Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СРБИЈУ ТЕК ЧЕКА ГЛАВНИ УДАР: Стручњаци знају где, али не и када ће бити снажан земљотрес, "МОРАМО САЧЕКАТИ ТРИ НАРЕДНА ДАНА"

27.12.2023. 21:49
Пише:
zemljotres
земљотрес / Извор: Фото: Shutterstock

Тло у Србији не престаје да се тресе.

Не прође дан, а да се у нашој земљи не региструје неки земљотрес. У понедељак их је забележено чак 9 и то магнитуде до 3 степена по Рихтеру. Да ли је наше подручје у некој трусној фази тренутно и можемо ли да очекујемо нове и јаче потресе?

ХОРОР НА КОПАОНИКУ: Скијаша јурио ЧОПОР паса, ЕВО шта да урадите ако се вама ово деси (ВИДЕО)Foto: Instagram/Printscreen/kopaonikinfo

ХОРОР НА КОПАОНИКУ: Скијаша јурио ЧОПОР паса, ЕВО шта да урадите ако се вама ово деси (ВИДЕО)

ПРОЛЕЋНО ВРЕМЕ У СРБИЈИ: Топлота не јењава, док орканска олуја дивља над Атлантиком - Шта нам доносе последњи дани 2023. године?vreme

ПРОЛЕЋНО ВРЕМЕ У СРБИЈИ: Топлота не јењава, док орканска олуја дивља над Атлантиком - Шта нам доносе последњи дани 2023. године?

"ЗОМБИ ДРОГА" која сеје смрт по свету СТИГЛА И У СРБИЈУ: Јача је 50 пута од хероина, а оно што чини људима је ЗАСТРАШУЈУЋЕ!Bolnica

"ЗОМБИ ДРОГА" која сеје смрт по свету СТИГЛА И У СРБИЈУ: Јача је 50 пута од хероина, а оно што чини људима је ЗАСТРАШУЈУЋЕ!

- На простору бивше Југославије, Србија је у овом моменту најактивнија када су у питању земљотреси -  тврди метеоролог Иван Ристић.

Сеизмолошкиња Ана Младеновић, се са тим не слаже: "Довољно је само да погледате сајт хрватског сеизмолошког завода, и да видите да је доста земљотреса и у Хрватској. Србија сигурно није сеизмолошки најактивније подручје бивше Југославије."

Србију тек чекају потреси

zemljotres
земљотрес / Извор: Фото: Shutterstock

Не може се ипак оспорити тврдња овог метеоролога да је у Србији претходних дана било доста земљотреса. Само у Штрпцу је забележено 5 земљотреса. Последњи у низу регистрован је у Голупцу, а раније се тресло и око Јагодине, Свилајнца, Петровца на Млави, Бора и Мајданпека... Према речима стручњака, Србију тек чекају потреси и то високих магнитуда.

Како тврди Ристић, с обзиром на високу сеизмичку активност током претходног дана, потребно је сачекати бар 3 наредна да се види хоће ли бити накнадних потреса.

- Сада морамо да сачекамо три дана после земљотреса да видимо да ли ће бити накнадних потреса. Као и када човек има температуру, па мора да сачека три дана да види да ли је прошла болест, тако је и са потресима. То су слаби земљотреси и надам се да ће их од јануара бити мање - рекао је за медије Ристић.

Упитавши Ану Младеновић да прокоментарише изјаву Ристића да ће се у Србији у наредним годинама, а можда и ове десити снажан земљотрес, она је рекла да је незахвално давати такве прогнозе.

- Земљотреси се не могу прогнозирати. Исто ће рећи сваки сеизмолог - кратко је рекла она, преноси Блиц.

Очекује се земљотрес магнитуде око 5 степени

Међутим, оно што је чињеница, то је да се у Србији може очекивати већи земљотрес, само нико не може прецизно да каже када.

Тако је Младеновић недавно изјавила да сеизмолози очекују да ће нашу земљу погодити земљотрес магнитуде око 5 степени и то у подручју Шумадије.

- Оно што смо много пута говорили до сад је да нас очекује неки земљотрес који би имао магнитуду око 5 степени и њега и даље очекујемо, само не знамо када, али десиће се негде у Шумадијском делу највероватније – рекла је Младеновић недавно на телевизији и додала да је ова тврдња заснована на геолошким истраживањима, али и статистици и броју деценија који је прошао од претходног удара у том делу Србије, преносе медији.

Младеновић је тада рекла и да геолози и сеизмолози прате и истражују раседе који су директно одговорни за дешавање земљотреса и онда на основу њихове геометрије, кинематике, односно брзине и начина кретања могу да претпоставке који би расед могао да буде одговоран за дешавање земљотреса у будућности.

Најјачи земљотреси у Србији

Ово је списак свих најјачих земљотреса откад се сеизмолошка активност бележи у Србији и први на списку је управо Свилајнац око ког подрхтава тле и ових дана:

    Свилајнац, 8. април 1893. - 5,8 степени по Рихтеровој скали
    Лазаревац, 24. март 1922. - 5,7 степени по Рихтеровој скали
    Рудник, 15. мај 1927. - 5,9 степени по Рихтеровој скали
    Копаоник. 18. мај 1980. - 5,8 степени по Рихтеровој скали
    Маљен, 29.септембар 1998. - 5,7 степени по Рихтеровој скали
    Пећ, 11. фебруар 1662 - . 5,5 степени по Рихтеровој скали
    Јагодина, 4. фебруар 1739. - 5,5 степени по Рихтеровој скали
    Врање, 26. фебруар 1755. - 5,1 степени по Рихтеровој скали
    Голубац-Нова Молдава, 10. октобар 1879. 5 - степени по Рихтеровој скали
    Крупањ, 25. јул 1906. - 4,6 степени по Рихтеровој скали
    Витина, 10. август 1921. - 5,4 степени по Рихтеровој скали

Извор: Србија Данас/Блиц