Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Налазимо се у пакленом лонцу са ковидом који ври: Шта ће десити ако не упоставимо контролу над вирусом?

30.05.2021. 14:30
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Вучинић је један од ретких епидемиолога који је, како прича, видео класичну клиничку слику дифтерије

Ковид је дефинитивно променио све. Морамо да будемо свесни да је стављена тачка на једну цивлизацију и да идемо у сусрет потпуно новој. Све ово подсећа на најезду куге у средњем веку, када су се градови затварали од странаца, а данас се државе затварају, каже др Зоран Вучинић, пензионисани епидемиолог из Ужица.

Стигла вредна новчана донација за Коларац - Меридиан у борби за опстанак културе

Стигла вредна новчана донација за Коларац - Меридиан у борби за опстанак културе

У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ 9.000 ВАКЦИНИСАНИХ: Због короне обављено 25.440 прегледа

У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ 9.000 ВАКЦИНИСАНИХ: Због короне обављено 25.440 прегледа

"ГРАЂАНИ СУ СЕ ПОКАЗАЛИ ИЗУЗЕТНО ОДГОВОРНИМ" Др Дарија апеловала на младе да се вакцинишу у што већем броју

"ГРАЂАНИ СУ СЕ ПОКАЗАЛИ ИЗУЗЕТНО ОДГОВОРНИМ" Др Дарија апеловала на младе да се вакцинишу у што већем броју

Он наглашава да су мере које је Србија спроводила од почетка за похвалу, на збрињавању оболелих се радило стручно и одговорно, употребљени су најсавременије терапије и достигнућа, изграђене су болнице, стигла нам је вакцина у неограниченим количинама.

Вучинић је један од ретких епидемиолога који је, како прича, видео класичну клиничку слику дифтерије, лечио децу чија су грла била обавијена плочама од гноја, децу која су умирала од компликација изазваним малим богињама. Последњи случај беснила у СФРЈ водио је он.

Побројано, кажете, није спорно. А шта јесте?

- Постоји много других проблема које морамо да решимо. Налазимо се у пакленом лонцу са ковидом који ври. Никако да схватимо да је човек постао резервоар овог вируса, он се одржава једино у људском огранизму. Колико је мени познато, не постоје екстра хумани резервоари овог вируса, или још нису откривени. Вакцина се показала као највећа препрека вирусу и она даје резултате. Али, то није довољно да бисмо били сигурни да смо успоставили контролу над вирусом. Ми њу и даље немамо - каже др Зоран Вучинић.

То значи да нас проглашење победе над ковидом не очекује брзо?

- Ми ћемо са ковидом живети и наредних година, он се неће лако искоренити јер комплетна планета је јединствен епидемиолошки простор. Ако постоје жаришта на било којој тачки земаљске кугле, и ми смо угрожени. Шта ако се на Сурчин искрца пет туриста из Индије? Какав је план? Забрињава ме тај ноншалантни однос према инфекцији, току епидемије, претераној неаргументованој жељи да се све ово прекине зацртаног дана, што је сулудо. Као епидемиолог постављам питање колико кошта један дан лечења у нашим болницама. То су енормне суме. Све ово у једном тренутку може да наруши и комплетан здравствени систем у блиској будућности. То је друго што ме брине. Доћи ћемо у ситуацију, ако не успоставимо контролу над ковидом, да нећемо имати новац од кога ћемо лечити оболеле - каже др Зоран Вучинић.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Реутерс

Како успоставити контролу?

- Ковид је неисцрпна рупа, али држава има механизме да га заустави. Они нису популарни. У многим земљама које имају у овом тренутку много рестриктивније мере од Србије ковид се пребацује у причу о повратку комунизма на мала врата. Када чујем такве небулозе, постављам питање и себи и другима: Многи се позивају на Повељу о људским правима, а постоји ли повеља о људским обавезама? Да ли било које дете може да борави у вртићима ако нема доказ о имунизацији против дечјих болести? Да ли се тиме крше људска права? Не, постало је нормално да је дете вакцинисано. За смештај у установама социјалне заштите потребан је или исти и сличан документ. То није комунизам, то су противепидемијске мере. Ове механизме држава још није применила, али ће у једном тренутку морати. Ово се у свету већ дешава и то у нашем окружењу - каже др Зоран Вучинић.

Проистиче да по вама још није време за укидање појединих мера?

- О томе треба да одлучује епидемиолошка процена, а она зависи од процента вакцинисаних. Ту нема велике мудрости, то не зависи од добре воље појединаца, него од резултата који могу да гарантују безбедност свима. Уколико се покаже да је спомињани проценат од 50 одсто имунизованих довољан да гарантује безбедност ја немам ништа против. Али, да бисмо били потпуно сигурни сматрам да морамо имати преко 70 одсто вакцинисаних од укупног броја становника. Вакцина је постигла своје резултате, али то треба одржавати. Ако се епидемија посматра по фазама, налазимо се, како се то стручно зове, у фази одржавања постигнутих резултата. Потрудимо се да ту фазу одржимо уз поштовање свих познатих противепидемијских мера, и посебних ако то буде потребно - каже др Зоран Вучинић.

На почетку епидемије се причало да после ње више ништа неће бити исто. То "после" још није на видику, а личи да је свет већ постао трајно другачији.

- У Немачкој су такве рестрикције да је влада поделила свим својим грађанима који неће да се вакцинишу бесплатне брзе тестове за дневну употребу. Ако сте негативни, тај дан можете у затворене просторе, али само тај дан. Сутрадан ако хоћете на места под ризиком, морате опет да се тестирате. Да би се ушло у Норвешку, било да сте њен грађанин или странац, морате у 15-дневни карантин. Неношење маски у Грчкој се папрено кажњава. Сви ови примери упућују само на једно - да је ово куга у новом облику. И да се свет незадржвио дели на ваксинисане и невакцинисане. Те поделе су у току и ништа што буде ишло у том смеру ме не може изненадити - каже др Зоран Вучинић.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Реутерс

На почетку вакцинације били смо међу водећим у Европи, какво нам је данас пролазно време?

- Мислим да имунизација не иде очекиваним темпом и ту дефинитивно има проблема. Изгледа да кампања није допрла до младих људи, и то схватам на свој начин, вакцинација је ствар добровољности. Једноставно, не желе да се вакцинишу. Како их убедити да се вакцинишу ако је неко у јеку епидемије говорио да треба одмах отворити кафане. Али, свака одговорна држава би за пријем у студентске и средњошколске домове које она финансира тражила доказ о имунизацији. Има још сличних примера. Због чега кажем да проценат вакцинисаних мора бити изнад 70 одсто да бисмо били апсолутно сигурни? Индекс контагиозности, а он представља број оболелих у односу на 100 људи изложених вирусу, код ковида је велики. Процентуално већи од 70 одсто. Код тетануса је 30 одсто, а против њега вакцина се прима у дечјем узрасту - каже др Зоран Вучинић.

Зашто имунизација не иде планираним темпом?

- Антиваксери не играју битну улогу у овој причи, и не можемо све фактурисати на њихов рачун. Ради се о много сложенијим стварима. Морамо део грешака да прихватимо и на себе. А то су биле нејасне, непотпуне, неразумљиве и контрадикторне изјаве. То је сигурно један од разлога. И сад имате на једној страни максимално ангажовање државе, а с друге неког заменика који све то проспе својом неодговорном изјавом - каже др Зоран Вучинић.

Знањем против болести
Предуго траје све ово, људима је прекипело више од позива на одговорност.

- Разумем то незадовољство јер су људи навикли на живот без ограничења, што је и у природи човека, али мора се схватити да већ поред свих оних који су преминули од ковида, међу излеченима од овог вируса, имамо постковид пацијенте који се лече од компликација које је он оставио на срцу и крвним судовима. То је само још један доказ колико је ово озбиљна болест и то питање не треба остављати по страни. И поред свега, у ситуацији када имамо вакцину која штити, постоје људи који још негирају да ковид постоји и не желе да се вакцинишу. Ових дана често ми је на памети реченица Слободана Селенића из романа "Очеви и оци" - Вим промовет инситам, или Моћ се унапређује знањем. Једино знањем се можемо супроставити овој болести - каже др Зоран Вучинић.