Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ СОЈ КОРОНЕ МОЖЕ ДА ПОГОРША СТВАРИ? Данас заседа Кризни штаб, "на столу" различити ставови о ПОПУШТАЊУ МЕРА

22.01.2021. 09:47
Пише:
Србија Данас/Блиц
Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Србија Данас

И док су лекари изричити да све епидемиолошке мере морају остати на снази, економски део овог тела нада се да би већ након данашњег заседања могло доћи до попуштања.

Након свега четири дана од претходне, за данас у 13 сати заказана је нова седница Кризног штаба. Главна тема састанка биће вакцинација, али се очекује и наставак "борбе" медицинског и немедицинског дела штаба.

СНИМАК КОЈИ ЈЕ ШОКИРАО СРБИЈУ! Младић насрнуо на деку у аутобусу, путници и возач остали у чуду (ВИДЕО)

СНИМАК КОЈИ ЈЕ ШОКИРАО СРБИЈУ! Младић насрнуо на деку у аутобусу, путници и возач остали у чуду (ВИДЕО)

НИЈЕ ЖИВОТ ФИЛМ? ШТА ЈЕ ФИКЦИЈА, А ШТА РЕАЛНОСТ: Случај по којем је снимљен "Отац" дигао је Србију на ноге

НИЈЕ ЖИВОТ ФИЛМ? ШТА ЈЕ ФИКЦИЈА, А ШТА РЕАЛНОСТ: Случај по којем је снимљен "Отац" дигао је Србију на ноге

"ПРЕВРЕМЕНО ЋЕ УМРЕТИ 13.500 ЉУДИ ГОДИШЊЕ" Западни Балкан веома загађен: Становницима прете болести и смрт

"ПРЕВРЕМЕНО ЋЕ УМРЕТИ 13.500 ЉУДИ ГОДИШЊЕ" Западни Балкан веома загађен: Становницима прете болести и смрт

Иако су бројке у паду, а све већи број грађана се вакцинише из дана у дан, стручњаци наглашавају да се наша земља и даље налази у нестабилној епидемиолошкој ситуацији, болнице су и даље пуне, прети нам и нови сој вируса који се брже шири, и свако опуштање грађана у тој ситуацији могло би поново да нас доведе у неповољан положај.

- Нови сој корона вируса може да погорша ствари утолико што је заразнији, немамо података да је опаснији, али је тачно да се брже шири - рекао је др Срђа Јанковић.

На седници која је одржана у уторак преовладали су аргументи лекара, и Кризни штаб је Влади Србије предложио да све мере наставе да важе бар до краја јануара. Како је тада рекао епидемиолог др Предраг Кон, главна тема наредних састанака неће бити релаксирање мера, већ масовна вакцинација која је почела пре неколико дана.

konferencija
конференција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ми се налазимо у некој силазној путањи када је реч о бројкама новозаражених, то је све ниже и ниже. Међутим, ако се појаве сојеви са Запада, тешко је веровати да ће другачије бити него код њих. Зато ће заштита од новог соја зависити од брзине имунизације - рекао је недавно др Кон.

А имунизација у нашој земљи за сада протиче добро. Како је синоћ гостујући на РТС-у истакао министар здравља Златибор Лончар, Србија је по броју вакцинација убедљиво прва у региону и међу водећим земљама у Европи.

- Задовољни смо одзивом и функционисањем система. Из минута у минут све више грађана се пријављује - рекао је он.

И управо ће ова чињеница бити један од кључних аргумената економског дела штаба, да би мере требало релаксирати.

"Криза није само здравствена већ и економска"

Заменик градоначелника Београда Горан Весић нагласио је синоћ да ће и на данашњој седници поновити свој затев да радно време угоститељских објеката буде продужено за два сата, тачније до 22 сата.

Подсетио је да криза изазвана епидемијом корона вируса умногоме утиче на економију.

- Разумем да медицински део Штаба има своје аргументе и да је против попуштања мера, али криза коју је извазвао вирус ковид-19 није само здравствена већ и економска и стога се приликом доношења одлука о мерама морају узети у обзир и аргументи привреде. Сада када се види "светло на крају тунела" и када је почела имунизација, време је да се продужи радно време бар до 22 сата - написао је Весић на Фејсбуку.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

Из Привредне коморе Србије рекли су пред претходну седницу Кризног штаба да њихово истраживање показује да је настављен тренд побољшања епидемиолошке ситуације у привреди.

Помоћника директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС Бојан Станић рекао је да се вирус "не шири тако лако у фабричким постројењима, маркетима и ресторанима, шопинг центрима или ресторанима", али да су у ПКС става да се постојеће мере морају поштовати како не би дошло до драстичнијег затезања мера што би лоше утицало на привреду.

Наставља се вакцинација

У Србији се данас наставља масовна имунизација, а до синоћ је у нашој земљи вакцинисано укупно 84.832 грађана.

- Биће довољно вакцина за све који буду желели да се вакцинишу. Наши грађани немају разлога за забринутост. Нема ни разлога да правимо разлике међу вакцинама - рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас

Грађани тренутно могу да бирају између три доступне вакцине - руска "Спутњик В", затим "Фајзер-Бионтек" и кинеска "Синофарм".

"Вакцина - шанса да се вратимо нормалном животу"

Заменик генералног директора КЦ Ниш проф. др Радмило Јанковић рекао је за РТС да вакцинација пружа наду да ћемо стати на пут вирусу и да постоји реална шанса да се у мају и јуну вратимо нормалном животу.

Према његовим речима, постоји реална шанса да се у мају и јуну вратимо нормалном животу.

Уколико би се овако наставило и наредних дана имали бисмо озбиљан замах у имунизацији, сматра Јанковић.