Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕВРЕМЕ ПОТОПИЛО СРБИЈУ! Бујичне поплаве направиле огромне штете - климатолог открио да ли нас чекају НОВЕ НЕПОГОДЕ!

13.06.2022. 19:41
Пише:
Србија Данас/Курир
Nevreme
Невреме / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen/192_rs/Youtube Printscreen/Loznica Инфо

Нема дана а да се временске непогоде праћене јаком кишом или градом не сруче на поједине делове Србије. Уништени су воћњаци и повртњаци, оштећени путеви, а стручњаци упозоравају да ће бити још горе у годинама пред нама

Обилне кише и град који скоро сваког дана погађају посебно запад Србије наносе огромну штету пољопривредницима у Ужицу, Ариљу, Ивањици, Лучанима, Горњем Милановцу, Чачку и Пожеги.

Оно што није побио град, уништиле су бујичне воде... Оштетиле су мостове, поплавиле куће, воћњаке, викендице, уништено је поврће, засади малина, купина, боровница, јагода, пшенице, кукуруза...

МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИО ДО КАДА НАС ЧЕКАЈУ ОЛУЈЕ И НЕВРЕМЕ: Од овог датума се све мења, стиже нам потпуни ОБРТ

МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИО ДО КАДА НАС ЧЕКАЈУ ОЛУЈЕ И НЕВРЕМЕ: Од овог датума се све мења, стиже нам потпуни ОБРТ

Момировић: "Држава ће учинити све да помогне угроженима од поплава" (ФОТО)

Момировић: "Држава ће учинити све да помогне угроженима од поплава" (ФОТО)

ДРАМА КОД ЧАЧКА: Младић упао у набујалу Мораву, једна ствар га делила од трагедије

ДРАМА КОД ЧАЧКА: Младић упао у набујалу Мораву, једна ствар га делила од трагедије

Бујичне поплаве су нанеле огромну штету инфраструктури у овим местима, у неким местима су реаговали чак и ватрогасци, који су морали да евакуишу мештане. У насељеним местима општине Горњи Милановац у недељу увече је проглашена ванредна ситуација. Пољопривредници којима су саднице раног поврћа потопљене кажу да је штета велика те и да је касно да засађују нове.

- Многи домаћини живе само од пољопривреде, а за тих неколико дана је лило као из кабла, па с водом оде и цела наша зарада. Неписано правило је да оно што град не убије, дође вода и однесе. Потопљене су њиве, а ко зна када ће се земљиште осушити да можемо да уђемо и проценимо штету, спасемо оно што се спасти може - каже пољопривредник из општине Горњи Милановац.

Климатолог проф. др Владимир Ђурђевић каже да ће овакви сценарији у наредном периоду бити знатно интензивнији.

- И ове године ће бити тропских таласа који ће бити нагло прекинути кратким временским непогодама уз обилне падавине, па и град. Такве прогнозе имамо сваке године, међутим, како је клима постала све екстремнија, интензитет падавина се појачао и тек ће из године у годину овакви прелази бити учесталији.

С обзиром на то да се клима мења, интензивније поплаве и временске непогоде можемо да очекујемо у наредних 20 година како на великим рекама, тако и на мањим бујичним токовима. Не може се тачно предвидети у ком делу земље и када ће тачно доћи до непогода, али чињеница је да их можемо очекивати знатно чешће. Ово су последице мењања климе и тек ћемо осетити њене негативне утицаје - истиче проф. др Ђурђевић.

Агроаналитичар Милан Простран каже да овакве непогоде доносе огромну штету најчешће локалним пољопривредницима који имају "фабрику под ведрим небом".

Киша била спас за усеве на југу Србије и у Банату

- Обилне падавине без града су неким деловима Србије биле спас што се тиче агрокултура. На глобалном нивоу су спасле највећи део пролетњих култура, од кукуруза, сунцокрета, шећерне репе, соје. Таква ситуација је, рецимо, на југу Србије и у Банату.

Киша је на једној страни однела радост пољопривредника, а тамо где су биле поплаве и однеле род, штета може да се надокнади из локалних буџета, осигурања или субвенција - каже Простран.

- Срећа у несрећи је што овога пута обилна киша није направила штету на већим површинама, што са становишта укупне производне гране неће утицати превише. Погођена је пшеница, чија жетва почиње за 20 дана, уљана репица, која почиње за месец дана. Под утицајем климатских промена ћемо и даље током године имати овакве непогоде, које ће увек локалним домаћинствима доносити велику штету - каже Простран и додаје:

Младић упао у набујалу Мораву

У селу Парменац код Чачка, у близини бране на Западној Морави, набујала река је повукла младића који је био у чамцу, а запослени у угоститељском објекту на обали су видели младића који се бори с таласима.

- Након последњих падавина водостај Мораве је изузетно висок. Угледали смо чамац који се љуља на површини и огроман талас који надолази. Чамац се од силине водене стихије преврнуо, а младић је завршио с његове доње стране. Одмах су у помоћ позвали власника, који је брзом и спретном реакцијом успео да помогне младићу који се у набујалој Морави почео грчевито борити за живот - рекла је за Рину Милена Гавриловић, конобарица ресторана.

- У Ариљу и Ивањици су страдали делови малињака, што ће у крајњем исходу вероватно утицати на цену и производњу како малине тако и купине, боровнице. Оним пољопривредницима којима је уништен кукуруз или поврће могу посејати ране хибриде. Ипак, сматрам да ова штета не би требало да има негативан утицај за глобалну пољопривредну годину.