Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"УВЕК ЈЕ БИЛА МАЛТРЕТИРАНА ЗБОГ КИЛАЖЕ" Мајка преминуле Британке НЕУТЕШНА: "Не желим да се ово деси мојој другој ћерки"

22.01.2024. 18:52
Пише:
Србија Данас/ Телеграф
Foto: Printscreen/Facebook/Morgan Maria Ribeiro
Фото: Printscreen/Facebook/Morgan Мариа Рибеиро / Извор: Фото: Printscreen/Facebook/Morgan Мариа Рибеиро

Још један трагичан случај

Двадесетогодишња девојка која је преминула у Београду након неуспешне операције мршављења у Турској након година малтретирања због своје тежине, објавила је потресан снимак на ТикТоку неколико дана пре смрти, пише Daily Mail.

Водич кроз врсте фишинга: Како избећи да будете жртва преваре Addiko banka

Водич кроз врсте фишинга: Како избећи да будете жртва преваре

ОВО ЈЕ ДЕВОЈКА КОЈА ЈЕ ПРЕМИНУЛА У БЕОГРАДУ: Њен дечко открива језиву причу из авиона: "ИМАЛА ЈЕ ЈАКЕ БОЛОВЕ И СВЕ ЈЕ ТЕЖЕ ДИСАЛА"Devojka

ОВО ЈЕ ДЕВОЈКА КОЈА ЈЕ ПРЕМИНУЛА У БЕОГРАДУ: Њен дечко открива језиву причу из авиона: "ИМАЛА ЈЕ ЈАКЕ БОЛОВЕ И СВЕ ЈЕ ТЕЖЕ ДИСАЛА"

ДРАМА НА БЕОГРАДСКОМ АЕРОДРОМУ: Преминула девојка из Велике БританијеBritanka preminula u Beogradu

ДРАМА НА БЕОГРАДСКОМ АЕРОДРОМУ: Преминула девојка из Велике Британије

- Мој последњи пост пре операције губитка тежине - видимо се на другој страни - рекла је.

Морган Рибеиро одлетела је у Турску са својим дечком на операцију желуца вредну 2.500 фунти раније овог месеца јер није желела да буде стављена "на листу чекања британског здравственог система" на којој би "чекала годинама".

Њена мајка је позвала на већу интервенцију британске владе како би се људи едуковали о опасним операцијама, рекавши да "не жели да се ово деси другој ћерки".

Процедура је обављена на Моргановој 5. јануара и три дана касније добила је дозволу да одлети кући са својим дечком Џејмсом Брустером (19). Међутим, на повратном лету за Гетвик, Морган је позлило и пала је у септички шок.

Након што је авион принудно слетео у Србију, испоставило се да је њено танко црево пресечено током захвата смањења желуца, што је довело до инфекције.

Током операције, хирурзи су јој одстранили више од 10 центиметара танког црева, али је Морганова доживела срчани удар 9. јануара и стављена је у индуковану кому - умрла је четири дана касније у болници у Београду.

Породица била против операције

Њена породица каже да нису знали за операцију до само неколико дана пре него што је требало да одлети и да су били забринути због ризика.

Њена сестра, 26-годишња Кејли Рибеиро, молила ју је да не пролази кроз операцију која носи низ компликованих здравствених ризика.

Њена мајка Ерин Гибсон (44) сада прикупља 10.000 фунти за репатријацију њеног тела и јавно је говорила о својој тузи.

У разговору за "The Индепендент", мајка петоро деце је рекла:

- Док је одрастала била је много малтретирана, увек се борила са својом килажом и била је већа девојчица и веома се тешко носила с тим. Рекла сам јој да је лепа изнутра и споља, заиста је била прелепа девојка. Кад сам сазнала било је прекасно, она је већ била у авиону. Имала сам тај осећај потонућа јер сам чула хорор приче о Турској. Не желим да се ово догоди мојој другој ћерки. Не желим да јој живот буде узалудан - рекла је Гибсон.

Пре поступка, Морганова је имала виртуелне консултације са турском компанијом у септембру 2023. пре него што је резервисала операцију у јануару.

Особље болнице је није упозорило на ризике

Њен дечко Џејмс тврди да болничко особље и преводиоци који су разговарали са њом нису помињали опасности повезане с операцијом пре него што је Морганова отишла под нож.

Организација која ју је повезала са турским хирургом негирала је било какву одговорност.

На лету кући након операције, он се присетио да је Морганова била "заиста врућа и да је имала јаке болове".

- Стјуардеса јој је дала леда и воде и тешко је дисала па су је одвели у предњи део авиона где је било више места, покушали су да јој дају маску за кисеоник. Приметио сам да нешто озбиљно није у реду.

- Била је пуна љубави, била је уметница, краљица драме, баш као и ја, и била је лепа изнутра и споља. Била је отворена, шашава, дружељубива и пуна љубави. Волела је да пева и брине о другима - и блиско је сарађивала са децом -  рекла је њена мајка.

- Можемо да потврдимо да смо током лета из Истанбула за Лондон Гетвик направили скретање за Београд због путнице којој је била потребна медицинска помоћ. Здравље и безбедност наших путника и посаде су наш главни приоритет, а у овом случају путница је искрцана из авиона како би добила хитну медицинску помоћ. Невероватно смо тужни што чујемо да је путница преминула и наше мисли су у овом тренутку са њеном породицом - рекао је портпарол Wizz Аир-а чијим летом се пар враћао кући.

- Подржавамо породицу Британке која је умрла у Београду и у контакту смо са локалним властима. Позивамо све који размишљају о медицинској процедури у иностранству да прегледају наше савете о путовању и релевантне смернице НХС-а и других професионалних тела - изјавио је портпарол британске владе.

Није први трагичан случај

Трагична смрт младе девојке догодила се неколико дана након што је 26-годишња мајка троје деце умрла после операције подизања задњице у Турској.

Деми Агоља из Салфорда, у Великом Манчестеру, наводно се разболела упркос томе што су лекари првобитно изјавили да је њена операција прошлог четвртка била успешна.

Ова 26-годишњакиња, која је имала седмомесечног дечака, први пут је рекла да се осећала лоше само неколико сати пре него што је требало да се врати у Манчестер, пренео је "The Сун".

Млада жена је пребачена на интензивну негу, али је у понедељак проглашена мртвом.

Њен схрвани брат Карл рекао је да су породица и партнер госпође Агоље покушали да је убеде да не пролази кроз подизање задњице јер су били забринути за њену безбедност.

Ризици страних естетских операција су добро познати.

Прошле године, виши мртвозорник Норфолка Жаклин Лејк писала је тадашњем министру здравља Стиву Барклију о својој забринутости да људи нису свесни ризика од естетске операције у иностранству.

Мелиса Кер (31), која је била "свесна свог изгледа", отпутовала је у приватну болницу у Истанбулу на процедуру, рекла је Лејкова.

Али, дате су јој само "ограничене информације о ризицима и стопи смртности" повезане са процедуром.

Керова, која је деценију раније имала операцију увећања груди без компликација, умрла је у болници Медицана Кадикои на дан подизања задњице - у којој се узима сало са других делова тела и убризгава у задњицу - 19. новембра 2022.

Умрла је након што је убризгана маст ушла у вену пре него што се померила и блокирала њену плућну артерију, а узрок смрти је забележен као плућна тромбоемболија, рекла је Лејкова.

Консултант-пластични хирург Сајмон Вити, од кога је затражено да погледа доказе у случају и припреми извештај за истрагу госпође Кер као вештак, рекао је да је стопа смртности повезана са бразилским дизањима задњице "вероватно већа од једног на 4.000".

Он је рекао да је "сасвим могуће" да је Керовој пре операције објашњено колики је ризик, она на њу не би пристала.

Извор: Србија Данас/Телеграф/М.П.