Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"То су чудовишта невероватне снаге" Иси из Смедерева ЛЕГЕНДАРНА НЕМАН из Дунава покидала рибарску мрежу

16.09.2020. 17:21
Пише:
Србија Данас/Информер
Apatin
Апатин / Извор: Профимедиа/илустрација

Међу аласима деценијама кружи прича о "кемзама"

Иса Кћику из Смедерева (62) спада међу ретке који се данас баве израдом рибарских алата и један је од најбољих познаваоца традиционалних прибора некада коришћених при лову рибе. Чувајући занат који изумире још вешто ручно плете мреже и израђује оригинални рибарски прибор: бућку, струк, влак, черенце, сачме...

Кон: НЕМА ПОТРЕБЕ ЗА ЗАТВАРАЊЕМ ШКОЛА, грађани који су под надзором могу да се врате на посао

Кон: НЕМА ПОТРЕБЕ ЗА ЗАТВАРАЊЕМ ШКОЛА, грађани који су под надзором могу да се врате на посао

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ! Сезону грипа ћемо дочекати са око 500.000 доза вакцина, а ево када је прва ИСПОРУКА

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ! Сезону грипа ћемо дочекати са око 500.000 доза вакцина, а ево када је прва ИСПОРУКА

НЕСТАО ЉУБИША (67) ИЗ БАРИЧА: Изашао из куће у пет ујутру, тешко је болестан, породица ОЧАЈНИЧКИ МОЛИ за помоћ

НЕСТАО ЉУБИША (67) ИЗ БАРИЧА: Изашао из куће у пет ујутру, тешко је болестан, породица ОЧАЈНИЧКИ МОЛИ за помоћ

Некада један од најбољих у лову рибе метлицама по дну и по врху, далеко је познатији по томе што је постао један од најбољих мајстора за ручно плетење шпиглова, четкање метлица и крпљење мрежа.

Борио се са три и по метара дугачким "кемзом"

Међутим, мало је познато да је овај смедеревски алас ловио и "кемзе", дунавску неман, огромне неухватљиве сомове који својом снагом као од шале кидају рибарске мреже. Живот је испунио дугим аласким стажом, причама и анегдотама којих је толико да би, како каже, књигу могао написати о невероватним догодовштинама на Дунаву.

- Једном ми је у Дунавцу код Смедерева побегао сом дуг као чамац. Имао је више од три и по метра - каже Кћику.

Покидао је мрежу и то пред десетак сведока. То је такозвани кемза - сом који кида мреже. Њима су урасли канапи у глави од кидања мрежа и имају чудовишан изглед па зато кружи прича о дунавском чудовишту "кемзи". А то је у ствари огроман сом. Раније је на Дунаву било и по четири до пет метара дугих сомова.

Som
Сом / Извор: Профимедиа

- То су права чудовишта невероватне снаге - сећа се Иса који више не рибари, али се активно бави израдом мрежа за риболов.

Како су професионални рибари постали ретко занимање, тако су полако нестајали и они вични плетењу рибарских мрежа. У целој Србији је остало још троје до четворо квалитетних мајстора за израду мрежа, а Иса "Рибар", како га више знају Смедеревци, један је од њих.

Смирио се плетући мреже за риболов

Један је од ретких који при плетењу шпиглова и мрежа свих врста користи швапски чвор. Да направи сто метара мреже потребна су му два дана.

- Мреже могу бити кончане, струне као пластика, мултимоно струна са више жила и од космичког влакна које је најновији савремени материјал. Највише се траже метлице, мреже замрсаше од 30 до 100 метара, зависи за коју је воду, да ли за баре, реку или језера - објашњава Иса док стрпљиво, вештим прстима плете своју мрежу. - Овај посао захтев мирну руку и смиреност.

Умешнијег у послу од Исе нема, кажу многи аласи, који се код њега снабдевају свом потребном опремом за рибарење.

- Постоји још актуелних алата за рибу које правим, а то су бућка, струк, влак, черенци, сачме и то је актуелно. Сваки алат има своју намену и место - набраја Иса.

Покушава, каже, да сачува овај стари занат од заборава, па је пренео знање млађем сину Борису који му је велика помоћ, док старији Марин није заинтересован.

Међу аласе закорачио већ као осмогодишњак 

Аласки живот овог Смедеревца исписао је своје прве странице давне 1966. године када му је било свега осам година.

- Тада сам почео да радим као помоћник рибара и да учим занат од старог аласа који је био Француз. Звао се Ренде. Од њега сам крао знање и умешност. Сећам се старог Рендеа који ми је улио љубав у рибарење, у којем сам и дан данас, добрим делом захваљујући њему - присећа се Иса.

Осим рибарског алата у пензионерским данима почео је да одговара и на друге наруџбине. Прихвата се посла за прављење мрежа за разне спортове и за домаћинства (лежајке и љуљашке). Али, Иса је старијим Смедеревцима познат и као добар спортиста. Кћику се, као старији пионир и омладинац, активно бавио гимнастиком и постизао солидне резултате. Добар део радног века провео је као бравар у "Железари Смедерево".

Одрастање поред Дунава донело је овом аласу доста авантура, али пре свега живот на којем би му многи позавидели. Производи које прави из љубави имају купце из целе Србије.

Иса међу децом у хуманој мисији

Иса "Рибар" је захваљујући ретком занату који негује био почасни гост на више сајмова старих заната у Србији, од којих издваја оне у Београду и Костолцу.

Остаће записано да је деци из смедеревског Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама две године добровољно показивао како се везују чворови и плету кошаркашке мреже.