Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ СОЈ У БРИТАНИЈИ ОТКРИВЕН ЈОШ У СЕПТЕМБРУ: Докторка Ана објашњава све о мутацији короне и шта нас чека

24.12.2020. 09:43
Пише:
Србија Данас
Ana Banko
Ана Банко / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

Све о новом соју, тј. мутацији корона вируса објаснила је вирусолошкиња Ана Банко

Нови сој корона вируса који се појавио у Великој Британији, поново је дигао свет на ноге. Према досадашњим информацијама, нови сој се шири и до 70 одсто брже, а то томе је у Јутарњем програму на ТВ прва говорила вирусолошкиња Ана Банко.

СУТРА НОВЕ МЕРЕ! ПОЗНАТА САТНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Да ли нас очекује затезање или попуштање правила?

СУТРА НОВЕ МЕРЕ! ПОЗНАТА САТНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Да ли нас очекује затезање или попуштање правила?

"НОВИ СОЈ СЕ БРЖЕ И ЛАКШЕ ПРЕНОСИ" Срђа Јанковић открио да ли Србија обуставља авионски саобраћај са Британијом

"НОВИ СОЈ СЕ БРЖЕ И ЛАКШЕ ПРЕНОСИ" Срђа Јанковић открио да ли Србија обуставља авионски саобраћај са Британијом

"ЖЕЛИМ ДА ПОКАЖЕМ КОЛИКО ЈЕ ЕФИКАСНА" Дарија Кисић се огласила пред вакцинацију, послала свима важну поруку

"ЖЕЛИМ ДА ПОКАЖЕМ КОЛИКО ЈЕ ЕФИКАСНА" Дарија Кисић се огласила пред вакцинацију, послала свима важну поруку

- Већ смо објаснили да вируси мутирају и да је то нормална ствар у њиховом животном циклусу, опет понављам да је овај вирус РНК и да има већу тенденцију мутације него ДНК организми и вируси. Да би људи разумели мутацију као део нормалног животно циклуса, покушаћу да приближим шта то значи. Ако вирус из Вухана замислимо као стабло, он у свом еволутивном путу и умножавању кроз многе домаћине стиче нове особине, односно практично прави грешке и мутације и када кажемо мутација, ми дефинишемо измену једног од 30.000 слова. У већини случајева те мутације нису значајне, дешавају се и ван некаквих региона који су уопште значајни за животни циклус вируса, а те мутације можемо приказати као гранање. Свако стицање нове мутације заправо је нова грана на овај постојећи, где можемо одредити и како се он развија - наводи Ана.

Вирусолошкиња објашњава да је нови сој заправо "једна нова грана идентичних сродних вируса који имају сличне особине, а у случају британске варијанте, занимљиво је да то није једна, него више од 20 мутација које овде срећемо. Ми смо то виђали и у неким ранијим представницима САРС корона вируса, али не овако груписане".

Банко је појаснила и како се открива нова мутација вируса, а том приликом је истакла и да је ретроактивним испитивањем утврђено да је нови сој короне у Великој Британији био још крајем септембра.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- Оно што Британци пријављују јесте да када су приметили да се појављују неке необичне епидемиолшке ствари у смислу пораста новозаражених, али су исто тако приметили да у њиохвој ПЦР дијагностици, они користе тестове који региструју три гена, један од њих је С ген је заправо централни део ове мутације нове варијанте, приметили су да им тај С ген недостаје, да ПЦР не може да га региструје. Тај проценат им се повећавао и они су узели да секвенцирају, декодирају геном и схватили су да се проценат повећава, али да такви изолати постоје још од септембра. Практично, прва варијанта која је у њиховом истраживању ретроградно регистрована још 20. септембра.Тада је било четири доказане варијанте, у новембру су их већ имали око 900. Тако да су закључили да та варијанта почиње да предоминира. Сада је преко 70% заражених у јужној Британији, а та варијанта је регистрована у Холандији, Данској, Италији, ми суштински не можемо знати где се она у овом тренутку налази у свету - објашњава она.

Вирусолошкиња објашњава и да је јако важно знати на ком месту се мутација налази у вирусу, да би се знало какве ће бити последице.

- Јако је важно утврдили место мутације, зато што је баш овде у британској, без обзира што ту има око мутација, један важан број у сегменту С протеина, а тај протеин се налази на површини вируса и везује се за наше ћелије. Ако дође до измена на том С протеину, његов начин везивања може бити другачији, лакши и с друге стране, на С протеину се стварају наша антитела, а ако нађе начин да га избегне, онда неће бити довољно ефикасан да га елиминише. Зато је важна локација - рекла је Ана Банко.

Вирусолог истиче да се нове мутације откривају секвенцирањем генома, а да је Велика Британија једна од земаља у којима се то највише ради.

- Захваљујући томе, према подацима до којих сам ја дошла, у последњих 24-48 сати откривена је и велшка варијанта,али она је потпуно другачија. Када бисмо секвенцирали све позитивне изолате, пронашли бисмо много других варијанти - рекла је.

Када је реч о томе да ли има шансе да овај вирус сам себе уништи, Банко каже да "у овом тренутку више није извесно да ће нестати".