Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НАДАМ СЕ ДА ЋЕ СЕ ВРАТИТИ ЖИВ" Огласио се Игор Јурић о Матеју: Ненад мора да уради ЈЕДНУ СТВАР коју ја нисам

13.01.2022. 07:27
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Matej i Nenad
Матеј и Ненад / Извор: Фото: Shutterstock/Instagram/matejperis/Facebook/Nenad Перис

Јурић каже да се срео са Ненадом како би му пружио подршку у овом тешком моменту. 

Иако сама ситуација говори другачије, ипак се надам да постоји то чудо да ће се Матеј Периш вратити жив, каже Игор Јурић, отац монструозно убијене девојчице Тијане Јурић, и оснивач Центра за несталу и злостављану децу.

СИТУАЦИЈА СА КОРОНОМ У СРБИЈИ КРИТИЧНА! Омикрон притиска здравство све више, да ли нас чекају НОВЕ МЕРЕ на заказаној седници Кризног штаба

СИТУАЦИЈА СА КОРОНОМ У СРБИЈИ КРИТИЧНА! Омикрон притиска здравство све више, да ли нас чекају НОВЕ МЕРЕ на заказаној седници Кризног штаба

ТЕМПЕРАТУРА У МИНУСУ У СРБИЈИ: Захлађење у свим деловима земље, ево где ће бити најхладније

ТЕМПЕРАТУРА У МИНУСУ У СРБИЈИ: Захлађење у свим деловима земље, ево где ће бити најхладније

МАТЕЈЕВИ ПРИЈАТЕЉИ ДАЋЕ ИСКАЗ ХРВАТСКОЈ ПОЛИЦИЈИ: Они се труде да уђу у траг Задранима

МАТЕЈЕВИ ПРИЈАТЕЉИ ДАЋЕ ИСКАЗ ХРВАТСКОЈ ПОЛИЦИЈИ: Они се труде да уђу у траг Задранима

Данас је 14. дан потраге за младим Сплићанином, а за његовом Тијаном трајала је 12. 

Упркос својој трагедији, смогао је снаге да оде испред клуба "Готик" у којем је Матеј боравио, срео се са Матејевим оцем Ненадом, а и у контакту је са пријатељима који су те вечери били са младим Сплићанином у Београду.

Тај сусрет са Ненадом био је разговор очима, двојице очева који се разумеју. Сад Јурић Матејевом оцу поручује да пише и памти све оно што се ружно пише за његовог сина и да уради оно што он није.

- Нисам имао снаге, а то је да тужи све који на тако монструозан начин извештавају и путем директних телевизијских преноса , електронских и штампаних медија о момку који ниједним гестом није показао, нити се тако понашао у претходном периоду, а да би се од њега правио наркоман и остало - рекао је Јурић. 

Јурић каже да се срео са Ненадом како би му пружио подршку у овом тешком моменту. 

- Ја сам му само говорио речи изузетне подршке, говорио сам му о нашем искуству и кроз шта смо ми пролазили. Он буквално, није имао снаге ништа да каже, малтене је заплакао и ћутке је рекао много више него да је проговорио било шта. Генерално се саосећам са породицама несталих, а поистоветио сам се на много начина са самим Ненадом. Свака реч је је била сувишна. Потпуно разумевање у самом погледу је нешто што је више него довољно - каже он. 

Савет који му је дао био је да ће морати да истрпи много неправде.

- Да ће прочитати много грозних и лоших ствари за његовог сина, и рекао сам му како време буде одмицало да ће бити све теже и што се тиче тих натписа и текстова, али и што се тиче самих његових осећања, али да сам потпуно сигуран да ће сазнати праву истину што, на крају крајева, јесте тренутно најважније. Наравно да се сви надамо да се Матеј пронађе жив, и најважнија је та истина, шта се заправо десило, ако ништа друго бар да се пронађе тело самог Матеја - објашњава Јурић. 

Како је потрага за Матејем ушла у 13. дан, а за Тијаном се трагало дан мање, Јурић каже да је сада најважније да се не изгуби нада.

Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Нестали Србија

 

- Оно у шта сам потпуно сигуран и знајући и познавајући људе који траже своје најмилије, јесте да ни Ненад Периш а ни чланови његове породице никада неће изгубити наду. Што се мене лично тиче, наравно да је обесхрабрујуће да 13 дана нема никаквог помака, и то је свима нама јасно, али нити породица, а ни ми, не треба да губимо наду, ни да престанемо са потрагом - рекао је. 

Када су у питању снимци Матеја из кобне вечери, каже да је за њега снимак са Саве кључан. 

- Три су кључна питања у вези са њим. Мистериозно ми је ко је направио тај снимак. То је прво питање. Друго питање је ако је неко снимао а није на њему Матеј, онда ко је на том снимку, од када је снимак, и зашто је пуштен након нестанка а ако јесте Матеј онда је питање зашто одмах рониоци сутрадан нису кренули и тражили Матеја управо на месту где је он виђен. Где се види како плива. То су кључне ствари везане за истрагу - каже он и додаје: 

- Ја сам са рониоцима разговарао. Онда су ми они рекли да је њима кључна и најбитнија ствар где је неко виђен, јер су сами услови за тражење у рекама јако специфични и њима је јако битно да се претражује терен односно река на месту где је задњи пут виђено лице. То јесте дефинитно једна озбиљна мистерија, можда и један пропуст која треба сада да се разреши - наводи Јурић. 

Јурић каже да није на њему да пресуди да ли Матеј плива Савом, али да је убеђен да се није утопио, већ да је у питању нешто друго

Такође, каже да је логично било да постоји још снимака.

- Ко иоле познаје тај крај, он је потпуно свестан да у том крају, та траса којом се кретао Матеј покривена камерама. Не постоји стамбена јединица која нема камеру, која може снимити кретање пешака на тротоару. Тако да, ако је пуштен један део снимака који није утицао на сам ток истраге, онда је заиста питање зашто се није остатај да би се могло сазнати шта се могло дешавати те вечере - објашњава. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Он каже да се ипак нада да ће се Матеј вратити жив и додаје да би Амбер систем много значио у оваквим моментима. 

Јурић тврди и да је нестанак пријављен касно, као и да је губљење времена то што су га пријатељи тражили по болницама. 

- Прво, пријатељи су каснили много са пријавом, пријављен је нестанак тек ујутро у пола 10, изгубљено је 7 сати од нестанка, а додатно што су их вратили и замоли да потраже Матеја у другим неким институцијама, изгубљено је додатно 8,5 сати. Значи више од 15 сати је изгубљено, што је катастрофално за потрагу за једним лицем. И, да, по Закону о полицији нико нема право да вас одвраћа, само сазнање и пријава да је нестало неко лице је више него довољно да се покрене сам поступак потраге за несталим лицем.