Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ЛЕТО ЋЕМО ЖИВЕТИ НОРМАЛНИЈЕ? Проф. Попадић открио када скидамо маске и када нас очекује колективни имунитет

07.01.2021. 07:35
Пише:
Србија данас/Телеграф
Dušan Popadić
Душан Попадић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RTS Сајт - Званични канал

Попадић је рекао да мисли да ћемо на лето живети много нормалније и да ћемо можда опет имати пораст случајева наредне зиме.

Професор Медицинског факултета у Београду Душан Попадић изјавио је да ће нам вакцина скинути маске онда када се довољан број људи буде вакцинисао, односно када буде висок проценат грађана који нису осетљиви на вирус.

Да бисте били здрави целе године, НА БОЖИЋНО ЈУТРО, ЧИМ СЕ ПРОБУДИТЕ, треба да урадите једну битну ствар!

Да бисте били здрави целе године, НА БОЖИЋНО ЈУТРО, ЧИМ СЕ ПРОБУДИТЕ, треба да урадите једну битну ствар!

"СЛАВИМО РОЂЕЊЕ ИСУСОВО" Божићна посланица СПЦ: Ако нам је туга целе године притискала срце, данас се рађа РАДОСТ

"СЛАВИМО РОЂЕЊЕ ИСУСОВО" Божићна посланица СПЦ: Ако нам је туга целе године притискала срце, данас се рађа РАДОСТ

КАЗНЕ ЗА ВОЗАЧЕ САМО "ПЉУШТЕ"! Брзина се мери на још једном ауто-путу у Србији, али то нико није ни знао, а ево и колики цех можете платити!

КАЗНЕ ЗА ВОЗАЧЕ САМО "ПЉУШТЕ"! Брзина се мери на још једном ауто-путу у Србији, али то нико није ни знао, а ево и колики цех можете платити!

Попадић је казао да се лицитира са бројевима од 60, 70 и 80 одсто када се говори о колективном имунитету.

Међутим, како је рекао, када је он учио епидемиологију, тада је важило да тек са 95 одсто неосетљивих може да се прогласи успешна имунизација.

Говорећи о скепси према вакцинама, Попадић је рекао да не зна одакле то потиче и да се разне информације шире, а највише на друштвеним мрежама.

Истиче да се ствара непотребна бука и да је имунизација против короне иста као и имунизација против сваке друге болести.

- Разлика је у томе што би сви требало да буду свеснији да је још важније имунизовати се, јер имамо епидемију - нагласио је Попадић.

На питање који су бенефити вакцина, навео је да се нећемо разболевати, да ћемо моћи да се вратимо другим активностима, пословима и рутинама, да путујемо, да се нећемо плашити тога да се разболимо или да ће неко наш да премине од ковида-19.

Ruska vakcina protiv korona virusa
Руска вакцина против корона вируса / Извор: Профимедиа

Професор наглашава да су то све користи које далеко превазилазе потенцијални страх од нежељених ефеката вакцине.

Додао је и да веома мали број људи има нежељене ефекте и да код огромног процента ти ефекти трају дан или пола дана, исто као и код других вакцина.

Када је реч о критикама упућеним фармацеутским компанијама, Попадић истиче да оне много више зарађују на другим својим производима него на вакцинама.

- Вакцина је стигла у нашу земљу и треба искористити ту могућност која се отворила за имунизацију и заштитити себе и ближње од болести - рекао је Попадић.

Каже да ће се он вакцинисати оном вакцином која буде доступна за њега у том тренутку, али наводи да није битно о којој вакцини је реч, јер све оне имају сличну имуногеност и сличну учесталост нежељених ефеката.

- Нема никаквог разлога бирати једну, другу или трећу - додао је.

Указао је и да је читао документ енглеског фонда за здравствено осигурање, и да су они написали да ако се започне имунизација "Фајзеровом" или "оксфордском" вакцином, а друга доза не буде доступна, да је могуће да се безбедно прими и друга вакцина.

Прерано је говорити колико ће нас дуго вакцина штитити, али професор Попадић очекује да че заштита трајати годинама, али не и доживотно.

Објаснио је да корона вирус и инфлуенца нису слични, и да инфлуенца има већу способност промене свог генотипа и антигенске грађе.

Додаје да СЗО сваке године прати које су то промене и који су сојеви у оптицају, и онда се на основу те процене формулише шта од сојева улази у вакцину и то се мења сваке године.

Како је рекао Попадић, не примамо вакцину против инфлуенце сваке године јер нам имунитет слаби тако брзо, него зато што се очекује да би неки други сојеви могли да изазову епидемију код невакцинисаних.

Када је реч о томе како је могуће да се тако брзо направе вакцине против ковида, Попадић каже да то није било могуће пре пет или десет година, али да наука напредује и да се технике и алати усавршавају.

Поновио је да је важно вакцинисати се и истакао да када се имунизујемо, још нисмо имуни, већ је потребно одређено време да се развије имунолошки одговор до те мере да нас штити.

Сва мерења до сада су показала да је за то потребан период од шест недеља, односно три недеље након друге дозе вакцине.

Упитан како ћемо живети на лето, Попадић је рекао да ћемо сигурно живети много нормалније, и да ћемо можда опет имати пораст случајева наредне зиме, али истиче да то зависи од нашег понашања и од тога колики се број људи буде имунизовао.