Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Немања Марјановић, једини СРПСКИ стипендиста докторског програма на Харварду: За 10 година би могао да ИЗЛЕЧИ РАК

20.01.2019. 22:57
Пише:
Србија Данас/Блиц
Nemanja Despot Marjanović
Немања Деспот Марјановић / Извор: Фото: Youtube/printscreen/PRVA

Магистар биолошких наука Немања Деспот Марјановић, једини српски стипендиста мултидисциплинарног комбинованог докторског програма на престижном Универзитету Харвард/МИТ, ради на проналаску лека за малигне болести.

У сарадњи са најбољим медицинским стручњацима Немања ради на јединственом пројекту у оквиру којег се истражује нови метод лечења. Пројекат се зове "Атлас хуманих ћелија".

- Надамо се да ћемо применом нових метода, као што је математичко моделовање, успети да разумемо рак много боље и да ћемо имати ефективније терапије - каже Марјановић.

Упознавање, тј. мапирање свих ћелија сматра се највећим пројектом у медицини на којем је ангажовано 1.000 стручњака, а по проценама, трајаће десетак година. Немања објашњава да је човек направљен од милиона ћелија, а да ми знамо јако мало о њима и њиховим функцијама.

 Nemanja Despot Marjanović
Немања Деспот Марјановић / Извор: Фото: Youtube/printscreen/Beogradska хроника Јутарњи програм

- Ако замислимо да је организам држава, онда су ћелије становници, али ми не знамо разлике међу њима. Ако знамо сваку ћелију и њену функцију као ентитет, онда знамо и да је лечимо ако дође до неке болести - наводи наш млади научник.

Према његовим речима, ћелије рака су "непослушне", као "криминалци", који не поштују ред и крше правила, али и међу њима постоје значајне разлике.

- Ви помоћу хемиотерапије убијате "мале лопове", али не "велике мафијаше", а и утичете на све ћелије, а не циљате на оне које "праве проблем". Ми сада покушавамо да разумемо која је цака код тих "мафијаша". Проблем у модерној медицини јесте што ми на све ћелије рака гледамо исто, а постоји велика разлика између њих - истиче Марјановић.

Он додаје и да "тренутне методе, попут хемиотерапије и хирургије, погађају велики број ћелија, и оне који нису заражене раком".

НОВИ ФИЛМ Бориса Малагурског: "Тежина ланаца 3" ће се бавити великим ПРОБЛЕМИМА са којима се ЧОВЕЧАНСТВО суочава данас

- То је као да иселите цео Београд, иако није цео Београд заражен. Тако се ствара више штетних ефеката, него што помажете. Код ћелија "мафијаша" нема контроле, оне не поштују правила - објашњава наш млади научник.

Осим што се бави једним од најзначајнијих здравствених питања, био је и у тиму људи који су директно власнику "Фејсбука" представили пројекат, захваљујући чему су добили и значајну финансијску помоћ.

- Био сам један од петоро људи који су у Бостону Марку Цукербергу уживо представили циљеве и методе стварања "Атласа људских ћелија". После нашег излагања, Цукерберг, који је баш за време студија на Харварду основао "Фејсбук", написао је чек на 100 милиона долара. Наравно, његова улога је подједнако значајна у финансијским донацијама и маркетингу - нагласио је Марјановић.

Оно што је посебно истакао када је реч не само о овом, већ и о другим пројектима, јесте управо питање финансијских могућности.

Радојичић ПРВИ ГРАДОНАЧЕЛНИК на пливању за Часни крст: Иринеј га је наградио за изузетан допринос ХРИШЋАНСКОГ ПОДВИГА И ВИТЕШТВА! (ФОТО)

- Био сам стипендиста "Хемофарм фондације", што ми је омогућило да одем на усавршавање у иностранство. И увек се радо одазовем њиховом позиву да студентима Менторског програма пренесем своја знања и искуства. На "Атласу људских ћелија" радимо сваког дана, просечно 12 сати, а основни мотив је да човечанству омогућимо нов квалитет живота кроз ефикасније терапије лечења за неке од најтежих болести данашњице - закључио је Немања.

Што се тиче повратка у Србију након завршених студија, Немања не искључује ту могућност.

- Један сам од оних који чврсто верује у изреку "Никад не реци никад". Али мислим да мојој земљи могу много више да помогнем ако своје знање употребим овде, јер тренутно у Србији нема услова за развој оваквих ствари, као што је "Атлас хуманих ћелија". Физички нисам сигуран када ћу се вратити, али све што радим, радим за своју земљу, без обзира на то што се тренутно не налазим тамо - поручује Немања.

Поново ради воденица ВАМПИРА Саве Савановића: Срушила се, али овај човек је ОБНОВИО НАЈСТРАШНИЈЕ место у Србији?

Ко је Немања Деспот Марјановић?

Немања Деспот Марјановић рођен је у Бихаћу (БиХ). Почетком рата с породицом се преселио у Србију (Инђија), где је завршио основну и средњу школу. У средњој школи заинтересовао се за биологију и хемију, како у Истраживачкој станици Петница, тако и у раду са својом професорком биологије у гимназији у Инђији.

Основне и мастер студије завршио је на Биолошком факултету у Београду, где је студирао молекуларну биологију и експерименталну биомедицину. На позив познатог професора Робера Вајнберга (који је открио хумане онкогене, односно гене који проузрокују малигна обољења), одлази на МИТ - Масачусетски технолошки институт у Бостону, у његову лабораторију да проучава узроке метастазе код канцера дојке.

У Србији ПОПЛАВЕ чекамо спремни: Систем је у потпуној приправности за ВАНРЕДНЕ околности

Успешно је идентификовао кључне факторе који су битни за пластичност ћелија тумора, као и факторе који су битни за резистентност на терапију и метастазу малигних ћелија.

После искуства са Вајнберг лабораторијом, Немања уписује мултидисциплинарни комбиновани докторски програм на Харвард / МИТ, где се студенти обучавају у области медицине, као и у области програмирања и биоинжењерства, као први интернационални студент икада примљен у овакав програм, са целом покривеном школарином.

Циљ програма је да развија докторе научнике који могу да користе различите приступе у решавању биомедицинских проблема. Немања се тренутно бави применом и развијањем различитих метода функционалне геномике, као и развијањем компјутерских метода за процесирање и анализу података.

СПРЕМИТЕ СЕ, СТИЖЕ НОВИ ЛЕДЕНИ ТАЛАС! Сваким даном све ХЛАДНИЈЕ, а од петка ИСПОД НУЛЕ

Главна истраживачка питања којима се бави су еволуција малигнитета, разумевање туморског екосистема, идентификовање фактора резистентности на терапије, као и применом и унапређењем имунотерапија за лечење малигнитета.