Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 4.590 новооболелих, преминуо 21 пацијент: Шта је најважније у одбрани од вируса

10.03.2021. 15:03
Пише:
Србија Данас
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Најновији подаци о корона вирусу у Србији.

Корона вирус је у последња 24 сата потврђен код 4.590 особа, а истовремено је од последица ове болести преминуо 21 пацијент.

Тестирано је 16.929 особа.

На респиратору је 212 пацијената.

Од почетка епидемије тестирано је 3.089.025, позитивно је било 498.696, а преминуло је 4.620.

ОРЛ специјалиста саветује: Ово је најбољи начин да ПОБЕДИТЕ КАШАЉ!

ОРЛ специјалиста саветује: Ово је најбољи начин да ПОБЕДИТЕ КАШАЉ!

ПО ВАКЦИНУ И БЕЗ ПРИЈАВЕ: Отварају се нови пунктови, за најстарије није потребно заказивање имунизације

ПО ВАКЦИНУ И БЕЗ ПРИЈАВЕ: Отварају се нови пунктови, за најстарије није потребно заказивање имунизације

ГЛАВНИ АДУТ У БОРБИ ПРОТИВ НОВИХ СОЈЕВА КОРОНЕ: Кључ победе лежи у њима!

ГЛАВНИ АДУТ У БОРБИ ПРОТИВ НОВИХ СОЈЕВА КОРОНЕ: Кључ победе лежи у њима!

Директорка КБЦ "Бежанијска коса" др Марија Здравковић била је гост Јутарњег програма на ТВ Прва, где је коментарисала тренутну епидемиолошку ситуацију.

korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

- Затварање, потпуно затварање, ја као лекар и грађанин мислим да то није добро. Мислим да су јако ружни коментари који се дају према колегама Кризног штаба, али сам члан тог штаба ковид болница и нон-ковид јер смо им ми подршка. Знате шта, треба збринути људе који имају срчана и друга обољења, морају да имају места где ће да се лече, ми морамо да лечимо и корона и све друге пацијенте - каже др Марија.

- Србија је у том смислу показала једну велику хуманост и озбиљну терапију. Битно је ове мере које су уведене за викенд, мислим да су биле јако добро планиране и мислим да ће бити сигурно усложњавања мера, не могу да прејудицирам мере Кризног штаба. Мислим да ће бити скраћења рада кафића, да ће бити појединих ограничења - истакла је др Здравковић.

- Свако од нас би волео да седне, да изађе, да се опусти са породицом, али то су управо та ризична места. Мислим да је нама примарни циљ да сада урадимо вакцинацију, да имамо што бољу пропаганду за то, да објаснимо свима зашто је важно примити вакцину - закључила је она.

Др Марија Здравковић упозорила да је ситуација на ивици катастрофе!

- Та реченица је изречена у тренутку када смо имали 1.500 заражених, а видите који је сада број. Колико год делује да некога плаши, није изречена да се дигне паника, него да људи схвате колико неким својим понашањем морају да помогну. Не плашимо људе ми који кажемо толико има заражених, већ људе плаше они који нису стручни. Ми не можемо да не говоримо истину, али људи који изађу па причају о вакцини, која је каква, колико је ефикасна....

Проф. др Небојша Лађевић јуче је рекао да људи који праве корона журке треба да дођу да раде у црвеној зони, а ево шта о томе мисли др Здравковић.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- Проф. Лађевић је изванредан колега и стручњак, то што је рекао професор, било би добро да ти људи не проведу као пацијенти, не желим никоме да се разболи. Било би добро да се сви који не верују у вакцину и корону, јаве да буду волонтери у цвеним зонама, наћи ћемо начин да виде да корона заиста постоји, да виде те јадне људе који су се разболели. Велики број људи који су сада у болницама су људи који су се плашили да се вакцинишу. На друштвеним мрежама су ширени криминални спотови шта ће се десити са нама, ми ћемо бити теледириговани, телепортовани, неке глупости... Велики број људи који се разболео дође и каже 'ја имам дијабет, за мене је опасно да се вакцинишем', 'ја имам слабо срце, за мене је опасно да се вакцинишем', 'имао сам инфаркт'... а онда ти људи добију корону и компликације су неизбежне код тих хроничних болесника - рекла је докторка Здравковић.

Докторка је подвукла да је вакцинација сада најважнија јер се једино тако можемо одбранити од короне, а затим је изнела и податке о пацијентима на интензивној нези.

- Урадили смо истраживање, знате да смо имали преко 4.200 болнички лечених пацијената, од тога смо имали 12,5% у интензивној нези. У интензивну негу улази неко када ми већ видимо да је питање живота и смрти, 98,5% пацијената који су лечени на интензивној нези су имали или срчано попуштање или компликовани, нерегулисани дијабет или неко друго теже обољење, најчешће малигно. Ти пацијенти, из ових бројки које смо изнели, ако имате било кога у овој категорији које сам навела, помозите им да превазиђу страхове и да се вакцинишу - поручила је.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Србија прва у региону по стопи вакцинације

У Србији је до сада дато 1.750.533 доза вакина против корона вируса, а 625.707 особа добило је и другу дозу вачине, показују најновији подаци Владе Србије.