Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОД ЧЕГА СЕ САСТОЈИ И КАКО ЈЕ РАЗВИЈЕНА СИНОФАРМ ВАКЦИНА: Откривамо све детаље о цепиву које је примило највише грађана

26.01.2021. 16:36
Sinofarm
Синофарм / Извор: Реутерс

Вакцина Синофарм делује кроз четири корака

Почетком 2020. године, Пекиншки институт за биолошке производе створио је инактивирану вакцину против корона вируса названу BBIBP-CorV. Вакцину је развила кинеска државна компанија Синопхарм која је потом вршила и клиничка испитивања. Кина је вакцину одобрила 31. децембра, а она се већ увелико, осим у Кини користи и у Бахреину, УАЕ, Египту и Србији.

КОРОНА ПРЕСЕК ПО ГРАДОВИМА: Порастао број новооболелих у Београду, у осталим деловима земље повољнија ситуација

КОРОНА ПРЕСЕК ПО ГРАДОВИМА: Порастао број новооболелих у Београду, у осталим деловима земље повољнија ситуација

ДА ЛИ ИМА ДОВОЉНО ВАКЦИНА ЗА ДРУГУ ДОЗУ: Званичан одговор на питање које грађани најчешће постављају

ДА ЛИ ИМА ДОВОЉНО ВАКЦИНА ЗА ДРУГУ ДОЗУ: Званичан одговор на питање које грађани најчешће постављају

ОДАБРАЛИ СТЕ ВАКЦИНУ И ЧЕКАТЕ ПОЗИВ: Познато када тачно стижу нове количине по врстама цепива

ОДАБРАЛИ СТЕ ВАКЦИНУ И ЧЕКАТЕ ПОЗИВ: Познато када тачно стижу нове количине по врстама цепива

Шта се уопште налази у Синофармовој вакцини?

BBIBP-CorV делује тако што подучава имуни систем да ствара антитела против вируса САРС-ЦоВ-2. Антитела се везују за вирусне протеине, односно тзв. протеине класова који се налазе на површини вируса.

Да би креирали BBIBP-CorV вакцину, истраживачи су добили три варијанте корона вируса од пацијената који су се налази у различитим болницама у Кини. Одабрали су једну од тих варијанти јер је била у стању да се брзо размножава у ћелијама бубрега мајмуна угајаним у резервоарима биореактора.

1. корак

Једном када су истраживачи произвели велике залихе корона вируса, поливали су их хемикалијом званом бета-пропиолактон. Једињење је онемогућило деловање корона вируса везујући се за његов ген. Тако инактивирани, корона вируси више нису могли да се реплицирају, али њихови протеини, укључујући тзв. шиљак протеина, остали су нетакнути.

Потом су истраживачи извукли инактивиране вирусе и помешали их са малом количином једињења на бази алуминијума који се зове ађувантни аналгетик. Ајдуванти стимулишу имуни систем да појача свој одговор на вакцину.

Sinofarm
Синофарм / Извор: Профимедиа/илустрација

 

2. корак

Пошто су корона вируси који се налазе у Синофармовој вакцини инактивирани, тако мртви се могу убризгати у руку без изазивања стварне болести. Када уђу у тело, неке од инактивираних вируса прогутаће врста имуних ћелија која се називају антигенским презентирајућим ћелијама.

Ћелија која презентује антиген "цепа" корона вирус и приказује неке његове фрагменте на површини. Такозвана Т-ћелија може открити тај фрагмент. Ако се фрагмент уклопи у један од својих површинских протеина, Т-ћелија се активира и може помоћи регрутовању других имуних ћелија да одговоре на вакцину.

3. корак

Друга врста имуних ћелија, названа Б-ћелијама, такође се може сусрести са инактивираним корона вирусом. Б-ћелије имају површинске протеине у огромном мноштву облика, а неколицина може имати прави облик да се прикачи на корона вирус.

Када се Б-ћелија "закључа", она може повући део вируса или цео вирус и представити фрагменте корона вируса на својој површина.

Помоћна Т-ћелија активирана против корона вируса може да се закачи за исти фрагмент. Када се то догоди, активира се и Б-ћелија. Размножава се и излива антитела која имају исти облик као и њихови површински протеини.

4. корак

Једном када прими вакцину, имуни систем може да одговори на инфекцију живог корона вируса. Б-ћелије призводе антитела која се лепе за уљеза. Антитела која циљају протеински клас могу спречити вирус да продре у ћелије. Друге врсте антитела такође могу блокирати вирус другим средствима.

Колико ће да траје заштита?


Клиничка испитивања вакцине Синофарма показала су да вакцина и те како може заштитити људе од ковида-19. Ипак, још увек нико не може да каже колико ће заштита трајати. Могуће је да ће ниво антитела опадати током месеци. Али имуни систем такође садржи посебне ћелије зване меморијске Б-ћелије које могу задржати информације о корона вирусу годинама или чак деценијама.

Хронологија догађаја

Јануар 2020: Синофарм започиње са развојем инактивиране вакцине против корона вируса.

Јун 2020: Истраживачи извештавају да вакцина даје обећавајуће резултате код мајмуна. Испитивање у првој и другој фази показују да вакцина не изазива озбиљне нежељене ефекте и омогућава људима да стварају антитела против корона вируса.

Јул 2020: У Уједињеним Арапским Емиратима почиње 3. фаза клиничких испитивања.

Септембар 2020: УАЕ даје хитно одобрење за употребу Синофармове вакцине на здравственим радницима. Радници у државним службама такође почињу да је примају.

Новембар 2020: Директор Синофарма каже да је скоро милион људи у Кини примило вакцину Синофарма.

3. новембар 2020: Владар Дубаија, шеик Мохамед бин Рашид ал-Мактум објавио је да је примио вакцину.

9. децембар 2020: УАЕ даје потпуно одобрење за вакцину BBIBP-CorV најављујући стопу ефикасности од 86 одсто!

18. јануар 2021: Вакцина компаније Синофарм одобрена је и у Србији.