Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОМИКРОН ЗВАНИЧНО У СРБИЈИ - ШТА САД? Не чекајте класичне симптоме: Ово је важно да знате

23.12.2021. 16:28
Пише:
Србија Данас/Ало
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Омикрон сој корона вируса стигао је данас у Србију, како је званично потврђено.

Иако се о соју писало последњих недеља, научници тврде да им још увек није јасна ова верзија вируса, али да за сада нема јаче симптоме од делте.

Епидемиолози у Србији су навели да је у Србији највећа опасност за већу трансмисију ширења корона вируса, па и омикрон соја у време празника. Управо је због новог соја заказана седница Кризног штаба.

Откривамо производе и брендове које смо највише куповали online у 2021. години

Откривамо производе и брендове које смо највише куповали online у 2021. години

ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА ЗБОГ ПРВОГ СЛУЧАЈА ОМИКРОНА! Да ли Србију чекају нове мере пред празнике?

ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА ЗБОГ ПРВОГ СЛУЧАЈА ОМИКРОНА! Да ли Србију чекају нове мере пред празнике?

ОТКРИВАМО! Ево из које земље је ОМИКРОН СОЈ стигао у Србију - особа ушла у земљу са негативним тестом, па се испоставило другачије

ОТКРИВАМО! Ево из које земље је ОМИКРОН СОЈ стигао у Србију - особа ушла у земљу са негативним тестом, па се испоставило другачије

Први извештаји о брзом ширењу соја омикрона у Јужној Африци су, према првим подацима, били застрашујући, али су онда почели да нуде извесну наду.

Затим је уследио извештај који показује да сој носи део генетског материјала који је веома сличан сегментима корона вируса који изазива прехладу и зове се ХЦоВ-229Е.

Шта је познато о омикрон соју?

Тренутни подаци показују да је омикрон сој много брже шири од делта соја, али и да ређе доводи до озбиљне клиничке слике.

Како би упоредили симптоме делта и омикрон соја, истраживачи су узели податке о симптомима делта соја из октобра, када је тај сој био најдоминантнији и актуелне податке о омикрон соју. Прва анализа није показала јасне разлике између раних симптома делта и омикрон соја.

Švedska
Шведска / Извор: Профимедиа

Због једног проблема је то тешко утврдити. Ево о чему се ради.
Овај мутирани сој делује отпорније на вакцине, што је потврдила и Европска агенција за лекове, због чега су највеће фармацеутске компаније почеле да раде на вакцини која би била делотворнија код омикрон варијанте.

Симптоми омикрон соја

Стручна јавност сматра да постоји доста разлика између најновијег соја короне и претходних који су се појавили. Једна од првих анализа показала је јасне разлике између раних симптома делта и омикрон соја. Тим Спектор је напоменуо да је кључан корак јавности да буде свесна симптома због којих треба бити пажљив, нарочито у областима у којима постоји висока стопа заразе новим сојем.

- Поруке које су слали из владе нису биле довољно јасне. Мислим да већина људи препознаје симптоме налик симптомима прехладе. Ја бих том списку једноставно додао "симптоми налик симптомима прехладе". Морамо образовати људе, вратити се основама и рећи: ако имате симптоме прехладе, држите се даље од људи. Не треба да чекате класичне симптоме ковида - рекао је Спектор.

Лекари и епидемиолози сматрају да се симптоми омикрон варијанте корона вируса разликују од претходних сојева Алфа, Бета и Делта, те се наводи да их има свако ко има ова три традиционална симптома попут: високе температуре, континуираног кашља, губитка или промене вашег чула мириса или укуса.

prehlada
прехлада / Извор: Профимедиа

Најранији извештају су показали да омикрон има пет различитих симптома, што су: гребање грла (не упала), суви кашаљ, екстремни умор, благи болови у мишићима, ноћно знојење, цурење носа, главобољу и кијање. Ноћно знојење јесте када се особа толико зноји да ноћна одећа и постељина буду мокри, што су приметили и лекари у Јужној Африци.

Какве су прогнозе?

Британско истраживање показало је да би омикрон сој могао да буде мање успешан у нападу на плућа.

У студији Института за терапијску имунологију и заразне болести Кембриџ дошло се до закључка да мутације на шиљцима вируса, због којих омикрон може да избегне антитела, могу ограничити начин на који се вирус реплицира у плућима, што је повезано с развојем тешког облика болести.

У студији се наводи да је омикрон развио способност избегавања имунског система, али истовремено је угрожена његова способност репликације и његова патогеност.

Истраживање повезаности са ХИВ вирусом

Јужноафрички научници који су открили омикрон варијанту истражују хипотезу да је настанак тог соја повезан са ХИВ-ом.

Њихова полазна тачка је да је до мутација вируса дошло код особа које су ХИВ позитивне, будући да је њихов имунитет "супресран" дугогодишњом борбом са ХИВ-ом.

Истраживачи већ тврде да вирус ковид-19 може да опстане у организму који је заражен другим вирусом, у овом случају ХИВ-ом, и то неколико месеци. То поготово важи за оне особе које не лече ХИВ.