Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА РАДЕ МИГРАНТИ КАД СЕ РАЗБОЛЕ: Били смо у кампу кад су дечака (13) положили на земљу...(ФОТО)

03.09.2016. 11:18
Пише:
Србија Данас/Ј. Стевановић и Ј.Шошевић
migranti
мигранти / Извор: Србија Данас

Овако се лече мигранти који су у пролазу кроз нашу земљу.

Шта може да уради човек који се разболи, а нема кревет, не говори језик земље у којој се налази, нема новца, ни свог лекара? Шта бисте ви радили када не бисте могли да одете до апотеке, опишете симптоме, купите лек против прехладе или посетите лекара?

Дечак од тринаест година је седео у хладу, држећи се за главу. Око њега се већ направила гужва, док га лекар спушта у лежећи положај и испод његове главе импровизује јастук. Изгледа преморено и забринуто. Мере му температуру и пулс и расхлађују га. Прате његово стање два сата и мисле да је у питању обичан грип- после благих лекова температура је пала.

НОВИ ПРОСТОР ЗА МИГРАНТЕ: Миксалиште отворено на новој адреси

ПРЕСТРАШУЈУ ИЗБЕГЛИЦЕ СТРАШИЛИМА: Ево како Мађари терају мигранте са границе (ФОТО)

БЕОГРАЂАНКЕ СЕ ЗАЉУБИЛЕ У ПАКИСТАНЦЕ: Побегле од куће због љубави према мигрантима

Иако у том тренутку од присутних миграната ником другом није потребна помоћ, такви случајеви никако не могу да се предвиде, нарочито у променљивим временским условима. Нема правила ни у томе када ће у околини аутобуске станице бити мање или више миграната, кажу у лекарској екипи која пружа медицинску помоћ мигрантима у Београду. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Тренутно има много мање људи него иначе, али то не значи да ће иста ситуација бити сутра. Некад је велики број оних којима је потребна наша помоћ, толико да једва све постижемо иако смо овде 24 сата дневно - прича преводилац из дежурног лекарског двојца у парку поред Економског факултета и додаје да се на једном пацијенту задрже колико год је потребно.

МАЂАРИ ЗАСТРАШУЈУ МИГРАНТЕ: Постављају свињске главе на граници да их отерају!

- Пратимо их што дуже можемо. Било их је троје са симптомима маларије, која је касније потврђена и сво троје су успешно излечени. Када је у питању инфективна болест, без поговора нам излазе у сусрет у здравственим установама, иако су ово људи за које је не постоји папирологија, јер немају никаква документа - каже преводилац у тиму лекара.

Према његовим речима, мигранти су се најпре снебивали у тражењу лекарске помоћи, али већина њих је ту дуже време и познају лекарске екипе које су присутне нон-стоп у три смене. Стечено поверење значи да ће и сами тражити помоћ и да је неће одбијати.

МИГРАНТИ НЕ ЖЕЛЕ У ПРИХВАТНЕ ЦЕНТРЕ: Све више места, али они остају на путним чвориштима

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Последице мучних путовања

Лекари кажу да указују помоћ најчешће због лакших прехлада и појединачних симптома као што су главобоља, зубобоља и стомачни проблеми. Чак и тада се труде да се на случају сваког пацијента задрже што је могуће дуже и испрате његово стање и након оздрављења, ако је то могуће.

БЕОГРАЂАНКА ОДЛЕПИЛА ЗА МИГРАНТОМ: Чим га је угледала знала је да је он ЉУБАВ ЊЕНОГ ЖИВОТА!

- Највише је оних са жуљевима и боловима у ногама од дугог ходања, али су присутне и главобоља и повишена температура - кажу у дежурној екипи у околини аутобуске станице. Ипак, три случаја маларије које су забележили, говоре да апсолутно све симптоме треба детаљно испитати.

- Овде, на лицу места, не дешава се да одбију помоћ. Неки одбијају да оду до болнице - правдају се да немају времена или очекују да крену ка граници - имају свој неки програм. Дешавало се и да оду до Ургентног и виде да је велика гужва, па се предомисле и врате - кажу у лекарском тиму.

Нарочито је потребно женама објашњавати зашто је битно да посете лекара када имају гинеколошких проблема.

ХРВАТИ КРВНИЧКИ ТУКУ: Мигранти долазе у Србију и МОЛЕ за помоћ!

- Покушавамо да их убедимо да прихвате помоћ, да то није за шалу. Када им се лепо објасни, све углавном прихвате да оду код лекара.

У прихватним центрима, попут оног у Крњачи, који тренутно прима највише људи и има најбоље услове, постоје лекарске екипе које јављају хитне случајеве. Истовремено, због непредвидивих временских услова у Београду, и сами лекари саветују мигранте да остану у прихватним центрима, где имају заштиту од кише и сунца, боље хигијенске услове и константну негу. Ипак, најчешћа је ситуација да су у прихватним центрима жене, деца и стари.

ПОРУЧУЈУ МАЂАРИМА ДА НИСУ КРИМИНАЛЦИ: Мигранти који су пешачили до Хоргоша штрајкују глађу

Мушкарци желе да остану близу Аутобуске станице, одакле повремено одлазе до границе. Ако не могу да оду где су намерили, у потрази за новим домом, увек се, кажу лекари, враћају у паркић код Економског факултета и у околину Аутобуске станице. Ту се већ осећају пријатно и сигурно.