Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Несуђени лекар којем судбина није наменила да се бави спортом, сасвим случајно је постао ЗВЕЗДА ЈУГОСЛАВИЈЕ, а иза свега су се криле и породичне чарке и тежак пут! (ФОТО)

27.01.2019. 18:59
Пише:
Србија Данас
Srbija Danas
Србија Данас / Извор: Србија Данас

Здравко Чолић, неприкосновени секс симбол и једна од највећих звезда које је икада изнедрило ово поднебље одувек привлачи пажњу јавности, а његов живот је увек био под својеврсном лупом медија

Легендарни певач рођен је 30. маја 1951. године. Отац Владимир био је полицијски службеник, а мајка Станка домаћица. До 21. године живео је у Сарајеву, а онда се преселио за Београд, где је почео да гради каријеру.

ПАЛА ОДЛУКА: Нема више такси за издавање личних карата!

Био је голман у јуниорској екипи сарајевског ФК Жељезничара, али је касније почео да тренира атлетику и на једном такмичењу освојио друго место иза тадашњег репрезентативца Ненада Стекића. Али са свега десетак година сломио је ногу и одлучио је да напусти спортску каријеру. Након тога уписује се у музичку школу, где учи певање и да свира гитару.

Здравко је био мајчин мезимац, али Станка је била оштра против тога да се бави певањем. Неостварена жеља његове породице, а посебно њена  била је да упише Медицински факултет и постане признати лекар у Сарајеву.

Од свог првог хонорара који је зарадио певајући у једном сарајевском хотелу са осамнест година купио је својим родитељима прву веш машину. У другом разреду гимназије, са пријатељем је отишао да проведе празнике у очевој викендици у Баошићима, на предлог пријатеља Чолић се пријавио за такмичење певача аматера у Бијелој. Извео је песму Битлса "Lady Madonna" i освојио друго место и тада започиње његова каријере као певача. Чола одлучује да је музика његов пут и прикључује се групи "Млади и лијепи", а након тога одлази у "Амабасадоре". Неколико пута наступа и са "Индексима" када мења Даворина Поповића.

zdravko colic
здравко цолиц / Извор: Србија Данас

Али, Корнелије Ковач примећује његов таленат на једном фестивалу и позива га да буде стални певач "Корни групе" уместо тадашњег Дада Топића. Прави паузу од Економског факултета у Сарајеву и прелази у Београд где борави шест месеци како би био у певао на наступима у групи Ковача, али након шест месеци напушта све и враћа се на студије у Сарајево.

Соло каријеру започиње 1972. године када на фестивалу "Ваш шлагер сезоне" где изводи песму Кемала Монтена "Синоћ ниси била ту" и осваја треће место. Управо након окончања овог фестивала започиње соло каријеру. 

Ово је РОЂЕНИ БРАТ Здравка Чолића! Шта кажете - БАШ ЛИЧИ! А тек да чујете ЧИМЕ СЕ БАВИ! (ФОТО)

Са песмом Гори ватра Кемала Монтена Чолић је у Луксембургу представљао Југославију на избору за "Песму Евровизије" 1973. године. Први студијски албум "Ти и ја" изашао је 1975. године, а низ јаких песама "Вагабунд", "Играш се ватром", "Лоше вино" (на музику Горана Бреговића и текст Арсена Дедића) довео је до масовне хистерије девојака. Након тога рађају се хитови "Главо луда", "Загрли ме", "Јуче још", "Једна зима с Кристином" и "Продужи даље". 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Дана 1. априла 1978. године Чолић је кренуо на југословенску турнеју под називом "Путујући земљотрес", а пратила га је балетска група "Локице". 
Већ тада је плоча продата у 150.000 примерака, да би на крају премашила 700.000 примерака. Први концерт на Маракани одржава 1978. године где окупља преко 70.000 људи, а током целог наступа прате га "Локице" за чијим играчицама је лудео цео град. На стадиону су снимљени и први кадрови документарног филма о Здравку, "Пјевам дању, пјевам ноћу". Филм је касније преточен у серију од четири епизоде и, неколико месеци касније, после биоскопске премијере приказан на РТВ Југославије.

Чолић тада није прихватио Немачке дискографске куће да се пресели тамо и настави каријеру у том граду. Уместо тога, 14. новембра 1978. године је отишао на одслужење војног рока у Ваљево. Касније је прекомандован у Београд, па у Пожаревац, да би завршио војни рок 14. септембра 1979. године. У том време, писма су у команди сваку дан доносили у џаковима, а девојке су када би војници примали посету долазили са неколико аутобуса, само како би видели Чолу.

Да ли је официр ЈНА смео да користи чачкалицу? Одговор открива колико је заправо била МОЋНА ВОЈСКА бивше државе (ВИДЕО)

Након одслужењем војног рока, његова каријера постаје све већа и већа, снима бројне нумере који постојау хитови, наступа по целом свету, а сваки концерт постају све посећенији. Током 1983. године одржао је преко 60 концерата, а укупан број публике премашио је милион. Здравко Чолић крајем ’80-их година дефинитивно прелази да живи у Београд. Избијањем рата на подручју бивше БиХ, 1992. године, Здравко у Београд пребацује и своје родитеље. У Београду му такође живи и брат Драган са својом породицом. Средином ’90-их година Здравко се крстио у Саборној цркви у Београду, а познато је да је и велики верник и добротвор. Новчаним прилозима помаже Српску православну цркву, као и разне хуманитарне акције.

Својом дугогодишњом девојком Алекс, професорком географије, оженио се 1. маја 2001. године. Са њом има и две ћерке: Уну и Лару. Свој приватни живот је успео да сачува од јавности.