Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈЛЕПШЕ ИЗ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ! Ивањички кромпир, чачански кајмак и ужичка комплет лепиња (ФОТО)

28.10.2020. 13:35
Пише:
Србија Данас/Рина
Srbija
Србија / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Ивањица, Чачак, Ужице - Ако сте у Србији, пожелећете да пробате ивањички кромпир, ариљску малину, футошки купус, сремски кулен, лесковачку паприку, чачанску ракију и кајмак, ужичку пршуту.

Многи производи су квалитетом и географским пореклом постали бренд краја из кога потичу, а са ознаком географског порекла управо мали и средњи пољопривредни произвођачи могу увећати вредност производа и и постати препознатљиви на тржишту.

НАЈНОВИЈА ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА: Стиже једнократна помоћ од 10.000 динара!

НАЈНОВИЈА ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА: Стиже једнократна помоћ од 10.000 динара!

НИШКИ НОВИНАР ПОБЕДИО ОПАКУ БОЛЕСТ: "Не мораш да будеш фаворит да би победио"

НИШКИ НОВИНАР ПОБЕДИО ОПАКУ БОЛЕСТ: "Не мораш да будеш фаворит да би победио"

Лековити извори Свете Петке у шумама Шумадије: Заштитница жена помагала многима у невољи (ФОТО)

Лековити извори Свете Петке у шумама Шумадије: Заштитница жена помагала многима у невољи (ФОТО)

Ако сте одлучни да купите најквалитетнији кромпир у Србији, онда ћете одабрати онај са подручја Ивањице, а они који га производе, попут Предрага Николића најбоље препознају да ли је кромпир који се продаје као ивањички заиста из ових крајева.

Srbija, Užice, hrana
Србија, Ужице, храна / Извор: Фото: Рина

- Земља која остаје на кртоли мора да буде растресита и песковита ,а његова структура није ломљива - каже Николић.

Док ћете у Ивањици пробати кромпир, У Чачку ћете свакако поред  доброг печења, јести чачански кајмак чија рецептура лежи у традицији која се не мења. Радовин и Љубица Кецовић тврде да је најбољи чачански кајмак који је квалитетом постао препознатљив и за странце.

Srbija, Užice, hrana
Србија, Ужице, храна / Извор: Фото: Рина

- Странци који су једном купили чачански кајмак, увек се враћају. Тајна је у квалитетној испаши ,али и у младом кајмаку, који не стоји дуго, већ је свеж, неслан - тврде Кецовићи.

Српска ракија у свету је препознатљива по квалитету, а неки су попут Преда Продановића отишли и неколико корака унапред, јер шљива са Јелице сигуран је пут до успеха.

Ако кренете даље ка западу Србији, пут Ужица, ужичка пршута и сланина су неизоставне на менију, као и ужичка лепиња ,али пре свега у Злакуси ће вас дочекати чувена грнчарија.

Srbija, Užice, hrana
Србија, Ужице, храна / Извор: Фото: Рина

Данас више није довољно само произвести робу, макар она била и квалитетна, већ та роба мора да буде квалитетно упакована, презентована и маркетиншки представљена, а ознаке квалитета које стоје на неком паковању свакако доприносе бољој продаји производа. Производи са заштићеном ознаком квалитета могу да буду шанса за развој локалне заједнице која на првом месту треба да буде ветар у леђа онима који својим традиционалним производима представљају Србију у најлепшем светлу.