Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 3.623 новооболелих, преминуло 17 лица: Познато колико је вакцинисаних међу зараженима у Србији

03.09.2021. 14:56
Пише:
Србија Данас
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Најновији корона пресек.

У последња 24 сата корона вирус је потврђен код 3.623 особа а истовремено је од последица ове болести преминуло 17 пацијената. 

Тестирано је 16.190. Помоћу респиратора дише 87.

У ТРЦИ СМО СА ВРЕМЕНОМ! Др Гојковић изнео забрињавајућу прогнозу, сви ћемо се заразити короном у наредном периоду

У ТРЦИ СМО СА ВРЕМЕНОМ! Др Гојковић изнео забрињавајућу прогнозу, сви ћемо се заразити короном у наредном периоду

КОВИД БОЛНИЦА ПОЧЕЛА СА РАДОМ: Примљено је првих 20 пацијената са короном, лекари долазе и са Космета

КОВИД БОЛНИЦА ПОЧЕЛА СА РАДОМ: Примљено је првих 20 пацијената са короном, лекари долазе и са Космета

МАЊЕ ОРГАНИЗОВАНИХ СВАДБИ, МАЊЕ И НОВОРОЂЕНИХ БЕБА У СРБИЈИ: Епидемија негативно утицала на раст наталитета

МАЊЕ ОРГАНИЗОВАНИХ СВАДБИ, МАЊЕ И НОВОРОЂЕНИХ БЕБА У СРБИЈИ: Епидемија негативно утицала на раст наталитета

najnoviji podaci
најновији подаци / Извор: СД/илустрација

Како расте број заражених у четвртом таласу пандемије тако је међу инфициранима све више и вакцинисаних грађана. Епидемиолог Предраг Кон проценио је на основу последњег узорка да је сваки трећи заражени вакцинисан. Међутим, како је објашњено медијима, вакцинисани углавном пролазе са лакшим клиничким сликама па је у ковид болницама више од 90 одсто невакцинисаних.

Нови талас короне усред или боље рећи након масовне вакцинације више од 50 одсто грађана отворио је још једном питање имају ли ефекта вакцине пошто смо са скоро 3.500 заражених дневно малтене на половини пика трећег таласа који је настао када је имунизација била тек на почетку?

Заправо, ову дилему имају највише невакцинисани или они који нису свесни да и вакцина за грип траје само једну сезону па је логично очекивати да и вакцина против ковида не може да делује дуже од шест месеци. Поготово у ситуацији када се сусрећемо са новом, делта варијантом вируса.

Кон: Процена је да је сваки трећи заражени вакцинисан

Није тајна да међу зараженима има све више вакцинисаних. Уосталом, зато се у Србији већ недељама спроводи вакцинација трећом дозом. На то је указао и епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон пошто је у среду број заражених на дневном нивоу прешао 3.000.

- Близу 20 посто тесираних је позитивно. То показује да није немогуће да се заражавају и они који су вакцинисани. Тренутна ситуација у Србији је отприлике таква. Сваки трећи јесте вакцинисан који је заражен. То је процена, не могу да тврдим да је тако, али у односу на неки узорак то је процена – нагласио је Кон.

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Како је рекао, због тога је важна вакцинација трећом дозом паралелно са првом.

- Тај колективни имунитет треба ојачати и међу онима који су вакцинисани. Зашто? Зато што нам то једноставно показује оно што се дешава у Израелу. Међутим, врло је битно нагласити да је смртних исхода тамо где је висок проценат вакцинисаних далеко мањи - подвукао је Кон.

Кон је објаснио да је процену изнео на основу последњег узорка изван болница и додао да је и даље више од 90 одсто хоспитализованих невакцинисано.

"Вакцинисани имају другачије симптоме"

Каква је ситуација на терену можда најбоље знају запослени у домовима здравља који свакодневно прегледају на десетине или стотине грађана.

Директор Дома здравља Палилула доктор Александар Стојановић потврђује да је из дана у дан ситуација све тежа и да међу зараженима све више има вакцинисаних.

- Имамо и по 50 људи у реду сваког тренутка. Повећава се сваког дана број заражених. Сада се не заражавају само млади већ има све више старијих, али и вакцинисаних. Углавном, су се заразили на летовању. Долазе нам и родитељи са децом. Имамо и заражене који су примили по две дозе вакцине - наглашава Стојановић.

Ипак, то не значи да вирус једнако делује на заражене без обзира на то да ли су вакцинисани или не.

- Вакцинисани имају другачије симптоме, чак и немају температуру. Цури им само нос и осећају топло-хладно, а некима се на снимку види упала плућа. Али ретко ко од вакцинисаних има тешке симптоме и зато их шаљемо на кућно лечење. Нажалост, код многих невакцинисаних све је тежа клиничка слика, они имају теже облике упале плућа који захтевају хоспитализацију - подвлачи Стојановић.

Највећи број заражених невакцинисан

И директор Дома здравља Савски венац Зоран Бекић апострофира да је највећи број заражених невакцинисано.

- Морам да кажем да ми на свака три дана мењамо докторе па нисмо водили статистику ко је вакцинисан, а ко не јер нам пролази велики број људи. Једно је сигурно, највећи број заражених је невакцинисано док и они који су вакцинисани имају блаже клиничке слике које не захтевају болничко лечење – наглашава Бекић.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Запослени у домовима здравља листом истичу да је знатно лакше водити статистику о броју невакцинисаних односно вакцинисаних у ковид болницама него ковид амбулантама јер, како кажу, пацијенти се у болницама знатно дуже задржавају због чега су подаци о њима релевантнији. Подсећања ради, запослени у ковид болницама већ недељама наглашавају да је међу пацијентима највише невакцинисаних са тешком клиничком сликом.

И Епидемиолог из Краљева Радован Чеканац сведочи да је епидемиолошка ситуација све гора.

- Расте број прегледа и заражених на дневном нивоу за 18 до 20 одсто што је драматичан раст. Вакцинисани углавном имају лакшу клиничку слику с тим што са короном увек треба бити обазрив јер клиничка слика може да се промени у року од неколико сати. Много тога зависи и од самог организма зараженог, да ли има неке придружене болести или основну болест - објашњава Чеканац.

"Најбитније да је свака вакцина безбедна"

Епидемиолог Радован Чеканац истиче како је најбитније да је свака вакцина безбедна и да не штети.

- Сигурно је да у високом проценту спречава тешку клиничку слику и смрт. Опет кажем, много тога зависи и од самог човека. Рецимо, велики број старијих који су вакцинисани имају и основну болест. Због тога када год неко од њих се зарази и умре поставља се питање да ли су умрли од короне или због короне која им је организам толико ослабила да не могу да се изборе са основном болешћу - закључује Чеканац.