Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ ТАЛАС ЗАРАЗА ХАРА СРБИЈОМ! Ови симптоми су индикатор да нешто није у реду, ако их осетите ХИТНО идите код лекара

12.03.2024. 08:07
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Prehlada
Прехлада / Извор: Профимедиа

Треба ојачати имуни систем и узимати доста витамина.

Чини се да су ових дана сви болесни, симптоми су слични, јак кашаљ, цурење из носа, а код неког и грозница. Нагла промена времена, алергије, али и присутност инфекција напуниле су чекаонице у многим домовима здравља. Педијатар Саша Милићевић напомиње да су тренутно најугроженије бебе, старије особе, хронични болесници.

- Присутни су разни рино вируси, затим бактерије које изазивају велики кашаљ, стрептокока, али и мораксела. Све то зачиниле су и алергије које су се појавиле - открива доктор.

"СВИ МОГУ ОБОЛЕТИ" Вируси напунили београдске болнице! Десет хиљада заражених, а нико не зна од чега Bolnica

"СВИ МОГУ ОБОЛЕТИ" Вируси напунили београдске болнице! Десет хиљада заражених, а нико не зна од чега

Лекари УПОЗОРАВАЈУ - Владају чудни стомачни и респираторни ВИРУСИ, а прави УДАР тек СТИЖЕpluća

Лекари УПОЗОРАВАЈУ - Владају чудни стомачни и респираторни ВИРУСИ, а прави УДАР тек СТИЖЕ

ПУНА ХИТНА ПОМОЋ ЗАРЕЖЕНИХ ВИРУСИМА: Лекари збуњени СИМПТОМИМА који погађају и децу и одрасле, критичан је период од 5 ДАНАKorona

ПУНА ХИТНА ПОМОЋ ЗАРЕЖЕНИХ ВИРУСИМА: Лекари збуњени СИМПТОМИМА који погађају и децу и одрасле, критичан је период од 5 ДАНА

Како педијатар наводи, симптоми који се јављају су веома слични па је некад тешко разликовати о чему се тачно ради. Кашаљ, цурење из носа, малаксалост, болови у ногама, рукама, синусима...

- Када су у питању алергије најчешћи симптоми су кашаљ и цурење носа, може се јавити и малаксалост и лоше расположење, али нема температуре. Када говоримо о инфекцијама, прво се појави висока температура, онда малаксалост, болови у рукама, ногама, синусима, а код неких је могућа и дијареја -прича Милићевић.

Он додаје да је тешко разликовати да ли је у питању вирусна или бактеријска инфекција, те је веома важно урадити крвну слику, црп, као и брис.

- Највише има оболеле деце, међутим дешава се да кашљу и због аерозагађења, али и мањих прехлада - додаје.

Педијатар напомиње да су најугроженије бебе, затим старија лица којима је ослабљен имунитет, потом хронични болесници, као и они који пију лекове који смирују имуни систем. 

- Важно је да се чувају и јачају свој имуни систем. Витамини, доста течности, као и здрава храна - упозорио је педијатар.

prehlada
прехлада / Извор: Профимедиа

Батут: Пад у броју оболелих од грипа

У извештају за прошлу недељу, у периоду од 26.2. до 3.3, у Републици Србији забележен је пад у броју оболелих од грипа и обољења сличних грипу и то за скоро 22%, пише Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

- На основу података из популационог надзора над грипом, пријављено 8.582 случаја обољења сличних грипу. У овој извештајној недељи региструје се средњи интензитет активности вируса грипа и широка географска распрострањеност - навели су у саопштењу.

Што се тиче респираторних инфекција пријављена су 15.194 оболела, што је за приближно 10 одсто мање у поређењу са prеthоdnоm недељом.

- Највише стопе инциденције обољења сличних грипу регистроване су у Златиборском, Шумадијском и Средњобанатском округу, док се највише узрасно-специфичне стопе бележе у узрасним групама од 0 до 4 и 5 до 14 година - открили су.

Из Батута кажу да су до сада у Србији потврђени типови вируса грипа: А(Х1)пдм09, А(Х3) и Б са доминацијом подтипа вируса грипа А(Х3).

Вирус грипа је до сада потврђен на територији Јужнобачког, Колубарског, Мачванског, Јужнобанатског, Средњебанатског, Рашког, Поморавског, Браничевског, Борског, Златиборског, Нишавског, Сремског, Пчињског, Шумадијског, Севернобанатског, Јабланичког, Моравичког, Подунавског, Западнобачког, Севернобачког, Пиротског и Расинског, Топличког округа, на територији Града Београда, као и на територији надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

Актуелна ситуација малих богиња у Србији

У оквиру епидемије пријављене 22.2.2024. године, регистровано је 27 случајева морбила на територији Београда, од којих су 23 потврђена у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", а четири оболеле особе су породични контакти лабораторијски потврђеног случаја, саопштили су из Батута.

Међу оболелима је седморо деце узраста од једне до пет година, од којих је шесторо било невакцинисано, а једно је примило једну дозу вакцине са компонентом против морбила, десет невакцинисаних особа узраста од 8 до 25 година, једна потпуно вакцинисана особа узраста 16 година, као и девет особа старијих од 35 година непознатог вакциналног статуса. Компликација у виду упале плућа била је присутна код троје оболелих.

Prеthоdnе 2023. године регистровано је 50 случајева морбила у нашој земљи, од којих је већина (94%) била невакцинисана.

Извор: Србија Данас/Телеграф