Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Најважније градилиште у Београду, Србији и региону: Грађани добијају нови здравствени објекат

16.03.2022. 11:11
Пише:
Србија Данас
Tiršova 2
Тиршова 2 / Извор: Фото: zoranradojicic.rs/Instagram printscreen

На крају Делиградске улице у Београду ће се налазити клиника "Тиршова 2".

У току су радови на изградњи те медицинске установе. Када је 1936. године грађена прва дечја клиника, то је био најзначајнији догађај у Европи, а данас изградњом нове болнице Србија ће успети да достигне ниво да наша дечја медицина буде на врху европског и регионалног здравственог система.

Tiršova 2
Тиршова 2 / Извор: Фото: zoranradojicic.rs/Instagram printscreen

У прву фазу радова уложено је преко 6 милиона евра и трајаће око 210 дана. Направиће се приступна саобраћајница до ауто-пута дужине 356 метара, и пацијенти са ауто-пута моћи ће да долазе у клинику,  а биће и преко 500 паркинг-места.

Нова клиника би требало да буде изграђена до 2024. године, на стогодишњицу оснивања педијатрије у Београду. "Тиршова 2" ће имати површину од 66.000 квадратних метара, од тога 40.000 медицинског простора, а осам најсавременијих операционих сала и интензивна нега 10.000 квадрата. Комплекс је пројектован за укупно 286 болничких кревета који ће бити распоређени у 154 собе.

Tiršova 2
Тиршова 2 / Извор: Фото: zoranradojicic.rs/Instagram printscreen

Вредност инвестиције оквирно је око 100 милиона евра, али права вредност овакве установе се не може мерити парама. У њој ће се лечити деца у најсавременијим условима. 

Ово су још нека од значајних улагања у реконструкцију болница: 

Реконструкција Клинике за интерне болести у Војводини завршена је у децембру 2020. године. Реч је о објекту укупне површине 5.100 квадратних метара чија је реконструкција износила 682,4 милиона динара. 

У Општој болници Врбас у фебруару 2021. године завршена је реконструкција вредна 120 милиона динара. 

bolnice
болнице / Извор: Фото: СД/илустрација

Обнова Опште болнице Пирот одвија се у три фазе, а прва фаза завршена је крајем 2021. године. Вредност радова прве фазе реконструкције износила је око 3 милиона евра. 

За реконструкцију Здравственог центра Аранђеловац издвојено је око милијарду динара. Додатна средства су издвојена за набавку опреме, а реконструкција је почела током 2020. године. Након завршетка свих радова, Здравствени центар Аранђеловац биће једна од најсавременијих здравствених установа у Србији која опслужује територију Аранђеловца, али и територију Тополе и једног дела Љига.

Реконструкција Опште болнице Лозница једно је од највећих улагања државе у Лозници. Нови хируршко-гинеколошки блок Опште болнице у Лозници има 6.000 квадратних метара на три спрата. Уз седам операционих сала, ту су интензивна и полуинтензивна нега, амбуланте и више од 30 соба. Држава је у градњу уложила 950 милиона динара, а први пацијенти се очекују одмах након техничког опремања. По завршетку радова Здравствени центар у Лозници имаће 32.000 квадрата, 8.000 више него сада.

bolnice
болнице / Извор: Фото: СД/илустрација

Клиничко болнички центар Војводине у реконструктивним радовима је од краја 2020. године и у оквиру тих радова доградиће се ламела Б и Ц Ургентно дијагностичког центра, која обухвата површину већу од 33.000 хиљаде квадрата. 

У реконструкцију Клиничког центра Србије уложено је преко 200 милиона евра. Радови су почели пре три године, а нова зграда је завршена и званично отворена крајем фебруара ове године. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Клиничко-болнички центар "Земун" добио је ангио салу за комбиновану дијагностику и интервенције на крвним судовима и нови мултислајсни скенер у које је уложено 1,55 милиона евра. 

Током 2020. године почели су радови на адаптацији Опште болнице Прокупље у износу од 2,5 милијарде динара. То ће по завршетку радова бити Здравствени центар Прокупље који ће објединити  Дом здравља и болницу, односно примарну и секундарну здравствену заштиту. 

Средином 2020. године започета је реконструкција Опште болнице Смедеревска Паланка, а вредност радова је више од три милијарде динара. Рок за завршетак радова је 2023. година. У кругу болнице ће бити изграђен и хелиодром који ће, осим Смедеревске Паланке, користити и Велика Плана.

bolnice
болнице / Извор: Фото: СД/илустрација

Општа болница Лесковац добиће потпуно ново рухо, а радови су у току од 2020. године. У првој фази радова замењени су кров и столарија, а урађена је и нова фасада. Друга фаза радова подразумева комплетно унутрашње уређење болнице и набавку савремене опреме, а за то су обезбеђене четири и по милијарде динара. Болница ће добити и магнетну резонанцу и нове скенере и рендген апарате, а на располагању ће бити и нове операционе сале и ново одељење интензивне неге.

Реконструкција Опште болнице Горњи Милановац, а за овај пројекат опредељено је милијарду и 500 милиона динара, а у оквиру модернизовања болнице планирано је око 300 милиона динара за набавку нове опреме.

Реконструисана је и Универзитетска дечија клиника Тиршова, а током радова извршена је комплетна санација клинике, педијатрије, хируршких амбуланти, кардио шок одељења и реконструкција амфитеатра. Вредност пројекта је 9 милиона евра за реновирање и куповину нове опреме. За потребе лечења најмлађих набављен је најмодернији апарат за магнетну резонанцу, као и више од 100 апарата друге медицинске опреме. У Тиршову је стигао и флуороскопски рентген, покретни рентген, Ц лук, ултразвук, лапароскопски лук, машине за анестезију и остала најсавременија опрема, а изграђена је и потпуно нова ангио сала са опремом за електрофизиологију срца на којој се први пут у Србији и региону могу спроводити дијагностичке и терапијске процедуре аритмије код деце.

KC Niš
КЦ Ниш / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Током 2017. године отворен је Клинички центар Ниш, реконструкција и изградња новог објекта коштала је 32 милиона евра, а укупна инвестиција била је 53 милиона евра. Клинички центар у Нишу има 50.000 квадрата, 38 клиника и 1.525 болничких постеља, што га чини другим највећим здравственим центром у Србији после Клиничког центра Србије. Једна зграда КЦ Ниш је реконструисана, а друга је направљена из темеља и има седам нивоа. Клинички центар Ниш има банку крви, посебан простор за трансплантиране пацијенте, као и простор за буђење пацијената из анестезије.

Сва досадашња улагања у здравство, реконструкцију болница и многе друге области можете видети на сајту delagovore.rs