Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБЈАВЉЕНА ПРОГНОЗА ЗА ОМИЉЕНА ЛЕТОВАЛИШТА СРПСКИХ ТУРИСТА: Ево какво вас време очекује - лето ће мало каснити у појединим деловима

15.05.2023. 09:14
Пише:
Србија Данас/ Телеграф
Grčka, Crna Gora
Грчка, Црна Гора / Извор: Фото: Youtube printscreen/Kruno Ети/Профимедиа

Многи се питају да ли ће ускоро стабилизација времена, а ево какво време можете очекивати на вашим омиљеним летовалиштима.

Овогодишњи мај не само у Србији, већ и у нашем региону под утицајем веома снажног циклона пролази у знаку веома променљивог времена, али и свежијег од просека за ово доба године. Како нас од почетка лета дели само нешто више од месец дана, већ сада се многи питају да ли се ускоро очекује и стабилизација времена.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНИХ СЕДАМ ДАНА: Пљускови и невреме доминираће наредних дана - онда неочекивани ОБРТ!

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНИХ СЕДАМ ДАНА: Пљускови и невреме доминираће наредних дана - онда неочекивани ОБРТ!

СЛАВИМО СВЕТОГ АТАНАСИЈА ВЕЛИКОГ: Данас обавезно урадите једну ствар - верује се да тера зло из породичног дома! (ВИДЕО)

СЛАВИМО СВЕТОГ АТАНАСИЈА ВЕЛИКОГ: Данас обавезно урадите једну ствар - верује се да тера зло из породичног дома! (ВИДЕО)

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Реч Цркве ће увек бити отрежњујућа и исцељујућа!

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Реч Цркве ће увек бити отрежњујућа и исцељујућа!

На црногорском приморју већ данима преовладава облачно и врло нестабилно време са кишом и пљусковима и грмљавином. Максималне температуре крећу се од 18 до 24°Ц, а мање-више то је и просек за ово доба године, наводи метеоролог Ђорђе Ђурић.

Црногорско приморје и током викенда било је под утицајем циклона са Јадранског мора и централног Медитерана, па ће се наставити променљиво облачно и веома нестабилно време са кишом и пљусковима са грмљавином.

С обзиром на то да ће овај део Црне Горе налазити у предњем делу циклона, очекују се веома изражена и снажна јужна струјања. Наилазак јужног струјања на високе планине Динарида, довешће до још обилнијих падавина, јер ће утицај орографије довести до тога да се ваздух са Јадрана нагло уздигне уз планине.

Јутарња температура била је током викенда од 15 до 17°Ц, а максимална дневна од 20 до 24°Ц.

Црногорско приморје биће у понедељак (данас) и уторак (сутра) под утицајем још једног веома снажног циклона, који ће се својим центром премештати са југа дуж Јадрана према северу Италије и Ђеновском заливу.

Овај циклон донеће црногорском приморју још један талас обилнијих падавина, уз јаке грмљавинске пљускове. Дуваће јак, на ударе и олујни југо, уз ударе ветра и преко 100 км/х. Олујни југо ствараће и вишеметарске таласе, уз могуће плављење приобалних предела, док се у деловима црногорског приморја локално очекују поплаве и бујице.

Падавине ће најобилније бити на подручју Боке Которске и Орјена, а локално би пало и преко 200 литара кише по квадратном метру. Од уторка и среде се очекује слабљење југа, али ће пљускова са грмљавином повремено бити све до четвртка и петка. Максимална температура током прве половине следеће седмице биће углавном око 20°Ц.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Фото: Youtube printscreen/Kruno Ети

Добра вест је да ће од следећег викенда доћи до стабилизације времена и то ће бити увод у побољшање времена које се очекује након 20. маја уз време налик календарском.

Дакле, према тренутним прогнозама, током већег дела треће декаде маја на црногорском приморју очекује се сунчано и топло време и тако би се задржало и до краја маја. Јутарња температура биће око 15°Ц, максимална дневна око 25°Ц. Тренутна температура Јадранснког мора дуж црногорског приморја је 17-19°Ц, док би до краја маја температура засигурно достигла 20-21°Ц, а тако време било би полако и увод у почетак сезоне од јуна и правог летњег и сушног времена.

Грчка

И на грчком приморју до средине ове седмице очекује се врло променљиво време, нарочито у области Јонског мора и на Халкидикују. Већ у суботу је област Јонског мора, а у недељу и област Егејског мора захватио снажан облачни систем са кишом и пљусковима са грмљавином.

Почетком ове седмице Грчка ће бити под утицајем снажног циклона са обилнијом кишом и обилнијим пљусковима са грмљавином. Најобилније падавине очекују се на острвима у Јонском мору и на северозападној обали Грчке, а потом и на северу и североистоку Грчке и у области Халкидикија и Олимпске регије.

На појединим локацијама очекује се и преко 100-150 литара по квадратном метру, нарочито у северозападним пределима Грчке, уз могућност локалних поплава и бујица. Дуваће јак и олујни јужни ветар, уз вишеметарске таласе.

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа

Од средине ове седмице очекује се стабилизација времена. Јужни ветар биће у слабљењу и скретању на северозападни, а падавине ће престатаи.

Дакле, у другој половини ове седмице на грчком приморју биће сунчано и топло време, уз температуре од 24 до 28°Ц, локално и до 30°Ц, а свежије ће бити само на острвима у Егејском мору, уз температуре до 22°Ц и то пре свега због расхлађујућег утицаја хладнијег мора.

Затим се до краја маја очекује углавном сунчано и топло време, уз умерене, на острвима и јаке северне ветрове. Максимална температура биће углавном од 25 до 30°Ц. Температура Егејског мора ових дана је од 15 до 17°Ц, а Јонског од 17 до 19°Ц. Крајем маја температура Јонског мора била би 20 до 22°Ц, а Егејског од 18 до 20°Ц.