Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТИЖЕ НОВИ УБИТАЧНИ СОЈ КОРОНЕ СА ИСТОКА: Болнице у приправности - ако препознате ове симптоме хитно се јавите лекару!

17.04.2023. 16:52
Пише:
Србија Danas/Euronews
Novi soj
Нови сој / Извор: Фото: СД/илустрација

Нови сој наводно изазива вишу температуру и кашаљ, цурење носа и главобољу, класичне симптоме респираторне инфекције, а код деце пролазни коњуктивитис. 

Нови сој коронавирус, Арктурус, појавио се на радару инфектолога широм света, након што је букнула у Индији, где је, сматра се одговорна за нови порас оболелих од ковида 19.

Светска здравствена организација (СЗО) детаљно прати нову варијанту вируса, али инфектолози истилчу да већа инфективност, не мора аутоматски да значи и већи број тешких случајева. 

"БОЛОВАЊЕ НЕЋЕ ВИШЕ БИТИ ПОКРИВЕНО ДРЖАВНИМ БУЏЕТОМ!" Убудуће ће ковид третирати као и друге респираторне инфекције!

"БОЛОВАЊЕ НЕЋЕ ВИШЕ БИТИ ПОКРИВЕНО ДРЖАВНИМ БУЏЕТОМ!" Убудуће ће ковид третирати као и друге респираторне инфекције!

"ВИ ЛАЖЕТЕ, ПРИКРИВАЛИ СТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О КОВИДУ" Маск изазвао хаос на друштвеним мрежама након интервјуа за BBC (ВИДЕО)

"ВИ ЛАЖЕТЕ, ПРИКРИВАЛИ СТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О КОВИДУ" Маск изазвао хаос на друштвеним мрежама након интервјуа за BBC (ВИДЕО)

ОВА ЗЕМЉА ПОНОВО ВРАЋА КОРОНА МЕРЕ: Појавио се нови сој вируса који изазвао комплетан колапс - Маске морају и на отвореном

ОВА ЗЕМЉА ПОНОВО ВРАЋА КОРОНА МЕРЕ: Појавио се нови сој вируса који изазвао комплетан колапс - Маске морају и на отвореном

Таквог става је и инфектолог доктор Дарко Ножић који је потврдио да је нови сој коронавируса "Арктурус" заразнији од претходног соја "кракена", али и истако да, како сада стоје ствари, није повезан са тешким облицима болести.

Како је објаснио Ножић, нови сој се појавио у јануару и регистрован је у више од 20 земаља, а Светска здравствена организација забринута је због њега и верује да је изазвао велики пораст оболелих у Индији.

Који су симптоми?

Нови сој наводно изазива вишу температуру и кашаљ, цурење носа и главобољу, класичне симптоме респираторне инфекције, а код деце пролазни коњуктивитис. 

Међутим, Ножић објашњава да страх од новог соја потиче од тога што је Индија имала више од 500.000 умрлих од короне, па су са порастом новог соја забринути и почели су да враћају неке мере, а болнице имају тренинге за евентуални поновни прихват великог броја болесника.

- У Индији се уводе још неке мере, јер се плаше. Овај нови сој није показао да је патогенији. Још увек је рано, детектује се тек од јануара и сматра се да није повезан са тежим облицима болести. Јесте најзаразнији, јер вирус да би живео и опстао мора да се промени и када се промени он је заразнији - објашњава инфектолог за ТВ К1.

Додаје да када дође у тај стадиум, вирус се лако размножава и преноси се лако с једне на другу особу, па је, у сваком случају, преносивији од претходног "кракена".

Како је истакао, нису забележени тежи облици болести. 

Ножић каже да је тешко одредити који је индекс заразности новог вируса. 

Kovid mere u Australiji
Ковид мере у Аустралији / Извор: Профимедиа/илустрација

Сваки следећи сој заразнији, али мање патоген

Подсећа да највећи индекс заразности имају мале богиње, које ће ако дођу у контакт са 100 особа, заразити више од 90.

Каже да је Индија је многољудна земља и да густа насељеност доприноси бржем преношењу болести, као и лоши хигијенски услови код већине становника те земље.

- Људи су увек умирали и од грипа, само то никад није било потенцирано. И нису се болесници изоловали у посебне јединице, умирали су људи у годинама на одељењима интензивне неге и на кардиологији. Људи са пратећим болестима, такође. Већа преносивост доноси већи број оболелих и међу њима је већи број људи који носе неки фактор ризика, и биће и већа смртност - објаснио је Ножић. 

Додаје да смо у четвртој години короне, да је сваки следећи сој био заразнији али мање патоген и да је корона сада постала вирус као и сваки други.

Инфектолог сматра да се не треба тестирати ако се разболимо, већ да би то требало да ураде само старији и имунокомпромитовани људи ради евентуалне примене антивирусних лекова усмерених према корони или према грипу. 

- Не вадите ни д-димер, ја сам увек био противник тога код младих људи. То је неспецифичан фактор упале и уопште не значи тромбозу, али људи се јако плаше тромба. Само код људи са ризиком, корона више него друге болести изазива тромбозу и то највише код људи који су стари и који се не крећу, и њима треба давати антикоагулантне лекове. Младима који се крећу то не треба - савет је др Ножића.

Он истиче да се не плаши нових вируса, јер се они се појављују на неколико деценија. 

Арктурус откривен у више од 20 земаља

Светска здравствена организација (СЗО) детаљно прати нову варијанту вируса корона за коју се верује да је изазвала нови пораст оболелих у Индији.

Штавише, у овој земљи пријављено је преко 10 хиљада случајева, а многи стручњаци кажу да би наредних неколико недеља могло бити пресудно.

Варијанта XBB.1.16, названа Арктурус слична је варијанти Кракен XBB.1.5, најзаразнијој до сада, сматра представница СЗО Марија Ван Керков.

До сада је највећи број случајева идентификован тамо где је нови сој први пут откривен - у Индији, која је једна од ретких земаља у свету у којима се повећава број регистрованих случајева ковида 19, наводи СЗО.

Варијанта је такође откривена у САД, али тренутно не представља ни један одсто на националном ниову.

Варијанта XBB.1.16 и његове подваријанте су такође откривене у Сингапуру, Аустралији, Уједињеном Краљевству, Јапану, Израелу, Канади, Малезији, Данској, Новом Зеланду, Немачкој, Јужној Кореји, Шпанији, Холандији, Тајланду, Шведској, Јужној Африци, Италији и Кини.

Професор ургентне медицине на Универзитету у Атини Теодорос Василакопулос је гостујући на ТВ Опен24 нагласио је да ће коронавирус наставити да се развија и да неће нестати магично.

Према његовој процени, у наредне две године је вероватно да ћемо видети још један јачи сој короне.

- Како време пролази, вирус покушава да постане заразнији јер је то једини начин на који може да преживи унутар домаћина, али вирус не жели да убије свог домаћина пошто се тако не може даље преносити - закључује.

Професор је такође уверен да ће нас нови сој подстаћи на четврту дозу вакцине против короне.

- Мораћемо да примимо нову вакцину на јесен, то је сигурно. Мислим да нећемо моћи тако брзо да набавимо нову вакцину. Постоје вакцине које су још на клиничким испитивањима - закључио је др Василакопулос.

Kina
Кина / Извор: Профимедиа/илустрација

Сумња се на нови симптом код деце

Прерано је рећи да ли је нова варијанта способна да доведе до повећања хоспитализација и/или смртних случајева.

Посебно забрињава мутација К478П, која ову варијанту може учинити ефикаснијом у превазилажењу неутрализујућих способности антитела од претходних инфекција и вакцинација, изазивајући симптоматску инфекцију и ширење, наводи СЗО.

Симптоми варијанте Арктурус су иначе уобичајени симптоми короне који укључују знакове болести горњих дисајних путева попут главобоље, упале грла и зачепљеног носа, праћених грозницом са боловима у мишићима, саопштила је болница Аполо на својој веб страници.

Ова варијанта, као и претходне, може утицати на пробавни систем, што доводи до дијареје, додаје се.

Међутим, стручњаци у Индији верују да варијанта XBB.1.16, осим што је заразнија, доноси и нови симптом код деце - коњуктивитис.

- У последња два дана смо почели да добијамо педијатријске случајеве ковида 19 након паузе од шест месеци! Чини се да се појављује фенотип инфантилног типа - бебе са високим температурама, прехладом и кашљењем и не-гнојним коњуктивитисом који изазива сврат што није виђено у ранијим таласима - објавио је на Твитеру др Випин М. Вашишита. 

Главни педијатар у дечијој болници Мадхукар Rainbow, др С.К. Накира потврдио је да је међу позитивним случајевима било и оних са коњуктивитисом.

- Симптоми ковида су висока температура, кашаљ, грлобоља, цурење из носа, главобоља, болови у телу и гастроинтестинални проблеми. Међутим, наши лекари су пријавили и црвенило очију и коњуктивитис. Међутим, то се видело код ранијих сојева тачније код један до три одсто пацијената са ковидом. Прерано је рећи да је ово нови симптом варијанте XBB.1.16 - рекао је он за АНИ. 

Mutacija korone
Мутација короне / Извор: Профимедиа/илустрација

"Нови сој би могао бити до 20 одсто заразнији"

Професор ургентне медицине на Универзитету у Атини Теодорос Василакопулос је гостујући на ТВ Опен24 да би нови сој могао бити у најгорем случају 20 одсто заразнији.

- Вероватно неће бити тежи од тога - рекао је он додајући да Арктурус има "неке карактеристике да у Индији чешће изазива коњуктивитис код деце.

Истовремено, нагласио је да ће коронавирус наставити да се развија и да неће нестати магично.

Према његовој процени, у наредне две године је вероватно да ћемо видети још један јачи сој короне.

- Како време пролази, вирус покушава да постане заразнији јер је то једини начин на који може да преживи унутар домаћина, али вирус не жели да убије свог домаћина пошто се тако не може даље преносити - закључује.