Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕМА ВИШЕ ЕКСТРЕМНИХ ВРУЋИНА! Почетак седмице у знаку облака, ЕВО какво нас време очекује до краја лета! Октобар ипак доноси ШОК!

07.08.2023. 08:14
Пише:
Србија Данас
vreme
време / Извор: Фото: Србија Данас

Дугорочна временска прогноза

У Србији ће данас бити умерено до потпуно облачно, на северу углавном суво, у осталим крајевима местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином, који могу бити израженији на југу земље, саопштио је Републички хидромеетеоролошки завод (РХМЗ).

"ОЛОВНИ" ОБЛАЦИ НАДВИЛИ СЕ НАД СРБИЈОМ! Застрашујући снимци већ се деле на друштвеним мрежама: "Биће гадно..." (ФОТО/ВИДЕО)

"ОЛОВНИ" ОБЛАЦИ НАДВИЛИ СЕ НАД СРБИЈОМ! Застрашујући снимци већ се деле на друштвеним мрежама: "Биће гадно..." (ФОТО/ВИДЕО)

НЕВРЕМЕ НАПРАВИЛО ХАОС У ВРШЦУ: Пљускови и грмљавина парализовали град - вода до колена на улицама (ВИДЕО)

НЕВРЕМЕ НАПРАВИЛО ХАОС У ВРШЦУ: Пљускови и грмљавина парализовали град - вода до колена на улицама (ВИДЕО)

ПРОТУТЊАЛО БЕОГРАДОМ! Сада су ОВИ делови Србије на удару громова и пљускова, стиже и смиривање временских прилика, ево КАДА

ПРОТУТЊАЛО БЕОГРАДОМ! Сада су ОВИ делови Србије на удару громова и пљускова, стиже и смиривање временских прилика, ево КАДА

Ветар ће бити слаб и умерен, западни и северозападни, у Војводини и на истоку Србије краткотрајно и јак. Најнижа температура биће од 13 до 17, највиша од 22 до 26 степени Целзијуса.

У Београду ће бити умерено до потпуно облачно, ујутро и пре подне суво, од средине дана повремено киша или локална појава пљускова са грмљавином. Ветар ће бити слаб и умерен, западни и северозападни. Најнижа температура че бити око 15 највиша око 24 степена Целзијуса.

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) у сезонској прогнози пише да ће август ове године бити топлији и просечно влажан са топлотним таласима, док ћемо у првој половини септембра имати наставак касног лета.

- Средња минимална температура ваздуха у августу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.3 ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха око 19.0ºС - наводи се на сајту РХМЗ-а и додаје:

- Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1.5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 30.7ºС.

vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Профимедиа

РХМЗ наводи и да ће месечна сума падавина током августа бити у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око четири mm нижим у односу на вишегодишњи просек.

- У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 45 mm.

Сепетмбар ће у већем делу Србије бити топлији и просечно влажан, а у Западној Југозападној и Јужној Србији топлији и сувлји септембар, док ће наставак касног лета бити у првој половини септембра.

- Средња минимална температура ваздуха у септембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.8ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха око 14.3ºС. Средња максимална температура ваздуха у септембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.8ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 24.0ºС - пише РХМЗ.

Додаје и да ће у већем делу Србије месечна сума падавина током септембра бити у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око пет mm нижим у односу на вишегодишњи просек, а у Западној, Југозападној и Јужној Србији испод вишегодишњег просека са вредностима до 10 mm нижим у односу на вишегодишњи просек, а у Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 53 mm.

 Октобар ће бити топлији и просечно влажан. Михољско лето. Средња минимална температура ваздуха у октобру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха око 10.2ºС. Средња максимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.9ºС у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током октобра биће око 18.9ºС - стоји на сајту РХМЗ и додаје: - Месечна сума падавина током октобра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 5 mm нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 43 mm.