Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОБУЦИТЕ ВИ СКАФАНДЕР И ПРОВЕДИТЕ СМЕНУ У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ" Нервоза и туча у реду испред ковид амбуланте

06.12.2020. 20:40
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Такво запажање је први објавио медицински техничар Зоран Денчић, који је додао како је разочаран понашањем својих суграђана и позвао их да обуку скафандер и проведу смену у црвеној зони

У малим местима где се људи "у главу познају", брзо се шире вести о ковид позитивним суграђанима. У Богатићу и околних 13 села, која појединачно броје од неколико стотина до највише 5.000 становника свакодневно се "пребројавају" оболели. Ове седмице корона се разбуктала и за пет дана је оболело чак 199 људи, али се и поред тога брзо прочује ко је "позитиван" и кога се треба клонити да се зараза не би ширила.

Следе још веће донације: Меридиан помогао Влади Црне Горе и читавом региону

Следе још веће донације: Меридиан помогао Влади Црне Горе и читавом региону

ЖАРИШТА ШИРОМ СРБИЈЕ: Бројке и даље на високом нивоу, највише оболелих у овим градовима

ЖАРИШТА ШИРОМ СРБИЈЕ: Бројке и даље на високом нивоу, највише оболелих у овим градовима

СРБИН ОЧИ У ОЧИ СА ЉУДОЖДЕРИМА! Зоран је ловац на благо и један од ретких који је стигао до Кокосовог острва (ФОТО)

СРБИН ОЧИ У ОЧИ СА ЉУДОЖДЕРИМА! Зоран је ловац на благо и један од ретких који је стигао до Кокосовог острва (ФОТО)

Од како су последњих дана бројке о оболелима почеле из дана у дан озбиљније да расту, на друштвеним мрежама здравствени радници изражавају свој гнев због недисциплине "позитивних" и чланова њихових породица које виђају како се слободно шетају иако не би смели.

Такво запажање је први објавио медицински техничар Зоран Денчић, који додао како је разочаран понашањем својих суграђана и позвао их да обуку скафандер и проведу смену у црвеној зони да би схватити колико греше и доприносе ширењу вируса.

- Морам да напишем нешто што сам мислио да нећу морати. У Богатићу контакти из породица оболелих од коронавируса шетају улицом, улазе у радње, пошту, банке, апотеке и тако наравно шире заразу. Мисле да су паметнији од свих нас. Не, ја не мислим да су паметни, већ безобразни - објавио је он.

На списку контаката који би требало да буду у кућном карантину је више од 400 чланова породица оболелих који се лече код куће или су хоспитализовани. Полиција контролише све са списка, али се ипак дешава да поједини напуштају карантин и изолацију.

- Они се позивају телефоном или полицајци одлазе ненајављено на адресу становања. Кад се посета заврши могуће је да после тога напуштају изолацију уверени да су тог дана сигурни да их нико неће поново проверавати.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Има и оних који су позитивни на ковид и лече се код куће, а Заводу за јавно здравље не пријављују све чланове породице као контакт.

Жена, на пример, не пријави мужа иако живе заједно или крије да дете живи у истој кући да не би одсуствовали са посла или из других њима познатих разлога. Онда њих људи виде у продавници или на улици и са разлогом се питају како је то могуће. Због тога је немогуће да они буду процесуирани код тужиоца и санитарног инспектора, а пошто се људи познају с правом негодују сматрајући да то доприноси ширењу вируса и једино им је преостало да о томе пишу на друштвеним мрежама. Нико досад није пријавио комшију да крши изолацију или карантин.

Најдуже одолевали корони, сад зараза букти

Богатић је, иначе, до 29. јуна одолевао корони и ова мала средина је била међу ретким у Србији без оболелих. У овом таласу, међутим, зараза букти, па осим страха, све је више и оних са танким живцима. Нарочито испред ковид амбуланте овдашњег Дома здравља где су данима велике гужве и где се више од 130 оболелих свакодневно обрати за лекарску помоћ. Нервозу повећавају хладноћа, чекање и одлагање прегледа за другу смену или за сутрадан, што се, истина, ређе догађа. Људи се, углавном, солидаришу са здравственим радницима и имају разумевања што они "падају с ногу", али има и оних који се буне и негодују. Пре два дана избила је и туча испред ковид амбуланте.

- Ми се трудимо да убрзамо процес рада колико је могуће, али из техничких разлога није могуће завршити преглед довољно брзо. Један лекар у току дана без пауза може да прегледа 35 пацијената. У болничким условима није предвиђено да лекари раде у скафандеру дуже од четири сата, а наши раде по пет, шест без прекида. Улажу се надљудски напори, радници се жртвују колико могу, многи су издржали и целе смене са упалом плућа - рекао је др Владан Пенић на седници локалног штаба за ванредне ситуације.

До петка је 25 здравствених радника из овдашњег Дома здравља било "ван строја" због тога што су и сами инфицирани вирусом, а од јуче су бели мантил морали да скину један лекар и медицинска сестра. Они су лакше повређени у саобраћајној несрећи санитета са камионом када су болесника транспортовали до шабачке болнице.

 
}