Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НЕДЕЉА ЈЕ ДАН ЗА ОДЛУКУ - НАЈАВЉЕН МЕКИ "ЛОКДАУН": Зна се ко би могао да прође без забране!

20.03.2021. 19:37
Пише:
Србија Данас
korona virus
корона вирус / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Медицински део Кризног штаба ће сутра имати пресек

Седница медицинског дела Кризног штаба за борбу против корона вируса биће поново одржана сутра, где ће се разматрати продужетак или ублажавање постојећих мера које иначе важе до понедељка у 06х.

ШТИТИ ОРГАНИЗАМ И ЈАЧА ИМУНИТЕТ: Ево због чега свакодневно морате да узимате СЕЛЕН!

ШТИТИ ОРГАНИЗАМ И ЈАЧА ИМУНИТЕТ: Ево због чега свакодневно морате да узимате СЕЛЕН!

ЕПИЛОГ ДРАМЕ КОД БЛАЦА Корак ближе правди? Поводом случаја малолетне деце огласио се и Павле Бихали (ФОТО)

ЕПИЛОГ ДРАМЕ КОД БЛАЦА Корак ближе правди? Поводом случаја малолетне деце огласио се и Павле Бихали (ФОТО)

Многи мисле да имају погрдно значење: Да ли знате шта заиста представљају изрази "кева" и "ћале"?

Многи мисле да имају погрдно значење: Да ли знате шта заиста представљају изрази "кева" и "ћале"?

Медицински део Кризног штаба ће сутра имати пресек, односно прве процене колико, и да ли је, постигнут икакав напредак у сузбијању вируса, а постоји велика могућност да ће постојеће мере бити продужене. 

Ипак наговештено је да ће поједине групе бити изузете од забране рада.

Основци и даље иду у школу

Једно је сигурно, најмађи основци од првог до четвртог разреда ипак наредне недеље иду у школу. То је одлучено на састанку медицинског дела Кризног штаба и премијерке Ане Брнабић.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

На састанку је договорено да је ово генерална одлука али је локалним штабовима остављена могућност да у складу са епидемиолошком ситуацијом у свом месту или региону донесу и другачију одлуку.

Уколико локални Заводи за јавно здравље процене заједно са локалним Кризним штабовима да је епидемиолошка ситуација у некој од школа од првог до четвртог разреда незадовољавајућа могу се обратити надлежној Школској управи са захтевом о промени наставе.

Прелазак на онлајн потом одобрава Министарство просвете.

Основци од петог до осмог разреда и ђаци средњих школа и даље похађају онлајан наставу до даљег.

Још две ствари су сигурне, а то да је свим књижарама у Србији дозвољен рад, као и вртићима.

deca
деца / Извор: Профимедиа

Из Владе Србије су поручили, да им је омогућен несметан рад и да за њих не важе последње мере које је ово извршно тело усвојило на предлог Кризног штаба и чије је трајање орочено, за сада, до недеље.

Оно што ће се разматрати на сутрашњем Кризном штабу је да се врата отворе фризерима, козметичарима, занатлијама попут обућара, бравара, али и објектима попут стоваришта на отвореном. Део штаба сматра да нема посебног разлога да се не дозволи и шалтерска продаја хране и кафе.

Како сада ствари стоје нико са сигурношћу не може да тврди која ће варијанта на крају бити усвојена. У оптицају су два основна модела: све занатлије раде, али скраћено или посебне мере за сваку делатност.

kafić
кафић / Извор: Профимедиа

Када је реч о скраћеном радном времену медицински део Кризног штаба тешко би пристао да локали буду отворени до поподневних сати. Уколико одлука "падне" на ову варијанту, радно време би, примера ради, било до 14 часова.

Други модел по коме се одређује појединачно за сваку делатност значио би прецизно прописивање шта је дозвољено. То би у случају фризерских салона значило прописивање колико муштерија може да буде истовремено у објекту и који посебни захтеви морају да буду испоштовани (на пример: папирни убруси уместо пешкира).

Оно што је извесно, медицински део Кризног штаба спреман је да без притиска о попуштању мера разговара за седам дана јер инсистирају да "закључавање" траје укупно две недеље.

С друге стране, преостали део Кризог штаба који чине фунцкионери и економисти све мање на то пристаје. Један од њих који је јавно најавио да ће тражити укидање мера је заменик градоначелника Горан Весић.

Goran Vesić
Горан Весић / Извор: Фото: Беоинфо

Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је да антиепидемиолошке мере које су на снази од среде наносе велику штету економији Београда, као и да би требало стриктно поштовати раније донете мере и спроводити вакцинацију, а не уводити забране.

Весић је истакао: - Ако се ја питам, привреда у Београду ће радити.

Нагласио је да је интервенција председника Александра Вучића да се угоститељима исплати још један минималац многима спасла посао и додао да ће бити мање прихода у градском буџету који је, како каже, почео да се опоравља и који је недавно увећан за 68 милиона евра.

- Ја сматрам да се мере које смо имали до среде треба да се стриктно поштују и да се бавимо вакцинцијом уместо што причамо о забранама - наводи Весић.

Остаје да видимо које потезе ће сутра повући Кризни штаб.