Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕШКО ДА ЋЕ НАС ОМИКРОН ЗАОБИЋИ: Др Јанковић открива каква нас епидемијска ситуација чека у наредним недељама

15.12.2021. 09:17
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

У овом моменту ми стагнирамо са бројкама, и ситуација није у толикој мери неповољна

У Великој Британији забележен је први случај смрти чији је узрок заражавање новим сојем корона вируса, омикроном. Ипак, оно што су показале прве студије, овај сој не даје драстичну разлику у клиничкој слици, чак нека истраживања показују да је слабији и од делте. Свакако, ток клиничке слике зависи од имуног одговора заражене особе, али и од тога да ли је неко вакцинисан или не.

САМО У ОВОЈ ЛАБОРАТОРИЈИ У СРБИЈИ СЕ ОТКРИВАЈУ НОВИ СОЈЕВИ КОРОНЕ: Процедура траје два дана

САМО У ОВОЈ ЛАБОРАТОРИЈИ У СРБИЈИ СЕ ОТКРИВАЈУ НОВИ СОЈЕВИ КОРОНЕ: Процедура траје два дана

ЧАЂ И ПЕПЕО - ШТА ЈЕ ОСТАЛО ОД ИЗГОРЕЛИХ СТАНОВА У НОВОМ САДУ? Ватрогасци открили ДЕТАЉ који је распламсао ПОЖАР (ВИДЕО)

ЧАЂ И ПЕПЕО - ШТА ЈЕ ОСТАЛО ОД ИЗГОРЕЛИХ СТАНОВА У НОВОМ САДУ? Ватрогасци открили ДЕТАЉ који је распламсао ПОЖАР (ВИДЕО)

ДВА ДАНА ПРОВЕЛИ ЗАВЕЈАНИ У СНЕГУ: Како се "једна лепа породична авантура" претворила у животну ДРАМУ

ДВА ДАНА ПРОВЕЛИ ЗАВЕЈАНИ У СНЕГУ: Како се "једна лепа породична авантура" претворила у животну ДРАМУ

Иако се о омикрону на самом почетку говорило као о опаснијем соју, испоставило се да та теза "не пије воду", те да се вакцине могу модификовати по потреби. Ипак, још једна добра ствар у вези са новим сојем је да две антиковид Фајзер вакцине смањују ризик од хоспитализације или смрти изазване корона сојем омикрон до 84 одсто, док бустер доза двоструко смањује шансу да се неко уопште и разболи од ковида, званичне су процене из Велике Британије.

Ипак, оно што се нас тиче је да ли ће доћи у нашу земљу, и да ли ћемо га и како избећи? Стручњаци објашњавају да је то неминовно и да ће се у неком тренутку појавити, али да смо ми свакако на добром путу у овом моменту и не очекујемо драматичне промене.

Заменик генералног директора УКЦ Ниш, проф. др Радмило Јанковић, каже да ће број новозаражених у наредним недељама бити у просеку око 1.000, те да ћемо, уколико не начинимо неки погрешан корак, вероватно на пролеће ући у мирнију фазу.

dr Radmilo Janković
др Радмило Јанковић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/TVKopernikus

- Не очекујем неку велику ескалацију и не очекујем да ћемо имати 7.000 - 8.000 заражених. Постали смо отпорнији, што вакцином, што својом неодговорношћу тако што смо се заражавали у септембру и октобру. Није толико неповољна ситуација сада, имамо те неке мере које одржавамо, маске, током вечери нема окупљања невакцинисаних, па и не очекујем неко драматично увећање. Вероватно ће нам Крушевац, Батајница и Мишелук бити довољни за те спорадичне случајеве које ћемо имати на пролеће, па ћемо се некако као здравствени систем вратити у нормалу - каже професор Јанковић.

Што се омикрона тиче, како објашњава "свашта се пише", да ли тестови "хватају" нови сој или не, али оно што је битно за популацију је, да треба да се вакцинишу и приме трећу дозу како би били сигурнији на више нивоа.

- Онај ко се вакцинише неће имати проблема ни са омикроном, и вероватно са неким другим сојем. Сва досадашња истраживања показују да вакцине ефикасно штите. Тешко да ће омикрон или неки наредни сој правити неку тежу клиничку слику, јер би то подразумевало другачији патогенски механизам, да се вирус везује преко неких других рецептора, што би онда била нека потпуно другачија болест теоретски, то не би био ковид 19. Тако да мислим да нема опасности, да нема реалне опасности од тога. Иначе, тешко да омикрон неће доћи у Србију. Не постоји ни теоретска могућност, да се то не деси, каже професор Јанковић.

Како додаје, можда је било превише "узбуне" од стране СЗО, који су вероватно поучени делта сојем тако и поступили, када су алармирали да се појавио нови сој.

- Оно што становништво треба да зна је, да је стварање нових мутираних сојева директна последица лошег имунолошког бедема у некој држави. Докле год се читава планета равномерно не вакцинише, а не да у Шпанији има 90 одсто, а у Јужној Африци 20 одсто, дешаваће се мутације. Вирус напада оне који су невакцинисани, он се тамо реплицира, размножава и то је природни пут чак и људских ћелија, а камоли вирусних. Битно је да се каже, да тамо где нема довољно вакцинисаних, у слабије развијеним земљама, где процес вакцинације наилази на отпор, ту се вирус шири. То подразумева размножавање и што је више репликација то је већа могућност за мутације - додаје професор Јанковић.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Глобално решење за пандемију како каже је, усмерити сарадњу најбогатијих земаља ка Африци и Азији, када се равномерно обави обухват, онда ће проблем са неким потенцијално опасним мутацијама бити сведене на најмању могућу меру.

Каква је ситуација код нас?

У овом моменту ми стагнирамо са бројкама, и ситуација није у толикој мери неповољна. Болнице су растерећеније али то не значи да је време за опуштање.

- Тренутно стагнирамо на релативно ниским бројевима. Има смањења броја хоспитализованих, тај број је у Србији пао испод 3.000, што је охрабрујућа вест. То мање оптерећује здравствени систем, мање су попуњени капацитети, други капацитети који су предвиђени за ковид пацијенте се ослобађају, што је добро. Али да ће бројке пасти толико ниско да ћемо моћи да затворимо све капацитете, то не верујем. Одржаваће се као и прошле године на неком нивоу, где имамо одређени број пацијената, отприлике ће та броја ићи око 1.000 у наредних пар недеља, и ако не урадимо неки погрешан корак, вероватно ће ићи у неком том правцу и завршити се почетком пролећа. Па ћемо ући у неки мирнији период, закључује професор Јанковић.

Кон: Трећа доза спречава нову варијанту вируса

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон гостујући на ТВ Прва коментарисао је нови сој коронавируса и тренутну епидемиолошку ситуацију у Србији.

- Нови сој коронавируса омикрон је дошао у више од 60 земаља. У нашој земљи још увек нема потврђених случајева али то не значи да вирус није ту, казао је Кон.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Како је навео, у Србији је број новозаражених знатно мањи, и да бројеви падају. Епидемиолог је нагласио да је битно да се схвати да је мало времена прошло од појаве новог соја, и да је још увек рано да се говори о карактеристикама омикрона.

- Ова варијанта се лако преноси кроз све популације. Може се очекивати код деце. Још увек немамо јасне податке какав је ово сој, али је јасно да је ово блажа варијанта, што је добро - нагласио је Предраг Кон.

Што се тиче вакцинације и њене ефикасности код омикрон соја, Кон је казао да трећа доза вакцине најбоље спречава нову варијанту вируса.

- Спустила се ефективност вакцине. Прве две дозе су најбитније, али трећа доза је потребна, и зато још једном апелујем на све за примање треће дозе. У овој ситуацији, док чекамо нови сој, време је да се заштитимо.

Први случај смрти у Европи

Британски премијер Борис Џонсон потврдио је у понедељак да је једна особа преминула од последица заражавања сојем омикрон корона вируса. Вест долази након што је откривено да је десет пацијената у болници са мутираном варијантом у енглеским болницама.

- Нажалост, да, омикрон изазива хоспитализације и нажалост је потврђено да је најмање један пацијент умро од омикрона - рекао је Џонсон током посете клиници за вакцинацију у близини Падингтона.

- Тако да мислим да је идеја да је ово некако блажа верзија вируса, мислим да је то нешто што треба да ставимо на једну страну и препознамо сам темпо којим се убрзава кроз популацију. Дакле, најбоље што можемо да урадимо је да сви примимо бустер вакцине - рекао је он.

Већ две вакцине смањују ризик

Две антиковид вакцине смањују ризик од хоспитализације или смрти изазване корона сојем омикрон до 84 одсто, док бустер доза двоструко смањује шансу да се неко уопште и разболи од ковида, према званичним проценама из Велике Британије.

Модел САГЕ (британска Група за научно саветовање владе у хитним случајевима) објављен преко викенда израчунао је да две дозе Фајзера дају 83,7 одсто заштите од хоспитализације или смрти од корона соја са највише мутација досад, пренео је "Дејли мејл".

Истовремено, процењено је да две дозе АстраЗенеке смањују ризик од озбиљног тока болести за 77,1 одсто.

Међутим, додаје се и да заштита од ових вакцина нестаје у року од три до шест месеци.

Процењено је да примање бустер дозе Фајзера појачава заштиту на 93 одсто, без обзира на то које су прве две дозе дате, што је отприлике иста заштита као што дају две дозе Фајзера против делте, додаје се.