлозивних средстава - рекла је Пухача.

Додаје да је ово добар момент да се грађани Србије позову да у наредном периоду покажу висок степен одговорности.

- Оружје се може предати сваког дана од 7-19 сати. Уколико не могу да донесу оружје, грађани могу да позову полицију која ће доћи на адресу и преузеће оружје које грађани предају. Оно што је важно, приликом предаје оружја грађани нису у обавези да се легетимишу, нити ће сностити било какве законске последице за поседовање нерегистрованог оружја - нагласила је Пухача.

На питање о лажним дојавама о постављеним бомбама, Пухача је истакла да се сваки позив и пријава о постављеној бомби разматра са посебном пажњјом. 

- У последњих годину дана било је више десетина хиљада пријава о постовљеним бомбама и то су све биле лажне дојаве, али то свакако отежава рад полиције, јер захтева њено додатно ангажовање - поручила је Пухач.

Pucnjava u školi na Vračaru
Пуцњава у школи на Врачару / Извор: Србија Данас

Рекла је да лажне пријаве долазе углавном са иностраних бројева телефона и имејл адреса и да су у те истраге укључене стране полиције.

- Охрабрујуће је да су неке од тих особа идентификоване и поднете су кривичне пријаве, а неки су идентификовани, али нису још ухапшени. У већини случајева у питању су деца, лица која нису напунила 14 година, која нису кривично одговорна. Велика је информисаност деце велика у том погледу, али има и старијих који злоупотребљавају ту чињеницу - рекла је Пухача. 

Констатовала је да лажне дојаве о бомбама уносе посебан немир у школе, и међу децу и међу наставнике, и ствара слику о небезбедном животу која није стварна и да је важно борити се против такве појаве.

Све вести о незапамћеној трагедији у Београду прочитајте ОВДЕ.