Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОМИКРОН ЗА ОВУ ГРУПУ ЉУДИ НИЈЕ БЕЗАЗЛЕН - МОГУЋ ЈЕ И СМРТНИ ИСХОД?! Временом ће почети да пуне болнице - ускоро креће ДРУГА ФАЗА таласа

29.01.2022. 17:05
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus - Srbija
Коронавирус - Србија / Извор: СД/илустрација

Упозорење српских стручњака

Иако је омикрон сој "означен" као мање опаснији од претходника делте, болнице се полако пуне. Према речима клиничара углавном преовладавају старији пацијенти, невакцинисани, као и они са придруженим болестима. Такође, према речима лекара, делта сој је и даље присутан, што показују и клиничке слике пацијената у болницама.

СЛАВИЋЕМО ПОБЕДУ НАД КОРОНОМ, ИЛИ СЕ АГОНИЈА НАСТАВЉА: Ускоро две године од како је ковид 19 у Србији

СЛАВИЋЕМО ПОБЕДУ НАД КОРОНОМ, ИЛИ СЕ АГОНИЈА НАСТАВЉА: Ускоро две године од како је ковид 19 у Србији

ЗЕМЉА ЕУ СПУСТИЛА РАМПУ ЗА СРПСКЕ ДРЖАВЉАНЕ "Налазимо се на црвеној листи - ствари се мењају из дана у дан"

ЗЕМЉА ЕУ СПУСТИЛА РАМПУ ЗА СРПСКЕ ДРЖАВЉАНЕ "Налазимо се на црвеној листи - ствари се мењају из дана у дан"

КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ СИМПТОМЕ? Ово је савет лекара како да превазиђете ПОСТКОВИД проблеме

КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ СИМПТОМЕ? Ово је савет лекара како да превазиђете ПОСТКОВИД проблеме

Наиме, од 23. децембра када је и регистрован омикрон, млађа популација била је на мети заразнијег соја који пак не даје теже облике болести, бар не за већину. Како је време одмицало ни болнице се нису пуниле, бројке су скакале, али пораста није било. У последњих неколико дана, ситуација се мало мења, али опет, није ништа неочекивано. По свему судећи или смо заборавили да је делта сој присутан у 20 одсто случајева, или да омикрон може дати теже облике код старијих људи, и то када крене "друга фаза омикрон таласа".

Да се налазимо у таласу који ће имати "две фазе" први је упозорио члан Кризног штаба, епидемиолог проф.др Бранислав Тиодоровић који је недавно изјавио да ће након млађих људи, почети да се заражавају и старији који ће временом почети да пуне болнице.

Како је објаснио професор Тиодоровић млади почињу са блажом клиничком сликом, али оно што следи је прелазак на старије, који су хронични болесници, те могу бити у проблему након што се деси и та "друга фаза", која се по свему судећи увелико одвија.

- Бројке дакле иду у две фазе, тек када ова друга фаза буде при крају, која ће свакако бити озбиљнија са старијим болесницима, а то не може да буде пре краја месеца или тамо у првој недељи фебруара, изјавио је недавно професор Тиодоровић.

Како је истакао професор, могуће је да ће потрајати и након фебруара, када ћемо имати ситуацију да се целе породице јављају у амбуланту.

Омикрон касније ствара компликације?

Државни секретар у Министарству здравља Предраг Саздановић појаснио је да је за омиркон карактеристично да тај сој вируса даје слабију клиничку слику болести, али да је његова природа да ствара касније компликације.

- Због природе ковида који напада крвне судове долази до свих могућих компликација, које се не би десиле да није било ковида. Код старијих особа праве се додатне компликације са смртним исходом и тога апсолутно морамо да будемо свесни - рекао је Саздановић.

Како је упозорио, постковид синдром се развија неколико недеља до неколико месеци после обољевања.

- Формирају се микротромбозе које ће се манифестовати на појединим органима. Да ли ће то бити бубрег, мозак, срце, ендокрини систем, то сад нико не може да предвиди - рекао је Саздановић.

Како је оценио, на вирус су посебно osetlljive групације које нису вакцинисана, а то су и школска деца, али је додао како је срећана околност што омикрон не даје претерано јаку клиничку слику. Поновио је да је неопходно да се грађани вакцинишу, јер је доказано да вакцина штити тако што се с њом избегава тежа клиничка слика и смртни исход.

Болнице улазе у ковид систем

Због повећања броја оболелих којима је неопходно болничко лецење од ковида-19, део Клиничко-болничког центара "Др Драгиша Мишовић" поново улази у црвену зону. Заменик директора болнице Предраг Савић потврдио је да се после пет недеља откако су изашли из ковид система, Одељење Интерне медицине КБЦ-а поново враћа у тај режим рада и изнео бојазан да би због пораста броја оболелих и остали делови болнице могли да се врате у ковид режим.

- Покушаћемо да радимо у дуалном режиму. Хирургија, урологија, део интерне медицине, уз гинекологију, која све време ради у дуалном режиму и педијатрију која није излазила из ковида, остале гране ће покушати да раде - рекао је Савић за РТС.

Када је заражавање лекара у питању, како је истакао, у питању су лаке клиничке слике, те да нико није хоспитализован ни животно угрожен.

Здравствени систем може да издржи

Због инфекције короном тренутно је 2.000 здравствених радника „ван строја“, од којих се 29 лечи болнички, а остали су у изолацији, односно код куће, податак је којим располажемо. Наиме, у здравственом систему Србије ради 120.000 људи, те бројка од 2.000 представља 1, 6 одсто оних који у овом моменту нису на својим радним местима.

Директор ковид болнице у Крушевцу, др Владан Цветановић изјавио је пре неколико дана за „Блиц“ да од појаве омикрона има заражавања међу медицинским особљем, али да нема проблема нити застоја.

- У целом овом таласу омикрона, који је кренуо негде од почетка јануара, имамо заражене лекаре, медицинске техничаре, али нисмо због тога имали проблема. Тренутно нам је 6, 7 лекара одсутно, а 11 укупно са медицинским техничарима. То се стално мења јер неко оде, неко се врати, висока је стопа вакцинисаних медицинских радника што и убрзава излечење. Не могу да дам предвиђање како ће ићи даље, јер сматрам да смо ми негде на средини овог таласа. Оно што знам је да оболели лекари немају озбиљније клиничке слике и верујем да ће се брзо вратити на посао. Што се тиче функционисања у болници, тренутно се све одвија како треба, изјавио је др Цветановић.