Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Одржан други Maxi Национални фестивал хране

15.06.2023. 15:03
Пише:
Промо
maxi
maxi / Извор: Фото: Промо

Делез Србија на Београдском сајму организовала манифестацију посвећену локалним пољопривредним произвођачима

У присуству бројних угледних званица, трговински ланац Делез Србија данас је по други пут организовао Национални фестивал хране. Ова манифестација је поново окупила десетине домаћих произвођача воћа и поврћа, али и пренела поруке о важности синергије науке и привреде са циљем подизања нивоа квалитета производа, као и укрупњавања домаће производње.

Свечаном отварању присуствовала је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Србије Јелена Танасковић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, представници министарстава, амбасаде Краљевине Холандије, чланови академске заједнице, привредници, локални произвођачи и партнери компаније Делез.

Maxi
Maxi / Извор: Фото: Промо

Данас су произвођачи из Срема, Мачве, Баната, Београда, Новог Сада, Чачка, Лесковца и Пирота, као и других крајева Србије, изложили преко 30 врста пољопривредних производа. Гости и посетиоци Фестивала имали су јединствену прилику да се упознају са богатим асортиманом воћа и поврћа које налазимо свакодневно на Maxi пијацама и да се из прве руке информишу о пореклу и начину њихове производње. Посебан сегмент Фестивала био је посвећен иницијативи „Maxi агрегатори“. Овај пројекат компанија реализује заједно са великим локалним добављачима - Делта Аграр, Агро Бел, Зелена звезда, Агро Зин и Агро Тим, како би допринела укрупњавању домаће набавке, повезивању са малим произвођачима и на тај начин обезбедила повећано учешће српског воћа и поврћа на полицама овог ланца.

Фестивал је свечано отворио генерални директор Делез Србије Јан-Вилем Докхејр који се захвалио свим партнерима на годинама узајамне подршке и сарадње. Он је навео да је компанија током претходне године откупила 54.000 тона воћа и поврћа са српских њива и да је план да се из године у годину ове количине повећавају. 

„Данас смо окупили људе који су заслужни за производњу најбољег воћа и поврћа, али и наше партнере са Пољопривредног и Факултета за ветеринарску медицину са којима континуирано радимо на подизању нивоа квалитета производа. Грађани Србије ће од овог лета само на MAXI пијацама моћи да пронађу бројне нове сорте воћа и поврћа са заштићеним жигом ’Без остатака пестицида’ и управо пројекти који су синергија науке и привреде чине базу на којој желимо да развијамо наше пословање“, истакао је Јан-Вилем у уводном обраћању наглашавајући важност структурне подршке коју држава пружа пољопривредницима у њиховом развоју. 

Promo
Промо / Извор: Фото: Промо

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић рекла је да ће Министарство наставити да снажно подржава сваку иницијативу ове врсте, која доприноси промоцији домаћих производа и њиховог квалитета, као и додатне подршке при њиховом пласману на тржиште и опредељивању потрошача да приликом куповине управо бирају наше, српске производе. 

„Пољопривреда и производња хране су области изузетно значајне за Републику Србију. Поред традиције и природних предности, наши произвођачи поседују знање, вољу и искуство за унапређење свог пословања. Пласман наших пољопривредно-прехрамбених производа на светском тржишту најбоље говори о квалитету наше хране. Прошле године је постављен нови рекорд у извозу пољопривредно-прехрамбених производа у вредности од 4,7 милијарди евра, а ове године очекујемо да тај износ буде још већи“, навела је Танасковић. Танасковић је нагласила да ће Министарство наставити да ради на стварању правног амбијента за даљи развој ознака географског порекла и националних шема квалитета, као и на дефинисању мера подршке за унапређење домаће производње и производа са ознакама порекла и квалитета.

И на другом Maxi Националном фестивалу хране додељена су признања за посебан допринос одрживом пословању. Компанија Агро Бел истакла се у развоју малина и купина без остатака пестицида, а поред тога један је од пет агрегатора који окупља 50 малих локалних произвођача и на тај начин доприноси развоју локалних заједница у Србији. Новитас Консалт је носилац признања као компанија која запошљава особе са инвалидитетом, али је уз то и поносни носилац бројних награда за квалитет у пољопривреди. Медвеђ је највећи домаћи произвођач шаргарепе и компанија захваљујући којој у овом трговинском ланцу током целе године ова култура долази искључиво са домаћих њива.

Promo
Промо / Извор: Фото: Промо

Други Maxi Национални фестивал хране посебну пажњу посветио је сарадњи са локалним агрегаторима – компанијама које повезују трговински ланац и мале произвођаче. На панелу „Maxi агрегатори“ учесници су нагласили изузетан значај овог концепта, али и бројне бенефите које у његовим оквирима остварују локални пољопривредници. Закључено је да је корист вишеструка, јер удружени мали домаћи произвођачи добијају јасан путоказ за примену стандарда квалитета и безбедности захваљујући којима могу лакше да пласирају своју робу. То директно утиче на њихову конкурентност и на европским тржиштима, а чини и снажан подстицај домаћој економији и развоју локалних заједница. Специјални поглед на ову тему дао је и аташе за пољопривреду амбасаде Краљевине Холандије Кун фан Хинекен, из чије је земље је и преузет овај концепт развоја домаће производње.

Специјални гост другог Maxi Националног фестивала хране био је бард припремања хране и светско ТВ лице холандски кувар Рудолф ван Вин, који је на Београдском сајму демонстрирао своје умеће користећи искључиво свеже и квалитетне намирнице произведене у Србији, које су свакодневно на полицама Maxi супермаркета.