Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВИ ГОВОРЕ О НОВИМ ТАБЛЕТАМА ПРОТИВ РАКА! Показале неочекиване резултате! Када ће бити доступне?

09.12.2023. 11:06
Пише:
Србија Данас/Индекс.хр
Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа

Појавиле се нове таблете против рака, учинковитост у предтестирањима била добра.

Вест да су амерички научници развили таблете које су у претклиничким испитивањима показале значајне резултате у лечењу бројних врста злоћудних тумора последњих је дана обишла свет.

МИЛОШУ ЈЕ НАГЛО ПОЗЛИЛО! Девојка Марија му донирала бубрег, лекари на ВМА се боре за његов живот, ХИТНО потребна А крвна група!MiloÅ¡ Marković

МИЛОШУ ЈЕ НАГЛО ПОЗЛИЛО! Девојка Марија му донирала бубрег, лекари на ВМА се боре за његов живот, ХИТНО потребна А крвна група!

НЕСТАО ИВИЦА ГОЛУБОВИЋ (39) У ПРИЈЕПОЉУ: Већ пет дана од њега ни трага ни гласа! (ФОТО)Ivica Golubović

НЕСТАО ИВИЦА ГОЛУБОВИЋ (39) У ПРИЈЕПОЉУ: Већ пет дана од њега ни трага ни гласа! (ФОТО)

УХАПШЕН МУШКАРАЦ ЗБОГ СКРНАВЉЕЊА ЦРКВЕ: Крао новац од продатих свећа, старешина га ухватио у срамној крађи!policija

УХАПШЕН МУШКАРАЦ ЗБОГ СКРНАВЉЕЊА ЦРКВЕ: Крао новац од продатих свећа, старешина га ухватио у срамној крађи!

О њој говоре и пишу стручњаци и научни новинари свих медија.

Убила све тестиране чврсте туморе

Према раду објављеном у Cell Chemical Biology, једном од најбољих часописа у том подручју, научници с угледне калифорнијске институције за истраживање рака - City оф Хопе, показали су у претклиничкој студији како нови лек за рак убија станице свих тестираних чврстих тумора, остављајући притом здраве станице неоштећенима.

Циља само карциногене, а не здраве станице

Лек циља карциногену верзију протеина ПЦНА који се раније сматрао "недоступним за лекове" јер је нормална варијанта протеина важна за умнажање здравих станица.

Тренутно се тестира на малом броју пацијената у првој фази клиничког испитивања.

bolnica
болница / Извор: Профимедиа

Циљање недоступног

Лек је назван АОХ1996 по дјевојчици Anni Оливији Healey, која је рођена 1996. године, а умрла је од неуробластома са само девет година.

Професорица Линда Малкас, знанственица на Одјелу за молекуларну дијагностику и експерименталну терапију на City оф Хопеу, радила је на његовом развоју двадесет година.

АОХ1996 циља карциногени облик протеина који се назива пролиферирајући нуклеарни антиген станица (ПЦНА). ПЦНА учествује у синтези и поправку ДНА, но његов карциногени облик (цаПЦНА) може помоћи раст станица рака, што га чини занимљивим циљем у борби против рака.

- Подаци указују да је ПЦНА јединствено промијењен у станицама рака, а ова чињеница омогућила нам је дизајнирање лека који циља само облик ПЦНА у станицама рака - цаПЦНА. Наша таблета је попут снежне олује која затвара кључни  терминал аеродрома, заустављајући летове само оних авиона који носе станице рака - рекла је Малкас, главна ауторка нове студије.

Зашто је ПЦНА важан и како дјелује лек?

Како функционира нови лек?

Протеин ПЦНА умнажа ДНА када од једне станице настају две, а такођер учествује у поправљању оштећења ДНА.

Три протеина ПЦНА здруже се и попут прстена окруже молекулу ДНА. Вањски дио тог прстена има везна мјеста за друге протеине, такође укључене у репликацију и поправак ДНА.

За ново истраживање посебно је важан темељни сукоб у животу станице с којим је ПЦНА повезан. Наиме, ДНА се непрестано преписује у РНА која се потом преводи у протеине или користи за друге сврхе, а у томе учествује велик број протеина и процеса.

С друге стране у станицама се стално одвија репликација ДНА потребна за диобу станица. То је потпуно другачији процес, који такође укључује велики број протеина који се спуштају низ молекулу ДНА.

Ова два механизма повезана с ДНА повремено се нађу у колизији, што се назива транслацијско-репликацијском колизијом.

Јанош Терзић, шеф лабораторија за истраживање рака на сплитском Медицинском факултету, каже да је протеин ПЦНА постао мета новог лека зато што има важну улогу у разрешавању те колизије.

- При колизији ПЦНА избаци машинерију која синтетизира мРНА, односно РНА полимеразу ИИ, која се састоји од више протеина, а највећи је РПБ1. Приликом избацивања РНА полимеразе ИИ, ПЦНА контактира РПБ1 и након тога настави с репликацијом ДНА. Чини се да се након тога наставља и синтеза мРНА, но не зна се точно како. Нови лек, који се веже за карциногени ПЦНА односно цаПЦНА, трајно повеже цаПЦНА и РПБ1, због чега цаПЦНА не може наставити даље учествовати у репликацији ДНА нити се може наставити синтеза мРНА па на том месту ДНА пуца и настају друга оштећења ДНА, што је погубно за злоћудну станицу. Лијек не дјелује на нормални ПЦНА па тако ни на нормалне станице јер је дизајниран тако да може везати само варијанту цаПЦНА", објаснио је Терзић.

Лек се показао успешним на станицама и животињама

Научници су тестирали АОХ1996 на више од 70 линија станица рака и неколико нормалних контролних станица и утврдили да селективно убија станице рака нарушавањем њиховог нормалног репродуктивног станичног циклуса. АОХ1996 је био учинковит на станицама узгојеним у лабораторију из различитих типова рака, укључујући рак дојке, простате, мозга, јајника и плућа.

Циљање колизије

Истраживање је показало да АОХ1996 циља раније наведену колизију између транскрипције и репликације.

- Нико досад није циљао ПЦНА као терапеутски циљ јер се сматрало да је 'недодирљив за лекове', но City оф Хопе очито је успио развити истраживачки лек за изазован протеински циљ - рекао је др. Лонг Гу, коаутор студије и доцент на City оф Хопеу.

- Открили смо да је ПЦНА један од потенцијалних узрока повећања броја погрешака у репликацији нуклеинских киселина у станицама рака. Сада када знамо проблематично подручје и можемо га инхибирати, истражит ћемо ствар дубље како бисмо разумели процес и развили персонализоване, циљане лекове за рак - додао је.

Ђикић: Резултати обећавају

Познати хрватски истраживач рака Иван Ђикић, директор Института за биохемију Универзитета Goethe у Франкфурту, каже да резултати досадашњих студија обећавају јер се већ дужи низ година тражи инхибитор протеина ПЦНА који је одговоран за убрзано дељење туморских станица.

- Тај нови кемијски састојак или инхибитор блокира дијељење туморских станица и доводи до њихове програмиране смрти, док истовремено нема толико снажан учинак на нормалне станице - каже Ђикић.

Поспешује лечење другим лековима

Истраживања истог тима такођер су показала да нови лек повећава осетљивост станица рака на цисплатин, широко кориштени кемотерапијски лијек. Хемијски агенси попут цисплатина оштећују ДНА или кромосоме, што указује да би АОХ1996 могао бити врло учинковит у комбинацији с другим терапијама и важан за развој нових хемиотерапијских средстава.

Лечење значајно смањило туморе и повећало преживљавање

Испитивања на мишевима с имплантираним туморима изведеним из људских станица неуробластома, рака дојке или рака малих станица плућа такођер су показала да је лијечење помоћу АОХ1996 значајно смањило терет тумора у поређењу с контролним групама.

Осим тога, комбинација АОХ1996 с другим широко кориштеним леком за рак, иринотецаном, значајно је повећала преживљавање мишева којима су били пресађени људски тумори у поређењу с мишевима лијеченим само једним леком.

Прво клиничко испитивање на људима

У даљем истраживању научници из City оф Хопеа планирају истражити механизам дјеловања АОХ1996 како би боље разумјели лек и побољшали постојећа клиничка испитивања.

- Ова студија извјештава о антиканцерогеној активности АОХ1996 на широком распону станица рака и на неколико животињских модела тумора - пишу аутори у раду.

- Признајемо да позитивни резултати животињских испитивања не значе увек успех у лечењу људи оболелих од рака. Неопходна су даља клиничка испитивања како би се утврдила његова учинковитост код људи - додали су.

Шта открива прва фаза клиничких испитивања?

Ђикић каже да је у првој клиничкој фази најважније утврдити како се лек дозира и даје пацијентима те има ли било какав негативни учинак.

- То је врло критична фаза. Наиме, подаци из животињских модела су важни, но главни тест ипак је тестирање нових лекова у клиничким студијима на људима - рекао је Ђикић истичући да је у овом тренутку незахвално говорити о вероватности да ће лек бити учинковит код људи.

Испитивања би могла потрајати од три до осам година

Ђикић каже да из искуства знамо да већина лекова који уђу у прву фазу клиничког испитивања на крају ипак не буде одобрена из различитих разлога.

- На темељу позитивних претклиничких података овај је инхибитор одобрен за прву фазу клиничких испитивања која утврђује адекватну дозу лека, начин примене, фреквенцију давања лека те дистрибуцију унутар организма. Током свих тих тестирања увек се испитују и функције органа у нашем телу да се потврди да не постоји никаква токсичност или нежељени учинак. Та фаза обухваћа мањи број здравих људи, а након што се проанализирају сви подаци аплицира се на другу и трећу фазу испитивања које регрутује већи број туморских пацијената с точно дефинираним карактеристикама. Тада се истражује учинак лека на величину тумора, његово ширење те се прате туморски и други маркери. Комплетна клиничка испитивања до одобрења лека дуготрајна су и могу трајати од три до осам година с обзиром на одговор пацијената - тумачи наш стручњак.

Цена лека могла би бити велика

Терзић каже да је тешко нагађати каква би могла бити цијена новог лијека.

- Цијене нових лијекова у потпуности одређује фармацеутска индустрија - каже наш стручњак.

- На пример, лек Бтк инхибитор за неке облике леукемија, који је по хемизму сличан овом леку, један је од најскупљих на свету па је немогуће проценити цену новог лека за рак. Вероватно ће при одређивању цене фирма проценити своје трошкове, узети у обзир своју жељу за зарадом, број пацијената којима се лек може давати итд. Друштва би требала имати активнију улогу у развоју оваквих лекова, али треба знати да и фармацеутске компаније у том послу имају огромне трошкове који се најчешће мере у милијардама долара - каже Терзић.

Терзић: Оптимист сам

Истиче да је оптимист те да верује да ће АОХ1996 ускоро спашавати људске животе.

- То моје уверење поткрепљују досадашњи резултати, али и тзв. гут-феелинг. Наиме, мени је 1996. година посебно драга - поручио је Терзић.