Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Нови дом за троје одликаша 

17.01.2020. 13:57
Пише:
Србија Данас/Промо
Foto: Blic
Фото: Блиц / Извор: Фото: Блиц

Максим (17), Теодора (15), Лука (13) и њихова мајка Марина Максимовић из убског села Звиздар, до пре пола године, живели су у једној просторији старе, у земљотресу тешко оштећене куће.

Захваљујући средствима прикупљеним у хуманитарној акцији "Срце за децу" у оквиру Блиц фондације и донатору, председнику убске општине Дарку Глишићу, удовица Марина Максимовић и њено троје деце из села Звиздар код Уба, из трошне куће разорене земљотресом пре три деценије, селе се у свој нови и потпуно опремљен дом. 

Максим (17), Теодора (15), Лука (13) и њихова мајка Марина Максимовић из убског села Звиздар, до пре пола године, живели су у једној просторији старе, у земљотресу тешко оштећене куће која је тонула јер је изграђена изнад мреже канала напуштеног рудника.

Foto: Blic
Фото: Блиц / Извор: Фото: Блиц

Али упркос томе што нису имали воду и што су извесно време провели у потпуном мраку због дуга за струју, ова добра и вредна деца и у таквим условима успели су да постигну да буду сјајни и скроз одлични ђаци.

Тешка прича Максимовића прочула се захваљујући Блиц фондацији, а за мање од 24 сата председник Општине Уб Дарко Глишић је анимирао локалне привреднике и скупљено је 110.000 динара да дуг за струју буде отплаћен. За кратко време Блиц фондација и Дарко Глишић са својим пријатељима успели су да Максим, Теодора и Лука добију нову и потпуно опремљену кућу од 70 квадрата. Сада свако од њих има своју собу, а лепе породичне тренутке проводе у комотном дневном боравку са трпезаријом и кухињом.

-За нас у Блиц фондацији нема веће сатисфакције од озарених дечјих лица, који су попут Теодоре, Луке и Максима – сјајни ђаци, добри, вредни, дивно васпитани. Надамо се да ће у свом новом дому бити још инспирисанији да остварују лепе резултате. Велику захвалност дугујемо људима доброг срца који су путем Блиц фондације помогли и позивамо их да надаље учествују у хуманитарној акцији "Срце за децу" у години која је испред нас и усреће оне којима је помоћ најпотребнија, рекла је Јелена Дракулић Петровић, директорка Блиц фондације и Рингиер Axel Спрингер Србија.

По речима првог човека Општине Уб, сви који су на било који начин помогли решавање егзистенционалног питања ове породице, урадили су велику хуману ствар.

- Учинили смо да једна дивна породица, која је била суочена са великим проблемима, данас има осмех на лицу, а није фраза када кажете да дечји осмех нема цену. Хвала свима који су помогли, најмање је важно колико је ко уложио и обезбедио, јер смо заједно овој сјајној деци која су најбољи ђаци у школама које похађају,омогућили да имају сигурно и добро место за становање. Ја сам поносан колико су они били достојанствени у свим својим проблемима и колико су, од васпитања до учења, деца за пример. Заједно са Блиц фондацијом И свима онима који то желе, наставићемо И даље да помажемо угроженима. – каже Дарко Глишић, председник Општине Уб  додајући да се Уб може поносити младим Максимовићима јер је Максим одличан ђак Техничке школе, рецитатор и глумац у школским и представама убског Дома културе, Теодора је као "вуковац" уписала гимназију, а све петице ређа и основац Лука.

Foto: Blic
Фото: Блиц / Извор: Фото: Блиц

- Живот нам је из корена промењен! Нема више гурања у 20 квадрата, који су нам били сав наш простор. Ту смо јели, учили, спавали, и то у само два кревета, онако по двоје. Коначно је ту купатило, имамо и прозоре кроз које више не дува ледени ветар, зидови више не шкрипе и не круне се, под нама је топли под а не бетон и земља, над нама сигуран кров, а не таван који је станиште стршљенова. Нов живот, једном речју, зато је наша захвалност неизмерна – каже Максим, док Теодора И Лука додају: - Пре годину дана нисмо могли да сањамо да ће свако од нас имати своју собу. А када је дошла Блиц фондација, надали смо се, али нисмо очекивали да ће се сан тако брзо остварити, да ће захваљујући добрим људима постати јава. Остаје да све ово чувамо и одржавамо, да останемо добри ђаци и стално дајемо све од себе.

Марини Максимовић, која се из Молдавије доселила у Србију пре 18 година и са супругом изродила троје деце, у очима су сузе. Остала је без мужа и она је после његове смрти сама морала да се брине о њима. Али, за разлику од првог сусрета, ове су радоснице. Ни то што ће наставити да иде у надницу и што ће породици једини сигуран извор прихода бити Максимова школска стипендија од 5.400 динара, неће бити проблем сада када имају нови дом.

- Највећи терет који смо имали, да ли ћемо имати где да заноћимо и пробудимо се, више не постоји. Све остало, у слози, можемо. Неизмерно смо захвални свима који су нам помогли. Не сумњајте да ће моја деца то заувек ценити и заједници у којој живе да врате указано поверење – каже пресрећена Марина.

Foto: Blic
Фото: Блиц / Извор: Фото: Блиц

Како да помогнете

Сви људи добре воље који желе да помогну деци могу да пошаљу СМС на хуманитарни број 2552 или да уплате средства на динарски текући рачун “Блиц фондације”: 275-0010221949709-90 или на девизне рачуне 10221949724 45 - за уплате у еврима; 10221949711 84 - за уплате у швајцарским францима и 10221949717 66 - за уплате у доларима, ОТП Банка Србија, а. д. Београд

О Блиц фондацији

Блиц фондација компаније Рингиер Axel Спрингер Србија основана је почетком 2013. године. До сада је кроз низ хуманих акција помогла више од 500 деце из социјално угрожених породица, акцијом “Срце за децу” обезбедила је апарате за скриниг слуха беба у свих 56 породилишта у Србији, обновила Одељења неурологије у Ваљевској болници, млечну кухињу на Институту за мајку и дете, као и једино дечје очно одељење у Србији, обезбедила 50 клима-уређаја за 24 породилишта, комплетно реновирали Гинекологију у болници у Врсцу, делимично обновили породилиште у истој болници, опремили дечје, очно, грудно одељење болнице у Бору и купили возило хитне помоћи, обновили вешерај... “Блиц фондација” помаже Дечјем одељењу Неурохирургије Клиничког центра Србије на коме се лече деца оболела од најтежих облика канцера, као и малишанима којима је потребна новчана помоћ за лечење у иностранству. Несебичним радом помаже најугроженијима решавајући стамбена питања адаптирајући постојеће објекте или градећи нове, тако смо у 2019. обезбедили три куће И тако укупно збринули 13 малишана. Блиц фондација је током ове године покренула И акцију Књиге за децу и донирала 74.000 књига за 400 школа И 175 вртића широм Србије.  Више о акцији Срце за децу заинтересовани могу да се информишу на: blic.rs/srce-za-decu
________________________________________________________________________________