Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НИШЛИЈЕ НА УДАРУ СТРАВИЧНИХ НАПАДА: Овако нешто још нису доживели, маса људи завршила у Хитној: "Прво сам осетила јак ударац у главу, а онда је кренула КРВ!"

25.05.2024. 07:33
napad vrana
напад врана / Извор: Инстаграм Printscreen/NISHNOCU_OFFICIAL

Драматичне тренутке напада врана описала је Нишлијка (48) која се јутрос нашла на мети ових птица у Улици Благоја Паровића у Нишу.

-Било је језиво. Нисам чула никакав звук, само сам одједном осетила велики притисак, ударац и бол. Као да ми је нешто пало на главу, неки терет, као да одједном имам оклоп на глави. Стајала ми је на глави петнаестак секунди. Спустила сам се махинално, и тек када је полетела са моје главе чула сам грактање и схватила шта се десило.

Пре два дана снимљена су и објављена на Инстаграму четири напада на пролазнике а како се сазнаје, напади врана су се наставили и наредних дана. Јуче су према сазнањима повређене две жене а јутрос су још две жене затражиле помоћ лекара због напада врана.

- Видела сам прекључе у медијима да су вране напале пролазнике у Улици Благоја Паровића у Нишу, у близини моје зграде па сам јуче сам са страхом пролазила тим путем. Но, ништа се није десило па сам данас већ заборавила на то. Међутим, када сам јутрос кренула на посао почео је прави хорор – прича Нишлијка која је замолила за анонимност.

napad vrana
напад врана / Извор: Инстаграм Printscreen/NISHNOCU_OFFICIAL

Она каже да вране није ни чула ни видела већ да је само осетила када још је једна од њих стала на главу.

Крв на глави, морала у Хитну помоћ

Само сам осетила велику тежину на глави. Да ли због адреналина или страха, нисам осетила да ме је гребала ни кљуцала. Било је језиво. Један дечко који је ишао испред мене се препао па је и он је ставио руке на главу. Нисам свесна у тој паници ни како сам се отарасила. Знам да сам ставила торбу на главу и ошамућена продужила до аутобуске станице. Брзо ми је наишао аутобус, како ме је болела глава, пипнула сам се за косу и тада видела да ми је рука крвава. Отишла сам одмах до Хитне помоћи – прича ова Нишлијка која је још у шоку након јутрошњег напада врана.

Она каже да је у Хитном помоћи срела још једну жену која је нападнута на истом месту петнаест минута пре ње.

У Хитној затиче још једну "жртву" вране

- У Хитној помоћи сам затекла жену која 15 минута пре мене на исто месту доживела исти напад. И она је била престрављена. Имам три огреботине на глави, претпостављају да су од кљуна. На срећу, површинске су али морам да примим тетанус а добила сам да пијем и антибиотике. Након напада, прво сам позвала децу да обрате пажњу када пролазе тим делом улице и да га избегну. Апелујем да неко се посвети решавању овог проблема. Може неко у паници да се повреди, може птица око неком да ископа, није наивно. Јена жена је пре неки дан пала бежећи од врана, неко дете или старија жена могу да се повреде озбиљно. То су велике и снажне птице, лично сам осетила, врат ме још увек доста боли од ударца – каже ова Нишлијка.

Хитна помоћ збрињава повређене
У Заводу за Хитну медицинску помоћ "Блицу" је потврђено да су се данас јавиле две жене које су напале вране а да су још две јуче затражиле медицинску помоћ.

- Данас до 10 часова јавиле су се две жене са повредама. Након примарног збрињавања једна је послата у Дом здравља а друга на преглед до неурохирургије. Вране могу да огребу, могу кљуном да ударе, њихови су кљунови оштри. Ове жене нису задобиле неке велике повреде али их треба испоштовати јер постоји опасност од инфекције. Биће покривене и антитетанусном заштитом – каже др Маја Кнежевић, начелник оперативне смене у нишкој Хитној помоћи.

„Зоохигијена“ ненадлежна

У ЈКП Медијана, која преко службе "Зоохигијене" поступа у случајевима напада уличних паса и мачака, кажу да нису надлежни за птице.

- „Зоохигијена“ није надлежна за поступање у тим ситуацијама. Ми никада нисмо били ангажовани око птица, само око паса и мачака. Немамо никакве капацитете, ни кадровске ни техничке могућности, да се бавимо птицама. Никада се "Медијана" није тиме ни бавила – каже за „Блиц“ директор ЈКП „Медијана“ Иван Михајловић.

Напади пријављени

Како се незванично сазнаје, поједини напади ових птица пријављени су и полицији и комуналној милицији. Према незваничним информацијама жена која је (како се видело на снимку објављеном пре два дана на Инстаграму), бежећи од напада врана пала, повредила је руку, па су лекари по службеној дужности обавестили полицију. Такође, неки од напада су пријављени и данас.

Избегавање најбоља заштита

У Заводу за заштиту придоде Србије кажу да вране нападају људе у близини гнезда јер се боје за своје младунце, што је за ову врсту уобичајено понашање које не изазива озбиљније последице или врло ретко може да доведе до мањих повреда, па из тога разлога треба бити обазрив.

Најбољи начин да се људи заштите, јесте да избегавају места где се налазе гнезда врана или уколико се нађу у близини гнезда да се што пре удаље из зоне гнезда. Врана се гнезди углавном на дрвећу, а све чешће и на далеководним стубовима или сличним објектима. Током маја месеца, младунци вране су оперјали и излећу из гнезда. Период када младунци уче да лете је посебно критичан, па се дешава да испадају из гнезда и пре него су спремни да лете. Тада одрасле птице бране територију и младунце, па може доћи и до напада уколико се пролазник превише приближио младунцу. Најпре одрасле птице почињу гласно да шаљу знаке упозорења снажним гакањем, након чега могу да се упуте ка потенцијалном „уљезу“ са лажним или правим нападима у циљу одбране младунаца. Период када је могуће овакво понашање врана траје око десетак дана, након чега су младунци потпуно спремни за лет и више нема бојазни од напада – речено је у ZZPS.

Извор: Србија Данас/Блиц