Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Најмање вакцинисаних међу младима, зашто? Како их подстакнути? Морају бити свесни да од њих зависи победа

31.05.2021. 11:11
Пише:
Србија Данас/РТС
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Ненад Зафировић из Ваштингтона наводи да је у САД највише за стимулисање грађана да се вакцинишу против ковида 19 понудила савезна држава Охајо кроз лутрију вредну милион долара

Пут до победе иде преко вакцинације. До сада је у Србији дато више од четири и по милиона вакцина. Грађани још данас имају времена да искористе могућност да уз вакцину добију и три хиљаде динара, што не би требало да буде ни једини, ни пресудни мотив.

ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ У СРБИЈИ И ДЕЦИ СТАРИЈОЈ ОД 12 ГОДИНА? Др Тиодоровић објаснио због чега је ВАЖНА вакцинација школараца

ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ У СРБИЈИ И ДЕЦИ СТАРИЈОЈ ОД 12 ГОДИНА? Др Тиодоровић објаснио због чега је ВАЖНА вакцинација школараца

КО ПРИМА ТРЕЋУ ДОЗУ И ТРЕБА ЛИ ВАКЦИНИСАТИ ДЕЦУ? Др Гњатовић дала одговор на горуће питање у Србији

КО ПРИМА ТРЕЋУ ДОЗУ И ТРЕБА ЛИ ВАКЦИНИСАТИ ДЕЦУ? Др Гњатовић дала одговор на горуће питање у Србији

"ТО НИСУ КЛИНИЧКИ ИСПИТАНИ ПРЕПАРАТИ" Др Перишић уживо у програму открио да ли homeopatski лекови помажу или трују

"ТО НИСУ КЛИНИЧКИ ИСПИТАНИ ПРЕПАРАТИ" Др Перишић уживо у програму открио да ли homeopatski лекови помажу или трују

Од лутрије у Охају, или Њујорку, и могућности да вакцинисани освоје милион или пет милиона долара, до ваучера за путовање, лакшег уласка на концерт, преко мотивације од три хиљаде динара. Да ли све то може да утиче на промену одлуке код оних који се до сада нису вакцинисали?

Ненад Зафировић из Ваштингтона наводи да је у САД највише за стимулисање грађана да се вакцинишу против ковида 19 понудила савезна држава Охајо кроз лутрију вредну милион долара.

- Педесет и пет одсто грађана старости од 24 до 49 године се вакцинисало. Такође, Западна Вирџинија за вакцинацију нуди 100 долара у штедним обвезницама за вакцинисане узраста од 16 до 35 година. Са друге стране, Њу Џерси, Конектикат и Вашингтон нуде бесплатно пиће за вакцинисане, док је Мериленд спремио 50 долара за све запослене у државној служби - додаје Зафировић.

Подсећа да председник САД Џо Бајден очекује да се до 4. јула, Дана независности, вакцинише 55 одсто становништва.

Заменик генералног директора Клиничког центра Ниш Радмило Јанковић каже да може да има разумевања за један такав макијевалистички приступ - да циљ оправдава средство.

Radmilo Janković
Радмило Јанковић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Niški Портал

- Нама је циљ преко потребан и можда мало мање размишљамо о средствима. Замолио бих, пре свега младе људе, своје студенте, њихове другаре, вршњаке, да на тренутак затворе очи и да покушају да се сете свих дивних тренутака на неком летовању, пикнику, са бакама и декама, родитељима, и да ће им када отворе очи, срце бити пуно неких таквих догађаја. Нажалост, неки људи око мене и ја не виде више своје најближе који су умрли током ове пандемије, а можда би имали шансу да су могли да се вакцинишу - указује Јанковић.

У овом тренутку, највише вакцинисаних је у популацији од 64. до 74. године. А најмање међу младима до 30 година. Зашто?

Радмило Јанковић подсећа да су стручњаци дуго младима говорили да не брину, да ће они имати лакше клинчке слике, понекад да они не могу да пренесу вирус. Потом се говорило да могу, па на крају рекли да су најопаснији преносиоци. Можда они понекад помисле, шта ови људи причају, да ли они уопште знају шта нам говоре.

Наглашава да педесет одсто људи не може заштитити од оних других педесет и то је једна истина коју сви треба да знају.

- Сви морају да ураде нешто на томе да имамо један бедем који ће на крају заштити оне најслабије - поручује Јанковић.

Тридесети мај посвећен је оболелима од мултипле склерозе. У Србији их има око 9.000. Да ли би и они требало да се вакцинишу?

Проф. др Јелена Друловић са Клинике за неурологију Универзитетског клиничког центра Србије каже да су специјалисти дали препоруке, Републичка стручна комисија за мултиплу склерозу, Друштво мултипле склерозе, да све особе које имају ту болест треба да се вакцинишу и да она не предстаља никакав ризик за њихову болест.

Prof. dr Jelena Drulović
Проф. др Јелена Друловић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Radio Телевизија Будва

- Уколико примају и неке од ових нових лекова, који могу да модификују природни ток болести, потребно је да се консултују са неурологом око времена, али већина тих лекова је таква да могу да приме вакцину кад год - напомиње Друловићева.

Најчешће болести у Србији су хроничне незаразне болести. И многи пију редовну терапију. Да ли би требало да направе паузу у периоду имунизације?

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије каже да за све четири вакцине које се користе у Србији у упутствима не постоје наведене интеракције са лековима.

- Свакако, да код тежих терапија какве су имуносупресивне терапије, цитостатици, би требало избегавати, зато што просто у том периоду је организам под великим притиском, али ако то изузмемо, код свих других хроничних болести не треба прекидати терапију. Треба што пре да се вакцинишу, јер су они под повећаним ризиком - напомиње Зелић.

Имала је корона вирус. И једва чека концерт и да запева пред публиком. Да ли је Ана Станић имала дилему да ли да се вакцинише?

Музичарка Ана Станић каже да се међу првима пријавила за било коју вакцину, и релативно брзо добила позив.

- Нажалост, нисам одмах могла да се вакцинишем, јер сам баш тада имала неки вирушчић, тако да није се то десило толико брзо колико сам желела - додаје Станићева.

Наводи да је одржала два онлајн концерта, али да је тек када је имала пробу са бендом после дужег времена осетила неку језу, колико јој је све то недостајало.

- Заиста једва чекам прави концерт - каже Станићева.