Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НОВА ЗАБРИЊАВАЈУЋА ОТКРИЋА НАШИХ ЛЕКАРА: Откривене још четири последице које корона оставља на наш организам

27.10.2020. 07:08
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

После седам месеци боребе са корона вирусом наши лекари и сами увиђају специфичности ковида и како наши пацијенти регују на овај вирус.

Познато је да корона вирус оштећује плућа, међутим, наши лекари су у својим истраживањима, али и из искуства у седмомесечној борби са корона вирусом, открили да ковид 19 има још четири последице - шлог, запаљење срчаног мишића, измењено чуло укуса и ослабљен слух.

КОРОНА ГУШИ СРБИЈУ: Прете нам строже мере, ово би могло да буде прво НА УДАРУ

КОРОНА ГУШИ СРБИЈУ: Прете нам строже мере, ово би могло да буде прво НА УДАРУ

КОРОНА СЕ УШЕТАЛА У ВРТИЋ У ГРАДУ У СРЦУ СРБИЈЕ: Надлежни наложили затварање дечје установе

КОРОНА СЕ УШЕТАЛА У ВРТИЋ У ГРАДУ У СРЦУ СРБИЈЕ: Надлежни наложили затварање дечје установе

КОЈА ИМЕНА ЈЕ ЗАБРАЊЕНО ДАВАТИ ДЕЦИ? Ево шта каже црква, а шта држава

КОЈА ИМЕНА ЈЕ ЗАБРАЊЕНО ДАВАТИ ДЕЦИ? Ево шта каже црква, а шта држава

После седам месеци боребе са корона вирусом наши лекари и сами увиђају специфичности ковида и како наши пацијенти регују на овај вирус. Све чешће износе своја запажања и деле искуства са колегама, а покренули су и многа истраживања о утицају корона вируса на организам. Тако се дошло до ова 4 нова сазнања.

Повећао се број можданих удара

Како истиче др Маријана Вукићевић, неуролог и директор Специјалне болнице "Свети Сава", ковид 19 је сигурно утицао и на појаву можданих удара јер ако лекари не открију узрок због којег је до њега дошло, а виде да је пацијент прележао корону и да има факторе запаљења, јасно је да је шлог захватио велики крвни суд и да могу да га доведу у везу са ковид инфекцијом.

- Број случајева можданог удара може само да се повећа у оваквим ситуацијама. Повишена температура која траје данима некада доводи и до смањења количине крви у организму, јер пацијенти често дехидрирају и забораве да пију довољно течности. Многи су ковид прележали код куће, а добили шлог и дочли су код нас, али тестови које смо им ми радили били су негативни на ову инфекцију. Јављали су се управо мождани удари за које нисмо знали порекло. Ковид 19 изазива појачано згрушавање крви, а можда код неких људи постоји и неко запаљење артерија и склоност ка појави шлога - рекла је др Вукићевић.

У току је једно истраживање које лекари ове болнице раде заједно са колегама из Клиничког центра Србије и Војномедицинске академије, са циљем да утврде какву су пацијенти лечени у нековид установама, а код којих је корона потврђена, имали клиничку слику у току лечења, који су симптоми забележени, како је протекло лечење и слично.

Запаљење срчаног мишића

Доцент др Марија Здравковић, кардиолог и директорка Клиничко-болничког центра "Бежанијска коса" у сарадњи са Медицинским факултетом из Крагујевца ради на истраживању које се бави ковидом 19 и његовим дејством на молекуларном нивоу.

Она и њен тим су открили да пацијенти који су прележали ковид, иако претходно нису имали кардиоваскуларних проблема, према снимцима са магнетне резонце имају запаљење срчаног мишића.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- Открићу да је наше истраживање показало да пацијенти који имају тешке форме короне на плућима, чак и ако нису имали тегобе са срцем, на снимању на магнетној резонанци имају запаљење срчаног мишића - открива докторка.

Како додаје, клинички то нису могли да детектујемо јер се ти пацијенти нису жалили на симптоме попут замора, а то нису показивале ни анализе крви ни ултразвучни прегледи.

- Гушења која пацијенти имају нису само у вези са плућима која оштећује корона, већ и са запаљењем срчаног мишића. Дешава се да имамо људе са короном који немају промене на плућима или су им минималне, а да имају успорење срчаног рада, аритмије, чак и инфаркт на малим крвним судовима. Забелелижили смо и преко 15 случајева пацијената који су добили емболију плућа, смртоносно обољење - испричала је докторка.

Љуто и кисело нисам подносио, сада ми пријају!

Код појединих пацијената који су прележали корону, дошло је и до промене чула мириса и укуса, након што су им се ова чула вратила после оздрављења!

Они су након инфекције вирусом ковид 19 изгубили чуло мириса и укуса које им се вратило после неког времена, али, по њиховим тврдњама, у измењеном облику па им тако бензин и кафа више не миришу исто док је неким пацијенатима почела да прија љута и кисела храна, иако ове укусе није подносио пре болести.

До ових сазнања дошли су лекари Клинике за болести уха, грла и носа Клиничког центра у Нишу, у току спровођења великог испитивања о утицају короне на оштећење слуха, у склопу којег се испитује и колико брзо се након оздрављења пацијентима вратило чуло мириса и укуса.

Проф. др Душан Милисављевић рекао је да је оваква запажања до сада изнело неколико пацијената, али да се ће лекари са медицинског аспекта озбиљно позабавити овим питањима и проверити да ли је и у којој мери дошло до измене чула мириса и укуса.

- Јавили су нам се пацијенти који који су прележали корону и којима се после одређеног временког периода вратило чуло мириса и укуса, али је оно по њиховим речима - измењено - каже за проф. др Милисављевић.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Он истиче да је потребно да се ове промене испитају и евидентирају на медицински начин по стандардима који важе у Европи и Америци, како би и резултати били међунароно верификовани и као такви помогли у стицању нових сазнања о корона вирусу.

- Наручићемо посебне мирисне китове из Холандије уз помоћу којих ћемо вршити испитивања да ли је након прележане короне измењено чуло мириса и укуса. Да би се у међународним оквирима публиковао неки рад потребно је да то буде урађено ускладу са старндардима Ервопе и Америке. На контролним прегледима пацијената који су прележали корону, пратићемо коме се вратило чуло мириса и укуса, и да ли су та чула измењена. За сада се не ради о великом броју пацијената, али је веома zanimmljivo то на шта они указују па се то мора медицински проверити - појашњава проф. др Милисављевић.

Корона слаби слух

Исти лекари у КЦ Ниш већ дуже време истражују и утицај корона вируса на слух, а у септембру су објавили пресек стања у њиховом досадашњем истраживању иако ће они и даље наставити да прате стање заражених ковидом до краја епидемије.

Нема више никаквих сумњи и недоумица да вирус корона оставља последице и на слух оболелих. Осећај за мирис и укус, чији је губитак одмах по појави симптома дијагностикован код готово свих пацијената оболелих од ковида 19, враћа се много спорије него што би се очекивало, а у појединим случајевима не и у потпуности - рекао је проф. др Душан Милисављевић, директор нишке ОРЛ клинике.

Др Милисављевић каже да је код одређеног броја пацијената дошло до оштећења и слабљења слушног живца па ти пацијенти не чују највише тонове.

Koronavirus, respirator
Коронавирус, респиратор / Извор: Профимедиа

- У досадашњем току истраживања евидентирали смо случајеве благог и средње тешког слабљења слуха, и то углавном на високим фреквенцијама. То значи да је код тих пацијената, којих, на срећу, ипак, није много, оштећен слушни живац и да они чују говор сем ако нису у питању највиши тонови. Исто тако евидентирали смо и случај додатног пада слуха и код пацијента који је користио слушни апарат - објаснио је Душан Милисављевић.

У истраживању је учествовало 75 пацијената позитивних на корону који су били у тешком и средње тешком стању, дуже хоспитализовани у Ковид болницама Нишког клиничког центра.

Како је напоменуо др Милисављевић, велики број пацијената-учесника истраживања јавио се самоиницијативно да учествује јер сумњају да им је корона пореметила слух.

- Планирали смо да испитивање и истраживање обухвати сто таквих пацијената, од којих је 90 одсто млађе од 65 година, а 10 одсто изнад те старосне границе која, иначе, подразумева слабљење слуха због година. А наша је одлука да пацијенте из узорка проверавамо и месец дана по излечењу, односно одласку на кућни опоравак, јер бисмо само тако могли да утврдимо да ли штетне промене могу да имају трајнији карактер или је реч о привременим променама и оштећењима. За нас је најбитније да смо планом истраживања предвидели проверу слуха код пацијената који су лечени у нишким ковид болницама, али нисмо могли ту да станемо - истакао је др Милисављевић.