Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВЕ МЕРЕ ДОНЕЛЕ И НОВЕ ЗАБУНЕ! Ево у чему је разлика између КАРАНТИНА И КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ?

18.01.2022. 22:45
Пише:
Србија Данас/Телеграф
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Према Закону о заштити становништва дефинисан је и карантин за децу млађу од 14 година

Влада Србије усвојила је измену Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19, којом се, од данас, између осталог, смањује кућна изолација на седам дана, а карантин на пет. И једно и друго се односи на спречавање свих контаката у ограниченом простору, али између ова два појма постоји и разлика.

ОВО СУ ДВА РАЗЛОГА ЗБОГ КОЈИХ НАС ОМИКРОН И ДАЉЕ ПЛАШИ: Српски епидемиолози у великом страху

ОВО СУ ДВА РАЗЛОГА ЗБОГ КОЈИХ НАС ОМИКРОН И ДАЉЕ ПЛАШИ: Српски епидемиолози у великом страху

"ХВАЛА СРБИЈО" Директор СЗО одушевљен потезом наше земље: Захвалио се на чистом српском језику (ФОТО)

"ХВАЛА СРБИЈО" Директор СЗО одушевљен потезом наше земље: Захвалио се на чистом српском језику (ФОТО)

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ОКОНЧАЛО ЖИВОТ ДЕВОЈЧИЦЕ (16) КОЈА ЈЕ БИЛА У БОЛНИЦИ 130 ДАНА? Докторка објашњава - у неким ситуацијама ни РЕСПИРАТОР не помаже

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ОКОНЧАЛО ЖИВОТ ДЕВОЈЧИЦЕ (16) КОЈА ЈЕ БИЛА У БОЛНИЦИ 130 ДАНА? Докторка објашњава - у неким ситуацијама ни РЕСПИРАТОР не помаже

Иако се користе готово равноправно, разлике су дефинисане Законом о заштити становништва од заразних болести. У члану 29а дефинише се кућна изолација.

- Кућна изолација је мера којом се налаже лечење у кућним условима и ограничава слобода кретања оболелима од заразне болести, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака заразне болести и лицима оболелим од заразне болести код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима, током периода заразности.

Меру кућне изолације налаже доктор медицине специјалиста за инфективне болести или други доктор медицине у складу са наредбом министра, о чему обавештава епидемиолога територијално надлежног института, односно завода за јавно здравље или друге надлежне здравствене установе - стоји у Закону.

Дакле, кућна изолација се односи на заражене особе, чија је клиничка слика таква да могу да се лече у кућним условима, те не захтевају болничко збрињавање или који су позитивно тестирани, а асимптоматски носиоци.

Према изменама споменуте Уредбе, изолација за такве особе сада траје седам дана, након чега се јављају на преглед у ковид амбуланту. Изолација се потом прекида без тестирања.

У изменама није наведено да ли је могуће продужити кућну изолацију у случају да особа и даље осећа тегобе.

Изузети од овог правила су здравствени радници и запослени у установама социјалне заштите, који изолацију прекидају негативним ПЦР тестом после седам дана. У случају да тест буде позитиван, остају у изолацији до десет дана, када се изолација прекида без тестирања.

Кућни карантин дефинисан је у члану 31а Закона о заштити становништва од заразних болести.

- Карантин у кућним условима је мера којом се ограничава слобода кретања и налаже праћење здравственог стања здравим лицима која су била или за која постоји сумња да су била у контакту са лицима зараженим од заразне болести, уколико се тим лицима не одређује мера карантина из члана 31. овог закона.

Доктор медицине специјалиста епидемиологије писмено обавештава санитарног инспектора о лицима којима је потребно одредити меру карантина у кућним условима, ради доношења одговарајућег решења.

Запосленим лицима којима је одређена мера карантина у кућним условима, за време проведено у карантину у кућним условима припада одговарајућа накнада зараде, односно плате, у складу са законом, а решење санитарног инспектора о одређивању мере карантина истовремено представља и потврду о спречености за рад док та мера траје - наведено је, између осталог, у члану 31а Закона.

Дакле, карантин се односи на особе које су биле или за које постоји сумња да су биле контакту са зараженим особама, а које немају симптоме болести. Решење о карантину добијају од санитарног инспектора.

Према усвојеним изменама Уредбе, карантин за здраве особе које су могући контакти од данас траје пет дана. Уколико по истеку тог периода није дошло до развијања симптома, изолација се прекида без тестирања. Није спецификовано, шта се дешава уколико се симптоми у том петодневном периоду јаве.

Од мере карантина су изузети они који су вакцинисани и којима је од друге, односно треће дозе прошло до 210 дана, затим они који су прележали корона вирус у периоду од најмање 14 до 210 дана, као и они који имају позитиван серолошки тестна IgG антитела, не старији од 90 дана.

И у једном и у другом случају, особе које су биле у контакту са зараженима, треба строго да се придржавају правила личне заштите - маска, физичка дистанца и дезинфекција.

Према Закону о заштити становништва дефинисан је и карантин за децу млађу од 14 година.

- Ако се мера карантина у кућним условима одређује детету које није навршило 14. годину живота или лицу које није у стању да се само стара о себи и о заштити својих права и интереса, решење се издаје родитељу, односно старатељу.

Родитељу, односно старатељу детета предшколског узраста или лица које не сме да буде остављено без надзора по закону, решење санитарног инспектора из става 9. овог члана истовремено представља и потврду о спречености за рад док траје мера карантина у кућним условима одређена тим решењем - наведено је.

Дакле, основна разлика између кућне изолације и кућног карантина управо је у томе што се прва одређује зараженима, а друга здравим особама. А то значи и да се карантин може претворити у кућну изолацију.

Данас је, иначе, оборен неславни рекорд по броју заражених у земљ. Забележено је 18.006 позитивних на корона вирус. Преминуло је 26 пацијената, а на респиратору је 109 особа.