Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 274 позитивних, преминуло 10 особа: Британски сој "кривац" за поновно заражавање?

29.05.2021. 15:06
Пише:
Србија Данас
korona virus
корона вирус / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Најновији пресек стања коронавируса у нашој земљи

Корона вирус је у последња 24 сата потврђен код 274 особа, а истовремено је од последица ове болести преминуло 10 пацијената.

Najnoviji podaci
Најновији подаци / Извор: СД/илустрација

Тестирано је 9.296 особа.

Меридиан у борби за опстанак културе - вредна донација Задужбини Илије М. Коларца

Меридиан у борби за опстанак културе - вредна донација Задужбини Илије М. Коларца

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ИМАЈУ ПРАВО ДА ЗНАЈУ ИСТИНУ! МОРАМО ДА ДОЂЕМО ДО ПРАВОГ БРОЈА: Колико је живота ковид 19 заиста однео?

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ИМАЈУ ПРАВО ДА ЗНАЈУ ИСТИНУ! МОРАМО ДА ДОЂЕМО ДО ПРАВОГ БРОЈА: Колико је живота ковид 19 заиста однео?

ЉУДИ У СРБИЈИ НЕ СХВАТАЈУ, МОРАЈУ ДА ПОПРАВЕ ЈЕДНУ СТВАР! Британски сој "кривац" за поновно заражавање?

ЉУДИ У СРБИЈИ НЕ СХВАТАЈУ, МОРАЈУ ДА ПОПРАВЕ ЈЕДНУ СТВАР! Британски сој "кривац" за поновно заражавање?

Случајеви заражавања корона вирусом по други пут, према светским извештајима, више нису ретки, а број људи са реинфекцијом се константно повећава. Директор Института за јавно здравље Војводина доктор Владимир Петровић каже да је у Србији регистрован пораст стопе реинфекције за 25,7 одсто након почетка доминације британског соја вируса.

- То је ситуација у којој се тренутно налазимо - каже Петровић.

Реинфекција заправо значи да се особа разболела па опоравила, а онда поново инфицирала. Стручњаци кажу да на основу онога што се зна о вирусима сличним корони могу очекивати реинфекције током даљег развоја пандемије, док се узрок тренутним реинфекцијама не може утврдити засигурно.

Иако за сада није званично доказано да ли су мутације вируса корона узрочник поновног заражавања, стручњаци тврде да ова могућност није искључена, с обзиром да је управо појава нових сојева довела до бржег ширења вируса, као и тежих клиничких слика, али и порасти реинфекције.

Имунолог Борислав Каменов такву појаву ипак приписује ослабљеном имунитету.

- Проблем је у томе што се ослабљени имунитет након прележане инфекције не поправи, и тако настаје поновно заражавање. Људи не схватају да морају да поправе свој систем и то довољним уносом витамина, а нарочито витамина Д. Ако они не реше тај проблем, ако не утичу на то да поправе свој имуни систем, они има десет пута да се разболе од корона вируса - каже имунолог Борислав Каменов.

Borislav Kamenov
Борислав Каменов / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RTS Ординација - Званични канал

Како додаје, могуће је да је тако нешто проузроковано мутацијом вируса, али каже да је то зато што нисмо "убили" вирус на време, "те смо добили те мутације које даље доводе до других последица".

Војводина забележила реинфициране

Према подацима Института за јавно здравље Војводина, који су ово пратили од почетка пандемије јављали су се случајеви са реинфекцијом корона вируса.

- Ми смо пратили то током целог периода ове пандемије, тако да до средине марта било је 77 људи који су се поново инфицирали корона вирусом. Оно што је битно да од првог заражавања мора да прође од прилике око 80 дана да се искључе протохони и слично - каже Директор Института за јавно здравље Војводина др Владимир Петровић.

Он објашњава да је након тога крајем фебруара и у марту урађена једна серија узорака у Батајници, када је био доминантан Британски сој и како каже тада је број реинфицираних порастао на 132.

Vladimir Petrović
Владимир Петровић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Radio-televizija Војводине

- Стопа реинфекција је порасла на 0,93 на 1.000 иницијалних случајева. Регистрован је пораст стопе реинфекција за 25,7 одсто након почетка доминације британског соја. То је ситуација у којој се тренутно налазимо - тврди др Владимир Петровић.

Како доктор Петровић каже, у последње време овакви случајеви су реткост.

Шта је узрок поновном заражавању др Петровић нема јасан одговор јер како каже иако се тврди да након инфекције особа стиче имунитет и до две године, ипак није могуће генерализовати јер се имунитет код људи разликује.

- Нису сви људи исти, оно што вреди за већину не вреди за сваког појединачно, тако да код неких се не развије имунитет и тако долази до поновне појаве вируса у организму - објашњава др Петровић.

Британски сој није једини одговоран за поновно заражавање

Иако се много говори о томе да је британски сој "кривац" за поновно заражавање, према речима др Петровића то није истина. Како тврди у пракси су имали случајеве особа које су се поново заразиле истим сојем.

- Може бити, али у пракси се показало да су људи оба пута оболевали од истог соја - каже др Петровић.

Како каже, клиничка слика након поновног заражавања није била иста за све. Он напомиње да је било лакших реинфекција, али каже да да је било и случајева који су поновним заражавањем имали тешку клиничку слику.

- У неким од ових случајева реинфекција је била асимптоматска или блажа од прве. Међутим, нису сви случајеви реинфекције били мање тешки од иницијалне инфекције. У Војводини смо забележили и реинфекције са тешком клиничком сликом - рекао је др Петровић.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Реутерс

Доктор Владимир Петровић каже да тестове који би утврдили да ли је дошло до поновног заражавања није могуће урадити било где. Напомиње да само позитиван ПЦР тест након опоравка није довољан да укаже на поновно заражавање, већ да је неопходно да се ради секвенцирање вируса које може да покаже другачији сој вируса у периоду реинфекције. На тај начин може да се направи разлика између реинфекције и продуженог или повременог излучивања вирусне РНА након иницијалне инфекције.

СЗО опрезна

Како је могуће да у овако кратком временском интервалу имамо случајеве који су се два пута заразили корона вирусом, наука ни у свету још нема дефинитивно објашњење.

Научници из Светске здравствене организације (СЗО) су опрезни када се ради о овој теми. Кажу да још немају довољно информација да ли су људи имуни на накнадне инфекције, након што су се опоравили од ковида 19.

Реактивирање вируса или поновно заражавње короном?

За сада је и даље мистерија да ли поновно заражавање заиста можемо овако назвати или се у ствари ради о реактивација инфекције која је већ била у организму јер реинфекција може бити јасна само ако пацијенти дају узорке током своје прве епизоде болести који се потом чувају и генетски прате, како појашњава The Бритисх Медицал Јоурнал.

Према студији објављеној 17. марта у медицинском часопису Ланцет, 0,65 одсто људи који су имали позитиван тест на корону током првог таласа COVID-19, имали су позитиван тест и током другог таласа у Данској.