"Кољу и деру крупну стоку на главним улицама..." Нишлије згрануте призором: Многи ситуацију упоредили са средњим веком, свињокољ у центру града усред бела дана
Свињокољ пред зградом.
На друштвеним мрежама појавио се шокантан снимак из Ниша, на којем се види како мушкарац пред зградом коље и "шури" свињу усред бела дана. Снимак је изазвао буру коментара, а многи корисници изражавају неверицу и огорчење због овог призора који личи на сцене из средњег века.
Испод објаве на друштвеним мрежама стоји коментар, тачније опис:
"Сад смо званично средњевековна касаба. Усред дана кољу и деру крупну стоку на главним улицама, док инспекције И надлежне службе "чачкају носеве"..."
Снимак из Ниша погледајте ОВДЕ.
Поједини грађани подсећају да је ово период свињокоља у Србији, када је у многим домаћинствима уобичајена пракса клање свиња баш у овом периоду, али истичу да то не оправдава овакве призоре на улици.
"Разумемо да је сезона свињокоља, али постоји начин да се то уради без угрожавања пролазника и нарушавања хигијене и реда у граду", истичу Нишлије.
До сада надлежни органи још нису реаговали на снимак, а корисници друштвених мрежа траже хитну контролу и санкције.
Свињокољ, познат и под именима пастрмљење, забијачка, диснотор или посијек, традиционални је српски обичај припреме свињског меса и прерађевина пред зиму. Овај обичај се обавља у домаћој радиности, уз помоћ родбине и пријатеља, а често је праћен свечаном гозбом свих учесника.
Под различитим именима, слична традиција постоји и код других народа бивше Југославије, као и широм света, осим код оних народа који не конзумирају свињетину.
На свињокољу се у Србији и Војводини припремају бројна традиционална јела од свињетине, попут чварака, крвавица, шваргли, кулена, кобасица, пршута и сланине.