Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ СОЈ КОРОНЕ МОЖЕ ДА ЗАОБИЂЕ ВАКЦИНУ? Постојећа цепива нису ефикасна против мутираних сојева КОВИД-19

15.01.2021. 07:27
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Како објашњава чувени вирусолог др Ана Глигић, експерт СЗО и жена која је победила велике богиње у Србији, она је сва ова упозорења примила с прилично зебње

Водећи француски научник стрепи да нови јужноафрички сој вируса КОВИД-19 може да заобиђе вакцину. Светска здравствена организација (СЗО) сазвала је хитан састанак, две недеље пре редовног, због нових сојева короне. Немачки институт "Роберт Кох" апеловао је на грађане да не путују јер је та земља досад регистровала 16 случајева британског соја вируса и четири соја јужноафричког. Директор "Модерне", америчког произвођача вакцине, упозорио је да ће корона вирус међу нама бити заувек.

КАДА ЋЕМО СКИНУТИ МАСКЕ? Српски доктори дали одговор - све се крије иза ЈЕДНЕ БРОЈКЕ

КАДА ЋЕМО СКИНУТИ МАСКЕ? Српски доктори дали одговор - све се крије иза ЈЕДНЕ БРОЈКЕ

"ОНА МОРА ДА БУДЕ МАЧКАСТА, ДА ТИ ГРИЦКА ЏИГЕРИЦУ" Др Несторовић не престаје да шокира! Ово је ЖЕНА ПО ЊЕГОВОЈ МЕРИ

"ОНА МОРА ДА БУДЕ МАЧКАСТА, ДА ТИ ГРИЦКА ЏИГЕРИЦУ" Др Несторовић не престаје да шокира! Ово је ЖЕНА ПО ЊЕГОВОЈ МЕРИ

СРБИЈИ ПРЕТИ СЦЕНАРИО ИЗ 2012. и 2017. ГОДИНЕ? Српски метеролог УЖИВО У ПРОГРАМУ разрешио све недоумице!

СРБИЈИ ПРЕТИ СЦЕНАРИО ИЗ 2012. и 2017. ГОДИНЕ? Српски метеролог УЖИВО У ПРОГРАМУ разрешио све недоумице!

Све су ово вести које су се појавиле током јучерашњег дана, а могле би се свести у једну злокобну реченицу: веома лако могло би се десити да постојеће вакцине не буду ефикасне против мутираних сојева КОВИД-19. Или још прецизније, како објашњавају српски стручњаци: питање је дана када ће се појавити мутација отпорна на вакцине.

На све ово, додајмо, ипак, и једну добру вест, а то је да се вакцине овог типа, како се показало, брзо праве и за њихово препакивање, да би покриле и неки нови сој, не би било потребно више од неколико месеци.

Како објашњава чувени вирусолог др Ана Глигић, експерт СЗО и жена која је победила велике богиње у Србији, она је сва ова упозорења примила с прилично зебње.

Ana Gligić
Ана Глигић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Балканс

- Корона је изненадила све научнике, изазвала такву збрку да више не знам шта да мислим. Право да вам кажем, уплашена сам причама из СЗО и то што они предвиђају да ће доћи до још веће мутације корона вируса. Проблем је што су актуелне вакцине против короне прављење од дела вируса, па уколико дође до велике мутације, може се показати да ове вакцине нису довољно ефикасне. Срећа у несрећи је што се ова цепива, као што смо видели, брзо праве, па није потребно више од неколико месеци да се направе и вакцине против мутираног соја короне. Садашње вакцине су потребне да би се зауставила пандемија, али нису довољне да бисмо се у потпуности изборили са вирусом - објашњава др Глигић.

На питање шта је потребно да бисмо коначно зауставили не само корону већ и могуће мутације вируса она има само један одговор.

- Неопходне су вакцине које се праве од целог, умртвљеног вируса, који ће стимулисати организам да ствара антитела на комплетан корона вирус и тек тада сте заштићени и од могућих мутација. Али за такву вакцину, као што сам већ више пута говорила, потребно је време и најмање пет година истраживања. Оне се праве од ослабљеног живог вируса, стога, таква вакцина мора бити добро проверена и испитана јер може да изазове болест, па су неопходне ригорозне контроле. Корона вам је, да тако сликовито објасним, дрво трешње на којој имамо четири гране, а свака грана има своје гранчице. Ипак, све оне вуку корен од једног дрвета и када направите вакцину од целог вируса, она је онда ефикасна за све мутације које се могу појавити - закључује Ана Глигић.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Шта кажу светски научници

1. Председник научног савета Француске професор Жан-Франсоа Делфреси послао је поруку целом свету: Британски сој вируса се лакше шири, али није патогенији. Јужноафрички вирус, међутим, можда би могао да промакне вакцини, макар делимично
2. СЗО сазвао састанак свог одбора за хитна питања са само једном тачком дневног реда: нови сојеви корона вируса. У агенди састанка стоји да је нови британски сој пронађен до сада у 50 земаља, а сој из Јужне Африке у 20 држава. Помиње се и мутација пореклом из бразилског Амазона, коју је детектовао Јапан
3. Планирали смо да Немачка има под контролом корона вирус до краја године, али нови заразнији сој КОВИД-19 може да поквари ситуацију, рекао је Лотер Вилер, председник чувеног института за инфективне болести "Роберт Кох". Ово неће бити последње мутације коју ћемо видети, не заборавимо и на бразилски тип. Имаћемо још сојева, зато, молим вас, не путујте, поручио је он.
4. Извршни директор америчке фармацеутске компаније "Модерна", која је направила вакцину против корона вируса, упозорио је да овај вирус неће отићи тек тако и констатовао да ће, највероватније, бити око нас заувек.