Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОГЛАСИО СЕ МУП: Наредба о предаји оружја заснована на закону и у складу са Уставом

12.06.2023. 19:42
Пише:
Србија Данас
značka policije
значка полиције / Извор: Србија Данас

Подсетимо, рок за предају нелегалног оружја продужен је до 30. јуна.

Министарство унутрашњих послова огласило се поводом навода појединих медија који су пренели ставове одређених личности којима се доводи у питање законитост и уставност наредбе министра унутрашњих послова о предаји нерегистрованог оружја и муниције.

КЉУЧНИ САВЕТИ ЗА УСПЕХ: Како одабрати прави факултет и студијски програм?

КЉУЧНИ САВЕТИ ЗА УСПЕХ: Како одабрати прави факултет и студијски програм?

ГАШИЋ ДОНЕО НАРЕДБУ: Продужава се рок за предају нелегалног оружја

ГАШИЋ ДОНЕО НАРЕДБУ: Продужава се рок за предају нелегалног оружја

ПРЕДАТЕ НАГАЗНЕ МИНЕ, РУЧНИ БАЦАЧИ: Највише нелегалног оружја у Београду

ПРЕДАТЕ НАГАЗНЕ МИНЕ, РУЧНИ БАЦАЧИ: Највише нелегалног оружја у Београду

МУП истиче да су такви ставови, пре свега правно и чињенично неутемељени, а притом и лишени сваког осећаја за препознавање јавног интереса у актуелном тренутку.

Подсетимо, рок за предају нелегалног оружја продужен је до 30. јуна.

- Законом о оружју и муницији, који као lex специалис уређује ову област, прописано је: "Легализација оружја и муниције јесте поступак регистрације или предаје нерегистрованог оружја, односно муниције које је лице држало без одобрења надлежног органа у коме није потребно доказивати порекло оружја и муниције, а власници који региструју или предају оружје и муницију за време трајања легализације не могу бити прекршајно нити кривично гоњени за нелегално набављање, држање и ношење оружја и муниције" - наводи МУП.

Такође, МУП подсећа да је наведеним законом прописано да "министар може када то захтевају разлози очувања безбедности грађана и јавног реда и мира, периодично, расписати легализацију оружја и муниције".

- На основу цитираних законских одредби, потпуно је очигледно да је наредба министра унутрашњих послова заснована на закону и у складу са Уставом. То јест, у конкретном случају, министар унутрашњих послова је у складу са својим изворним овлашћењем из закона, донео наредбу којом је расписао легализацију, односно предају нерегистрованог оружја, док је тачком 2. ове наредбе интерпретирана одредба Закона о оружју и муницији, у којој је поред осталог прописано да власници који предају оружје и муницију за време трајања легализације не могу бити прекршајно нити кривично гоњени за нелегално набављање, држање и ношење оружја и муниције. На овај начин, доношењем наредбе, министар унутрашњих послова није одредио надлежности Министарства или туђе надлежности, нити је физичким и правним лицима установио права и обавезе које нису већ установљене законом, већ је расписао легализацију, односно предају оружја и муниције и одредио рок у којем се то може учинити - додаје се у саопштењу.

Predato nelegalno oružje
Предато нелегално оружје / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Каже се и да одредбе члана 3. и члана 46. Закона о оружју и муницији представљају нераскидиву материјално-правну целину и морају се приликом анализе правног института "легализације" у смислу Закона о оружју и муницији тумачити на тај начин.

МУП указује да "легализација" оружја и муниције као правно генерички појам у смислу одредаба овог закона је поступак који се може реализовати на два начина: регистрацијом (оружја) или предајом (оружја и муниције).

- Регистрацијом се омогућава лицима која поседују оружје а немају дозволу за држање оружја, да поднесу захтев за регистрацију оружја надлежном органу и да, у случају да испуњавају законом прописане услове, региструју то оружје као легални власници. Са друге стране, предаја оружја подразумева предају оружја и муниције у власништво државе. Ни у првом ни у другом случају, они који то учине, на основу императивне одредбе закона, неће бити кривично одговорни за неовлашћено држање и ношење оружја - каже се у саопштењу.

Такође, наводи се даље у саопштењу, применом било ког метода тумачења правне норме (логичким, језичким, системским, историјским, циљним или било којим другим) потпуно је извесно да је законодавац, коришћењем везника "или", дао могућност и овлашћење надлежном ауторитету, у овом случају министру надлежном за унутрашње послове, да изабере једну, другу или обе могућности приликом доношења наредбе. При чему, избор у конкретном случају није ствар слободне оцене министра, већ зависи од постојања разлога прописаних у закону: "очувања безбедности грађана и јавног реда и мира" и од циља који се жели постићи овом мером.

- На основу изнетог, потпуно је извесно да је након трагичних догађаја из маја месеца ове године, наредба министра унутрашњих послова о предаји нерегистрованог оружја и муниције правно утемељена, оправдана и сразмерна законом утврђеном циљу - очувању безбедности грађана и јавног реда и мира у Републици Србији - закључује се у саопштењу МУП.