Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈЕЗДА НЕВИДА У СРБИЈИ! Ујед пешчане МУШИЦЕ изазива ОПАКЕ БОЛЕСТИ, на ОВЕ сипмптоме посебно ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ!

24.02.2024. 10:46
Пише:
Србија Данас
Peščana mušica
Пешчана мушица / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/@ КЛТВ 7

Изузетно су ситне и нечујне

Снежана Томашевић из Института за медицинска истраживања објаснила је да су пешчане мушице, за које се мислило да су карактеристичне само за тропска подручја, присутне и на територији Србије, само у не великом броју. Иако могу да изазову две опаке болести, нагласила је да нема места паници, и да сваки убод треба пажљиво пратити и јавити се лекару, уколико се примете компликације.

САВЕТ КОЈИ СПАСАВА ЖИВОТЕ: Мајстор открива како да за ДВА МИНУТА проверите да ли ГАС цури у стануEksplozija u Paraćinu

САВЕТ КОЈИ СПАСАВА ЖИВОТЕ: Мајстор открива како да за ДВА МИНУТА проверите да ли ГАС цури у стану

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ОЛУЈНЕ УДАРЕ ВЕТРА: Температуре у дебелом плусу, али нема шта није најављено! У овим деловима биће прави ХАОСVremenska prognoza

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ОЛУЈНЕ УДАРЕ ВЕТРА: Температуре у дебелом плусу, али нема шта није најављено! У овим деловима биће прави ХАОС

ДАНАС ЈЕ ВЛАСОВДАН! Празник посвећен Светом Власију, великом мученику, ево какви су обичаји и шта ПРВО да урадите (ВИДЕО)Sv Vlasije

ДАНАС ЈЕ ВЛАСОВДАН! Празник посвећен Светом Власију, великом мученику, ево какви су обичаји и шта ПРВО да урадите (ВИДЕО)

Пешчане мушице нису нешто што се тек сада појавило код нас, објашњава Снежана Томашевић.

- У народу ове мушице познате су као "невиди", није то нешто што се сада појавило. Карактеристично је то што су изузетно ситне, 2 до 3 милиметра, нечујне су и убадају ноћу. Жућкасте су боје, зато се и зову пешчане мушице - објашњава докторка Томашевић.

Убод сам по себи може бити болан, али није опасан, истиче Томашевић, међутим, оно што је опасно, ти је што ови инсекти могу да пренесу различите болести и то лајшманиоза и вирус који изазива опасно обољење - менингитис.

- Лајшманиоза је код нас искорењена 60-их година двадесетог века и од тада се само спорадично појављује. Међутим, регистровани случајеви углавном су код оних људи, који су боравили на просторима где је болест присутна, попут Медитерана, Црне Горе, Грчке... Пешчане мушице преносе и вирус који изазива такозвану папатачи грозницу. Та болест код већине људи прође без симптома. Назива се још и тродневном грозницом, јер прође за три дана. Међутим, препорука је да уколико до убода дође, и уколико се осете било какви симптоми, попут температуре и малаксалости или промена на кожи, треба одмах отићи код лекара како би се то санирало на време - каже Томашевић за "Прва ТВ".

Преносе две групе болести

Сузана Блесић, виша научна сарадница Института за медицинска истраживања у Београду нагласила је да број пешчаних мушица није велики код нас, али да могу пренети две групе болести:

- уколико пренесу паразит, онда животињу или човека могу заразити лајшманиозом или лајшманиозом
- ако пренесу флебо вирус, онда се може оболети од менингитиса (упала можданих овојница)

Ujed insekta
Ујед инсекта / Извор: Профимедиа

Лајшманиоза код човека може да се манифестује на 3 начина:

- на кожи када се јављају пликови који пуцају
- други облик су упале горњих дисајних путева (грла и носа)
- док је трећи праћен високом температуром и увећањем (због присуства паразита у телу) разних унутрашњих органа. Трећи облик ове болести је и најопаснији (зове се висцерална лајшманиоза), чак смртоносан ако се не лечи правилно и на време

Блесић сматра да не мора да значи да ће људи или животиње оболевати од заразних болести које преносе пешчане мушице, али наглашава да је потребно направити математички модел на основу ког ће научници моћи да закључе колико има пешчаних мушица на нашем подручју и којом брзином се развијају.

- Чак и овако без модела, судећи само по хватању у клопке, може се видети да расте број пешчаних мушица и да се појављују на местима где нису постојале до сада - упозорила је Блесић.

Појавиле се нове пешчане мушице

Она је указала на то да и научници из Немачке, Аустрије и Словеније хватају у својим клопкама пешчане мушице које до сада нису постојале на тим просторима и најавила да ће истраживање о томе ове године почети и у Србији.

Блесић се позвала на технички извештај о стању лајшманиозе од 2005. до 2020. године и напоменула да је у шест региона нашег подручја дошло до појаве заразних болести које преносе ови инсекти.

- Онда сам гледала неки извештај од 2001. до 2007. године из нашег Института за тропске болести, у којем су регистрована 22 случаја лајшманиозе - рекла је Блесић.

Према њеном ставу, важно је да се постојање пешчаних мушица и лајшманиозе на нашем подручју не негира, већ да се ради на изучавању тих инсеката и болести које преносе.

(Србија Данас/Информер)