Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈОПАСНИЈА ПОСЛЕДИЦА КОРОНЕ ЈАВЉА СЕ ШЕСТ МЕСЕЦИ КАСНИЈЕ! Дијана (45) је за длаку избегла НАЈГОРЕ

06.10.2022. 13:17
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Компликација која се углавном јавља старијим особама

Последице коронавируса су дугорочне, а деси се да “сачекају” и до неколико месеци док се не испоље, па оболели и не посумња да симптоми и болови које проживљава, имају било какве везе са ковидом-19. Најопаснија компликација коронавируса, по речима лекара, је зачепљење крвних судова, које узрокује тромб, који се може јавити пола године, па чак и годину дана након прележаног вируса, а појављује се код све млађих особа, којима, ако не реагују на време, узрокује смрт.

Појава тромбозе, према речима лекара, повећана је пет пута код пацијената који су се лечили од ковида или имају постковид синдром.

- Релативно лако сам се изборила са короном, а заразила сам се још у априлу ове године, тачније пре шест месеци. Имала сам температуру око 37, осећала сам се малаксало, а симптоми су трајали свега неколико дана. Није био у питању компликован облик вируса, нисам имала тежу клиничку слику, па тако нисам ни очекивала озбиљније последице - прича за Nova.rs Дијана Милановић, из Београда.

Међутим, Дијану је недавно уплашио јак бол у левој нози.

- Листови су ме ужасно болели, једва сам успевала да се ослоним на ногу. Бол се потом често ширила и на бутину и било је неподношљиво - прича Дијана како су кренули први симптоми, а она, с обзиром да има тек 45 година, није ни сумњала на једну од најтежих последица коронавируса – тромб.

Испоставило се да је управо ова компликација у питању, која се иначе јавља код особа старијих од 60 година.

- Примила сам хепарин, како бих избегла додатне, и могуће фаталне, компликације. Лекари су мислили да сам превише млада за овакве здравствене проблеме, али су такође нагласили да постоји велика могућност да је реч о последици ковида који сам прележала у априлу. Сумње лекара су нешто касније потврдиле и анализе. Рекли су ми да је врло вероватно реч о последици короне, која се у мом случају јавила месецима након што сам прележала болест. Сада морам да мирујем и на терапији сам хепарином. Једина срећна околност је што смо брзо реаговали, а могло је да буде фатално - каже Дијана, и саветује све који су имали корону да обрате пажњу на своје здравље, јер опасне последице дуго вребају.

Тромб, али и друге тешке компликације коронавируса, могу се јавити и после годину дана.

- Здравствено стање је индивидуално, разликује се од пацијента до пацијента. Код некога може проћи и више од годину дана од како је прележао ковид, па да се јаве последице, односно постковид синдром. Најопасније је што се постковид јавља и код млађих људи, ту нема правила. Тромб се сада може јавити код особе која има преко 70 или 80 година, али и код оних од 40 или 50. Сви се морају чувати и одлазити на редовне прегледе, макар у првих годину дана. Без обзира да ли постоје неке тегобе, свако ко је прележао ковид, једном у три месеца би требало да уради комплетну крвну слику и д-димер, како би бар донекле имали увид у своје здравствено стање - објашњава за Nova.rs интерниста-кардиолог проф. др Бранислав Миловановић, председник Удружења за неурокардиологију.

Према његовим речима, постковид синдром представља системски проблем за организам човека, а последице могу да захвате плућа, срце, нервни систем или штитну жлезду.

„Осим ових, јављају се и проблеми са памћењем, неуролошки проблеми – мравињање, дрхтање и утрнулост руке или ноге. Пацијенти се боре и са анксиозношћу и нападима панике. Јављају се и проблеми са дигестивним трактом – затвори или дијареје. Могу бити дијагностиковани и хашимото, полицистични јајници, инсулинска резистенција“, наводи др Миловановић, професор на Медицинском факултету.

Код људи који су код куће прележали ковид и имали благе или никакве симптоме, може се јавити промена на крвним судовима и месецима касније, а да они тога уопште нису свесни.

- Те промене могу довести до тромбозе и до смрти. Нажалост, то је нешто што не можемо да предвидимо. Никаквим медицинским скринингом не може се увидети да наступа тромбоза и зато је постковид тихи убица. Човек се може осећати сасвим добро, али никад не зна кад ће неки од крвних судова да се запуши. Коронавирус не изазива само упалу плућа, већ је то системска болест која доминантно напада ендотел крвних судова и ту прави штету, разара их и ствара услове за крвне угушке и зачепљења крвних судова. А онда, шест месеци после ковида, човек доживи инфаркт миокарда или шлог - каже за Nova.rs пуковник доцент др Иво Удовичић, са Војномедицинске академије, који је био и командант војне ковид болнице Карабурма.

Наиме, сваки десети пацијент који је био заражен коронавирусом има постковид синдром, што су показали подаци земаља чланица Европске уније, а према овој рачуници, у Србији око 200.000 људи има здравствене последице постковида.